Gradina: Leandrul, emblema mediteranei

Publicat pe 01.08.2011 la 16:52 Actualizat pe 01.08.2011 la 16:54

Oriunde in zona mediteraneana te-ai uita, leandrul, in zeci de culori si dimensiuni, de la pitici de 10 cm la giganti de 3-4 metri, leandrul este prezent fie ca gard viu, fie ca atractie principala a gradinilor.

Leandrul (nerium oleander) este o planta tufoasa, care isi pastreaza frunzele vesnic verzi. Este originr din Maroc si Portugalia, de unde s-a extins in tot bazinul meditereanean, caracterizat de o clima calda si mult soare.

Leandrul are tulpini drepte, inalte, pe care se prind frunze inguste, ascutite la varf si lemnoase, dure la pipait. In varfurile tulpinilor cresc florile, stranse in buchete. Florile sunt fie simple (cinci petale), fie compuse sau batute si au foarte multe culori, de la alb imaculat la visiniu inchis si chiar violet. Unele specii de leandru au miros foarte puternic, in timp ce altele aproape deloc.

Fructele sunt niste teci lungi si inguste, din care toamna cad pe pamant semintele. Seva care circula prin leandru este foarte otravitoare, continand oleandrina si neriina, ambele mortale pentru om, in special pentru copii, ea blocand receptorii pielii si putand cauza chiar stop cardiac.

Multi alti compusi asemanatori stricninei in efecte au dus la clasificarea plantei drept una dintre cele mai otravitoare. Nu folosi sub nicio forma creme sau uleiuri asa-zis tamaduitoare pe baza de leandru, chiar daca Internetul abunda in astfel de produse.

Cum il ingrijim

Leandrul nu este o planta foarte pretentioasa, desi pentru a fi cultivata in zona noastra temperata trebuie cateva precautii. Planta creste foarte bine daca este asezata la soare, fie in gradina, fie in ghiveci. Suporta bine uscaciunea daca nu e exagerata, este un arbust viguros, nu este nevoie sa fie udat foarte des in timpul verii (o data la cateva zile este suficient, dar ai grija ca pamantul sa nu crape de uscaciune).

Pamantul din ghiveci trebuie sa fie nisipos, bine drenat, pentru ca umezeala constanta la radacina poate duce la putrezirea plantei. Cu cat mai bogat in nutrienti este solul, cu atat mai bogata va creste tufa si va avea mai multe flori.

Cum se inmulteste

Leandrul se inmulteste foarte usor pe cale vegetativa, prin ramurile tinere. Acestea se taie si se pun in apa pana le cresc radacini, apoi se planteaza in ghivece.

Manevreaza cu atentie butasii si foloseste manusi de gradinarit. Se poate inmulti si prin seminte, dar nu este o metoda sigura si procesul este destul de indelungat.

Foto: nativesreturn.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Gradina: Leandrul, emblema mediteranei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x