Frumusetea imperfecta: turnul din Pisa
Publicat pe 13.07.2011 la 13:27
Turnul inclinat din Pisa, Italia, este faimos tocmai pentru faptul ca este inclinat. Desi a fost proiectat pentru a sta vertical, ca oricare alt turn, a inceput sa se incline in timpul constructiei. Cu toate acestea, chiar si fara aceasta faimoasa caracteristica, turnul ar fi una dintre cele mai remarcabile structuri arhitecturale din Europa medievala.
Se inalta de 60 de metri si pana in 1990 se inclina la un unghi de 10 grade. Turnul din Pisa mai este cunoscut sub numele de turnul clopotelor sau campanile si reprezinta una dintre cele patru cladiri care alcatuiesc complexul catedralei din Pisa, numita Campo dei Miracoli sau Piazza dei Miracoli (Campul Minunilor).
Prima cladire ridicata la Campo dei Miracoli a fost catedrala sau Duomo di Pisa, ce se gaseste pe un pavament din marmura si este un exemplu impresionant de arhitectura romanesca. Urmatoarea cladire adaugata a fost cea a botezului, chiar langa dom. Apoi a inceput munca la campanile. Inainte ca ea sa fie terminata, a fost construit cimitirul - Campo Santo.
Piazza dei Miracoli din Pisa este cel mai frumos ansamblu de arhitectura romanesca din Italia. Construita cu marmura alba si gri, avand coloane si arcuri impresionante, catedrala, cu domul ei islamic, se ridica din iarba de culoarea smaraldului. Aflandu-se intr-o parte a piazzei, camposato sau cimitirul este un loc sacru si elogiat unde a fost adus pamant de la Golgota, dealul pe care Iisus a fost crucificat.
Turnul inclinat este mandria Pisei. Desi de trei ori mai mic decat monumentul Washington de exemplu, reprezinta un miracol al ingineriei medievale, fiind probabil cel mai inalt turn de acest fel din Europa. Avand 207 coloane ridicate pe opt etaje, el arata ca un tort de nunta masiv, pe care l-a rasturnat un invitat urias.
Constructia sa a inceput in august 1173 si a continuat pentru 200 de ani din cauza unor serii de razboaie. Numele arhitectului este pana in ziua de astazi un mister.
De-a lungul timpului au aparut numeroase idei de indreptare a turnului, una dintre ele fiind dezmembrarea sa caramida cu caramida si construirea intr-o alta locatie. In 1920 insa, fundatia turnului a fost intarita pentru a-i oferi o mai mare stabilitate. Pana nu demult, turistii nu aveau voie sa urce pe scarile interioare, din cauza muncii de consolidare. Insa acum este din nou deschis si reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din Italia.
Citeste si a1.ro!
Foto: panfilocastaldi.com