Intalniri Creative by Intact Media Group

Publicat pe 18.06.2013 la 13:09 Actualizat pe 18.06.2013 la 16:49

Adrian Oianu: “Secretul implinirii profesionale? Nu conteaza destinatia, ci drumul

Designerul vestimentar Adrian Oianu a fost invitatul Intalnirilor Creative, eveniment organizat de Intact Media Group, al lunii iunie. A fost o ora de istorie, de patriotism, o lectie de estetica, venita din partea unui om care a invatat sa-si iubeasca tara si neamul in multii ani petrecuti in strainatate.

“Patriotism este un cuvant frumos

Oianu este acel gen de om pe care fie il iubesti, fie il urasti, dar nu-ti poate ramane indiferent. Si stie ca, pentru unii este greu de inteles, pentru ca nu are retineri in a spune adevaruri deloc comode. Crede cu tarie ca singura noastra salvare, a romanilor, in acest moment, este ca la putere sa vina o persoana care sa iubeasca tara asta cu adevarat, pana la sacrificiu. “Patriotism este un cuvant frumos, a fost murdarit in perioada comunista. Daca eu imi iubesc tara si ma intalnesc cu un francez care isi iubeste tara, de-aici poate porni o conversatie frumoasa, constructiva, o prietenie, nu-nseamna ca trebuie sa ne dam in cap unul altuia”, spune el.

OIanu este designer, asadar un individ care si-a asumat rolul de oglinda a societatii in care traieste si a carui menire este sa aduca putina bucurie semenilor lui. “In martie s-au implinit 20 de ani de la prima prezentare pe care am avut-o . Abia acum sapte ani am inceput sa fac pace cu mine, munca mea a capatat sens, si apoi am inceput sa am satisfactii. Cautarile tineretii sunt rasplatite la anii pe care ii am eu acum, asta-I o veste buna”, a spus el.

“Romanii sunt greu de iubit

Adrian Oianu a plecat din Romania in urma cu multi ani, unul dintre motive fiind acela ca nu putea fi mandru de poporul din care provine. “Sa fim seriosi”, spune el, “romanii sunt greu de iubit, e dificil sa gasesti motive pentru care sa fii fericit ca ai radacinile aici. Declicul s-a produs in strainatate, cand am intalnit oameni care proveneau, de asemenea, din tari de care cu greu puteai fi mandru si totusi li se umpleau ochii de lacrimi de fericire cand povesteau de locul de bastina. Si-atunci mi-am zis, domnule, daca el poate vorbi cu atata placere de tara lui, care n-are nici pe departe istoria poporului meu, atunci eu? Eu chiar nu pot gasi motive de mandrie?” Asa a pornit drumul lui OIanu, acela de a crea o colectie inspirata din costumul traditional romanesc. In 2006 a deschis aceasta poarta, de readucere in atentia publicului a identitatii stramosesti. “Eu am spus ca este de inspiratie traditionala, dar nimeni n-a vazut asta in creatiile mele, toti spuneau ca e interesanta, speciala, dar mesajul meu n-a fost descifrat de la inceput”, povesteste designer-ul. “Sase ani am facut doar rochii, am purtat mesajul de reintoarcere la feminitate. Femeia romanca e frumoasa, naturala vesela, e o placere s-o privesti. Meritul meu este acela ca am studiat-o si am transpus in rochii ce-am vazut”, spune Adrian Oianu. Si-apoi, anul trecut, a creat tricoul romanesc. “Nu mai departe de anul trecut, o femeie care imbraca ie nu era vazuta ca un trend-setter, ci se credea fie ca n-avea bani sa-si ia un brand serios, fie ca n-avea inspiratie. Si atunci eu am luat tricouri simple pe care am aplicat o bucatica din traditia romaneasca, o tesatura cu o mare incarcatura de traditie, dar si emotionala, ganditi-va doar ce munca titanica presupune o broderie. Femeia care cosea luni in sir la o camasa se gandea cu drag la barbatul ei, la copiii ei, fiecare bucata de broderie de pe fiecare tricou romanesc este o comoara sentimentala”, afirma Oianu. Care-ar fi secretul implinirii pentru creatorul tricoului romanesc? “Nu conteaza destinatia, ci drumul. Nu ne-am dorit nimic, echipa mea si cu mine. Ideea este ca, daca tu crezi cu adevarat in munca ta, in creatia ta, pana la urma se va forma acel current, acea energie, prin care vor fi si ceilalti convinsi”, a mai spus Adrian Oianu.

Un interviu in exclusivitate puteti urmari pe http://blog.intactmediagroup.ro/intalniri-creative-adrian-oianu/#more-1113 , iar mai multe poze puteti gasi pe pagina de Facebook Intact Media Group.

Canile stylish de la aceasta editie au fost realizate de catre prietenii de la www.kdo.ro

În articolul

Intalniri Creative by Intact Media Group

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x