Gradina: Leandrul, emblema mediteranei

Publicat pe 01.08.2011 la 16:52 Actualizat pe 01.08.2011 la 16:54

Oriunde in zona mediteraneana te-ai uita, leandrul, in zeci de culori si dimensiuni, de la pitici de 10 cm la giganti de 3-4 metri, leandrul este prezent fie ca gard viu, fie ca atractie principala a gradinilor.

Leandrul (nerium oleander) este o planta tufoasa, care isi pastreaza frunzele vesnic verzi. Este originr din Maroc si Portugalia, de unde s-a extins in tot bazinul meditereanean, caracterizat de o clima calda si mult soare.

Leandrul are tulpini drepte, inalte, pe care se prind frunze inguste, ascutite la varf si lemnoase, dure la pipait. In varfurile tulpinilor cresc florile, stranse in buchete. Florile sunt fie simple (cinci petale), fie compuse sau batute si au foarte multe culori, de la alb imaculat la visiniu inchis si chiar violet. Unele specii de leandru au miros foarte puternic, in timp ce altele aproape deloc.

Fructele sunt niste teci lungi si inguste, din care toamna cad pe pamant semintele. Seva care circula prin leandru este foarte otravitoare, continand oleandrina si neriina, ambele mortale pentru om, in special pentru copii, ea blocand receptorii pielii si putand cauza chiar stop cardiac.

Multi alti compusi asemanatori stricninei in efecte au dus la clasificarea plantei drept una dintre cele mai otravitoare. Nu folosi sub nicio forma creme sau uleiuri asa-zis tamaduitoare pe baza de leandru, chiar daca Internetul abunda in astfel de produse.

Cum il ingrijim

Leandrul nu este o planta foarte pretentioasa, desi pentru a fi cultivata in zona noastra temperata trebuie cateva precautii. Planta creste foarte bine daca este asezata la soare, fie in gradina, fie in ghiveci. Suporta bine uscaciunea daca nu e exagerata, este un arbust viguros, nu este nevoie sa fie udat foarte des in timpul verii (o data la cateva zile este suficient, dar ai grija ca pamantul sa nu crape de uscaciune).

Pamantul din ghiveci trebuie sa fie nisipos, bine drenat, pentru ca umezeala constanta la radacina poate duce la putrezirea plantei. Cu cat mai bogat in nutrienti este solul, cu atat mai bogata va creste tufa si va avea mai multe flori.

Cum se inmulteste

Leandrul se inmulteste foarte usor pe cale vegetativa, prin ramurile tinere. Acestea se taie si se pun in apa pana le cresc radacini, apoi se planteaza in ghivece.

Manevreaza cu atentie butasii si foloseste manusi de gradinarit. Se poate inmulti si prin seminte, dar nu este o metoda sigura si procesul este destul de indelungat.

Foto: nativesreturn.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Gradina: Leandrul, emblema mediteranei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Povestea româncei care se luptă de 10 ani cu Tesla. "Elon a plătit 16 avocaţi împotriva unei singure inginere din România"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x