Foto! Povestea pasarilor impietrite si un colt de lume exotic

Publicat pe 04.11.2013 la 14:10 Actualizat pe 04.11.2013 la 14:33

Lacul Natron din Tanzania este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Africa. Suprafata linistita a apelor nu te-ar face sa banuiesti ca este vorba despre un loc ucigas. Fotografiile realizate de Nick Brandt sunt hipnotizante si infatiseaza o lume dintr-un basm a carui poveste a luat o turnura intunecata, caci animalele pe care le vedem in imagini au fost transformate in piatra.

Apa alcalina a lacului Natron are un pH de pana la 10.5 si este atat de caustica incat poate arde pielea si ochii animalelor care nu s-au adaptat la ea. Alcalinitatea apei este data de carbonatul de sodiu si alte minerale ce se ajung in lac din pamantul deluros ce il inconjoara. Depozitele de carbonat de sodiu actioneaza ca un prezervant pentru animalele care au avut nenorocul de a se lasa atrase de frumusetea lacului. La prima vedere, animalele arata de parca s-ar fi transformat in stana de piatra de indata ce au intrat in contact cu apa lacului.

De fapt, apele alcaline ale lacului Natron reprezinta un ecosistem in care pasari flamingo, pesti tilapia, dar si alge cu care acestea se hranesc traiesc in perfecta armonie. Insa locul care le hraneste si adaposteste le poate deveni cel mai mare inamic. Fotograful Nick Brand a realizat un set de fotografii tulburatoare cu animalele impietrite ale lacului. El a descoperit pe malul lacului pasari si alte animale impietrite, imbracate in depozite de calciu. Nimeni nu stie insa cum au murit aceste animale. Brandt a reasezat creaturile in asa fel incat sa para ca au impietrit in momentul in care au atins suprafta apei. Ideea din spatele compozitiilor este aceea de readucere la viata, intr-o lume incremenita, frumoasa, dar infricosatoare.

In timpul sezonului de imperechere, peste 2 milioane de pasari flamingo vin la lacul Natron unde isi construiesc cuiburile pe insulele mici ce se formeaza pe lac in timpul sezonului uscat. Lacul Natron este unul dintre cele doua lacuri alcaline ce se gasesc in zona Africii de est. Celalat este Bahi. Ambele sunt hranite de rauri mici si izvoare de apa fierbinte. Neavand o adancime mare, temperatura apei lor poate atinge 41 de grade Celsius in zilele fierbinti ale Africii.

Foto: theblaze.com

În articolul

Foto! Povestea pasarilor impietrite si un colt de lume exotic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
a1.ro
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
HelloTaste.ro
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Catine
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
useit.ro
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
as.ro
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea nici propria fiică
MediCOOL
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Spynews
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
DeParinti
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
MediCOOL
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
HelloTaste
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
x