Iniţiere în arta paftalelor

Publicat pe 26.03.2014 la 17:32 Actualizat pe 27.03.2014 la 17:12

Sunt frumoase, de o eleganţă greoaie, din materiale masive sau sunt realizate în arta filigranului. În spatele tehnicii folosite sau a materialului sunt ascunse poveşti fabuloase.

Sunt frumoase, de o eleganţă greoaie, din materiale masive sau sunt realizate în arta filigranului. În spatele tehnicii folosite sau a materialului sunt ascunse poveşti fabuloase.

Ce sunt paftalele? Cine, când şi cum le-a făcut? Cine, când şi cum le-a purtat?Acestea sunt câteva întrebări la care cei care doresc să afle răspunsul sunt aşteptaţi de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Duminică, 23 martie, la ora 16:00, în cadrul expoziţiei “Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR”, deschisă în Rotonda sălii Auditorium, Carmen Tănăsoiu, curatorul expoziţiei şi specialist al secţiei de Artă Veche Românească, va vorbi despre simbolurile, motivele decorative, dezvăluind şi povestea paftalelor expuse.

Câteva cuvinte despre expoziţia “Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR”. Aceasta prezintă o selecţie de aproximativ 80 de piese din patrimoniul muzeului, care datează din secolele XVIII XIX. “Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere greceşti, bulgăreşti, cipriote, turceşti şi româneşti. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre preţioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom. Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obişnuit în Ţările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Odată cu epoca de tranziţie a societăţii româneşti de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele şi motivele decorative de tradiţie post-bizantină şi orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier.”

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

Iniţiere în arta paftalelor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Prinţesa mea nu mai e. El face puşcărie, dar fata mea putrezeşte în mormânt". Mama Monicăi, sfăşiată de durere: tânăra de 17 ani nu purta centura
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x