FOTO! O calatorie speciala in Grasse - oraselul francez al parfumurilor
Publicat pe 17.07.2011 la 14:25 Actualizat pe 17.07.2011 la 14:28
Miezul de vara, in Grasse, pitorescul orasel de la picioarele Alpilor provensali, in Franta, este al parfumului de roze si lavanda, al painilor coapte si-al trubadurilor. Festivalurile sunt in toi, turistii se bucura de ele, localnicii la fel, cata vreme reimbraca hainele timpurilor vechi.
Situat pe traseul spectaculoasei reveniri a lui Napoleon din primul surghiun in Insula Elba, Grasse te intampina in fiece anotimp cu delicate efluvii de roza salbatica, de lavanda sau cetina - ca si cum vara, cu aromele ei, ar fi eterna stapanitoare peste oras.
Nu-i asa, caci fragrantele coplesitoare au (si) alta sursa decat natura - cetatea milenara (ridicata in secolul X pe stanca de tuf moale cunoscuta sub numele de „Podium Grassus" fiind de secole intregi capitala mondiala a parfumului. Micul artizanat cu parfumuri a inceput sa infloreasca aici inca de acum cinci sute de ani, iar din secolul al IX-lea Grasse a devenit cel mai cunoscut centru pentru productia de „esente tari in sticlute mici" (la propriu) din Europa.
Astazi, multe dintre atelierele si fabricutele ridicate cu secole in urma sunt „uzine-muzeu", pe care turistii le parcurg cu multa curiozitate, ca si cu promisiunea ca la sfarsit, dupa ce vor fi aflat cateva dintre secretele extractiei parfumului din flori, lemn ori diferite substante bogate in compusi aromatici, vor reusi sa-si cumpere o sticla cu „mirozne". Gasesti de obicei aici mostre din parfumuri care nu se mai produc in serii mari, ori pe cele de pe piata le afli in sticla de dimensiuni foarte mari...
Nu-i de ici de colo sa te poti mandri ca ai o sticla de un litru din apa de parfum preferata! Sau poti pur si simplu sa tot mirosi, fragranta dupa fragranta, parfumuri nestiute, pana ce nasul se rataceste printre arome si te face sa te simti coplesit, ca si cum te-ai abandonat in mijlocul unui camp cu flori, dimineata.
Iar dupa ce te-ai dezmeticit putin, o data ajuns pe straduta ingusta care serpuieste printre casele vechi, te vor „trage de maneca" mirosurile de paine proaspata si de bucatarie provensala, sunetul cantecelor din veacuri trecute, interpretate de trubaduri de azi (in costume de ieri) sau iti vor fura ochii buchetele imense de flori, vandute la colt de strada de fete frumoase, imbracate in delicate, inflorate si dantelate costume traditionale. Asta, sigur, daca te nimeresti la Grasse in plin festival. Dar cum festivalurile se tin lant in Proventa, nimic nu e imposibil!
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: travelpod.com