Iniţiere în arta paftalelor

Publicat pe 26.03.2014 la 17:32 Actualizat pe 27.03.2014 la 17:12

Sunt frumoase, de o eleganţă greoaie, din materiale masive sau sunt realizate în arta filigranului. În spatele tehnicii folosite sau a materialului sunt ascunse poveşti fabuloase.

Sunt frumoase, de o eleganţă greoaie, din materiale masive sau sunt realizate în arta filigranului. În spatele tehnicii folosite sau a materialului sunt ascunse poveşti fabuloase.

Ce sunt paftalele? Cine, când şi cum le-a făcut? Cine, când şi cum le-a purtat?Acestea sunt câteva întrebări la care cei care doresc să afle răspunsul sunt aşteptaţi de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Duminică, 23 martie, la ora 16:00, în cadrul expoziţiei “Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR”, deschisă în Rotonda sălii Auditorium, Carmen Tănăsoiu, curatorul expoziţiei şi specialist al secţiei de Artă Veche Românească, va vorbi despre simbolurile, motivele decorative, dezvăluind şi povestea paftalelor expuse.

Câteva cuvinte despre expoziţia “Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR”. Aceasta prezintă o selecţie de aproximativ 80 de piese din patrimoniul muzeului, care datează din secolele XVIII XIX. “Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere greceşti, bulgăreşti, cipriote, turceşti şi româneşti. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre preţioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom. Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obişnuit în Ţările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Odată cu epoca de tranziţie a societăţii româneşti de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele şi motivele decorative de tradiţie post-bizantină şi orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier.”

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

Iniţiere în arta paftalelor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
a1.ro
Mădălina Pamfile divorțează după un an de căsnicie. Ce a declarat despre separarea de tatăl fetițelor ei: „Părea imposibil...”
HelloTaste.ro
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Catine
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
useit.ro
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
as.ro
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
MediCOOL
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Spynews
Horoscop joi, 6 februarie 2025: Scorpionii fac investiții
DeParinti
Pere coapte umplute cu piure de mere și scorțișoară. Un desert delicat și aromat, ușor de digerat
MediCOOL
Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Cercetătorii au descoperit cum poate influența sănătatea mintală
HelloTaste
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
x