Locul unde se nasc legendele: Universitatea din Cambridge, un alt univers!

Publicat pe 25.10.2013 la 13:52 Actualizat pe 29.10.2013 la 11:04

La Cambridge nu se intra oricum. Universitatea fondata in 1209 este faimoasa pentru criteriile de admitere exigente si traditiile vechi de 800 ani care impun si supun. Desi pare greu de crezut, nu Studentii aleg facultatea, ci Universitatea ii alege pe ei. Iar atunci cand studenti de elita se “intalnesc” cu o universitate de acest calibru, parte din “triada de aur”, viata lor se schimba radical.

In spatele portilor de fier forjat, se ascunde un intreg univers. Trebuie sa fii pregatit sa lasi in urma tot ceea ce stiai despre invatamant, cursuri, seminarii, traiul in camin, cantine si orele petrecute cu bibliotecara in fata tomurilor indoite. Odata ce pasesti pe aleea pietruita, imprejmuita de pajisti ample cu iarba de un verde intens, intelegi ca iei parte la o intalnire cu istoria.

89 laureati ai Premiului Nobel, 9 regi si 15 premieri ai Marii Britanii au parcurs acelasi drum – nu cu fruntile inclinate, ci ridicate spre turlele invechite de vreme ale unuia dintre cele 31 colegii.

Studentii spun cu mandrie numele “stramosilor” lor, predecesorii care au schimbat Cambridge, si odata cu el, lumea: Isaac Newton, Francis Bacon, Henry Cavendish, Lord Kelvin, Charles Darwin si Stephen Hawking.

Coloanele de piatra te ascund de lumea moderna, scari si usi din lemn masiv se deschid pentru a descoperi milioane de carti si manuscrise. Cambridge are 114 biblioteci, numai partea Centrala avand 8 milioane de volume. Universitatea are dreptul de a cere o copie gratis oricarei carti lansate in Marea Britanie si Irlanda! Tot aici sunt printate si editate cele mai importante carti de limba engleza, la Cambridge University Press, cea mai veche tipografie si editura din lume.

Datele oficiale te pot ajuta sa iti faci o idée privind reputatia universitatii, calitatea profesorilor si studentilor si sa-ti imaginezi putin din viata unor ilustri inventatori si oameni de stiinta. Dar fara sa iei parte la ritualurile studentesti, nu poti intelege rafinamentul, extravaganta si seriozitatea cu care sunt tratate obiceiuri vechi de opt secole.

Cine formale, desprinse din Harry Potter

Mesele fastuoase din seria “Harry Potter” nu sunt de domeniul fantasticului. J.K. Rowling s-a inspirat pentru crearea lor din traditiile Cambridge. Am inteles magnitudinea acestui eveniment in viata studentului la Cambridge, luand parte la el, ca vizitator. Rochia eleganta pregatita pentru seara de gala a fost acoperita de o roba formala, asemanatoare cu cea a juratilor, obligatorie pentru a participa la cina.

M-am apropiat de masa lunga, privind farfuriile de portelan si tacamurile din argint atent curatat, dezvaluite de vapaile cuminti ale lumanarilor. Nu ne-am asezat o buna perioada de timp, asteptand nerabdatori venirea profesorilor, care trebuiau sa ia loc la o masa separata (“high table”), dupa bataia gongului. Indiferent de credinta, toti am ascultat cucernici rugaciunea in latina. Abia apoi am luat loc cu bagare de seama si festinul a inceput: aperitive, fel principal, fel secundar si desert, fiecare avand mai multe optiuni de unde puteai alege, inclusiv pentru vegetarieni.

Studentii mi-au spus ca vinul de Porto este esential pentru masa, Colegiul Fitzwilliam avand propriul brand de vin. Alaturi de acesta, se servesc felurite tipuri de branza si mai nou, homar, la Colegiul St. John’s. De Craciun si Paste, meniul se schimba radical, astfel incat sa se potriveasca spiritului de sarbatori.

Scopul acestor “cine formale” este socializarea si schimbul de idei. In timpul mesei, studentii discuta pe un ton placut si nu se ridica pana cand gongul bate si profesorii parasesc sala. Atunci, incep jocurile de “bautura”. “Penny-ing” este un obicei popular; studentul caruia ii este pus un penny in pahar este obligat sa il bea pana la fund. Dupa servirea desertului, tinerii se intorc in camera de zi (“common room”), mobilata ca in Harry Potter: semineu, canapele, scari si ziduri vechi de sute de ani.

Petreceri la patru ace, tematice, organizate de studenti

In afara cinelor formale, studentii se pot intalni la petreceri ad-hoc in colegii, organizate de ei. De regula, au o tema anume – cubul Rubik, de exemplu – si un buget alocat.

Casa Senatului si ceremonia de absolvire

Amfiteatrul de la Universitatea de Drept din Bucuresti are un “omolog” la Cambridge University: Casa Senatului. Acolo, are loc petrecerea de absolvire la finalul studiilor de licenta sau masterat. Imbracati in robele formale, studentii se indreapta spre aceasta cladire impunatoare alaturi de praelectorul colegiului lor. Acesta si numai acesta poate acorda diploma de absolvire, nu inainte de a tine, insa, un discurs in latina. Aici pot intra numai alumni si invitatii lor – de 800 de ani, Casa Senatului nu a vazut niciun alt picior de om.

Lebede si legende urbane: Colegiul St. John’s

De-o parte a oglinzii, stau faptele istorice, impresionante, legate de Cambridge. De cealalta parte, sunt legendele urbane, pe care elevii adora sa la impartaseasca cu prietenii lor. Una tine de Colegiul St. John’s, acolo unde, pe vremuri, studentii din anii mai mari le jucau o farsa bobocilor.

In prima noapte, acestia erau sculati brusc din somn, de o alarma de incendiu. Bineinteles nu exista niciun pericol. Colegii mai mari schimbau inainte semnele de iesire in caz de urgenta iar cei mici erau lasati sa orbecaie prin intuneric. In cele din urma, multi dintre ei ajungeau la o usita mica, neagra, din lemn, care dadea in raul Cam. Un pas era de ajuns pentru a se uda leoarca.

Tot Colegiul St. John’s a pastrat, pana in ultimul moment, obiceiul de a servi carne de lebada la cina. Legea dispunea ca lebedele sa fie lasate in viata, fiind parte din patrimoniul Reginei.

Punting, pe raul Cam

Activitatea preferata a multor studenti din Cambridge implica “punting”-ul pe raul Cam. Acesta traverseaza Cambridge, avand de o parte si de alta a tarmului colegiile. Alaturi de un ghid, studentii si strainii le pot vedea indeaproape dar mai ales, pot asculta povesti interesante legate de aceste locuri, spuse chiar de un fost student sau localnic.

Universitatea din Cambridge, cea mai bogata din Europa, este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vezi ca sa le crezi. Universitatea este sufletul oraselului englez, iar studentii sunt inima Universitatii. Elevii, straini sau nu, duc o lupta acerba pentru a fi admisi aici, dar eforturile lor sunt rasplatite pe masura.

autor: Mara Pruna

foto: pinterest.com, facebook.com, Mara Pruna

În articolul

Locul unde se nasc legendele: Universitatea din Cambridge, un alt univers!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x