În jurul lumii: moduri inedite de a sărbători Revelionul

Publicat pe 31.12.2013 la 10:35 Actualizat pe 31.12.2013 la 12:09

Noaptea de Revelion este sărbătorită în aproape toate colțurile lumii pe aceeași dată și cam în același fel: cu o petrecere spumoasă, cu mult alcool și focuri de artificii. Fiecare țara își pune însă amprenta asupra modului în care se desfășoară lucrurile, însă unele tradiții mai noi sau mai vechi sunt cel puțin neobișnuite.

Africa de Sud - aruncarea mobilei pe fereastră

În Africa de Sud, noaptea de revelion ia forma unei mici revoluții. Oamenii aruncă pe geam obiectele vechi de care nu mai au nevoie pentru a-și curăța casele și a le pregăti pentru noul an. De la scaune și mese, la mașini de spălat și frigidere, niciun obiect nu este considerat prea periculos pentru a fi catapultat în stradă. Din motive complet necunoscute, deși această tradiție este practicată de mulți ani, oamenii refuză să stea în case în acea zi, iar ploaia de obiecte rănește și chiar ucide câteva persoane în fiecare an. Lucrurile au scăpat atât de mult de sub control încât poliția patrulează în elicoptere, încercând să prevină aruncarea obiectelor în capul trecătorilor.

Ecuador - arderea de figurine

Aici bărbații îmbracă haine de femeie și își asumă rolul de văduve. Ei dansează pe străzi cerând bani pentru a plăti înmormărmântările așa zișilor lor soți. Tot de anul nou se ard figurine ce poartă numele de “viejos” pentru a marca renunțarea la vechiul an și la supărările din ultimele 365 de zile.

Grecia - bănuțul norocos

Pe 1 ianuarie este sărbătorit Sf. Vasile. Acesta aduce cadouri copiilor, iar familiile se pregătesc cu mese și petreceri speciale pentru a-l întâmpina. Una dintre tradiții este ascunderea unui bănuț de argint sau de aur într-o tartă, iar cel care îl găsește va fi norocos tot anul.

Olanda - explozii cu carbid

Exploziile cu carbid sunt o tradiție olandeză ce datează de la finalul anilor 40, când la terminarea celui de-al doilea război mondial, Olanda a rămas cu o cantitate mare de materiale explozibile. O dată pe an, fermierii olandezi umplu recipientele vechi în care colectează în general laptele cu apă și carbid, apoi le dau câte o lovitură cu ciocanul pentru a le încălzi și a provoca explozia. Această tradiție este sărbătorită însă în locuri izolate și în mod oficial este interzisă.

Peru - cartoful prezicător

Mulți peruvieni folosesc trei cartofi pentru a prezice viitorul și a vedea cât noroc vor avea în anul ce urmează. Un cartof este curățat complet de coajă, unul este curățat parțial, iar ultimul este lăsat în coajă. Ei se pun sub un scaun sau într-un loc ascuns. Apoi fiecare persoană alege câte un cartof fără a se uita la ei și în funcție de ce nimerește, așa îi va fi anul. Cartoful cu coajă înseamnă prosperitate, în timp ce cel curățat este un semn rău.

Thailanda - bătaie cu apă

Songkran este ceremonia tradițională de spălare a statuii lui Buddha și mâinile bătrânilor astfel încât aceștia să poată intra în noul an având un spirit curat. Songkranul modern reprezintă însă o variantă ceva mai periculoasă a acestui obicei, pentru că oamenii ies în stradă cu pistoale cu apă și baloane umplute cu apă și atacă pe oricine le iese în cale, timp de 3 zile. Pare amuzant, dar este de fapt săptămqna cu cea mai mare rată a mortalității din an. Faptul că oamenii comsumă cantități uriașe de alcool și că oricine poate fi victima obiceiului: de la bătrâni la mame cu copii, transformă această sărbătoare în una de temut.

Foto: hepta.ro

În articolul

În jurul lumii: moduri inedite de a sărbători Revelionul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x