Londra - capitala superlativelor

Publicat pe 26.07.2010 la 17:42

Cu cei peste 8 milioane de locuitori si peste 14 milioane de oameni ce ii tocesc zilnic strazile, Londra este cea mai mare metropola a Europei. Este un oras modern, globalizat, al doilea centru economic in lume, dupa New York, si gazduieste sediile unora dintre cele mai mari companii de pe glob.

Contine un total de patru situri intrate in Patrimoniul Mondial UNESCO: Turnul Londrei, Gradinile Botanice Regale, situl format din Palatul Westminster, Westminster Abbey si biserica St. Margaret si istorica asezare Greenwich, unde Observatorul Regal consemneaza Meridianul Greenwich si seteaza ora (0° longitudine, ora GTM). Intr-un oras cu atatea superlative, este clar ca sunt si foarte multe de vazut.

Capitala Marii Britanii atrage anual un numar impresionant de turisti. Dupa ultima socoteala, prin 2007 au fost cam 38 de milioane de oameni care au venit in Londra cu gandul de a vizita unul dintre cele mai vechi si mai fascinante orase ale lumii.

Pentru a ajunge la Londra, orasul fiind situat pe o insula, cel mai practic este cu avionul. Daca vreti sa incercati altceva, se poate si cu trenul ce trece prin Eurotunel, pe sub Canalul Manecii sau, pentru cei care nu au rau de mare, cu vaporul. Dar cele doua variante din coada par mai degraba potrivite pentru francezi, doar sunt mai aproape. Dar cum din Romania e cale lunga pana la Canalul Manecii, tot cu avionul e cel mai bine. Trebuie sa stiti ca Aeroportul Heathrow este cel mai aglomerat aeroport din lume, in termeni de pasageri internationali, cu cel mai incarcat spatiu aerian de pe glob. Deci, atentie maxima unde trebuie sa mergeti si de unde luati un mijloc de transport pentru a va duce in oras. Cel mai bine e sa intrebati la ghiseele de informatii. Hotelurile cele mai ieftine sunt in zonele periferice. Acolo preturile pentru o camera pot ajunge sa fie chiar si cu 40% mai mici decat cele din centru. De asemenea, magazinele alimentare si cele de haine sunt si ele mai iefine aici.

Inca un sfat va mai dau, apoi trecem la lucruri mai interesante. Incercati sa aveti mare grija la bagaje in mijloacele de transport in comun sau in locurile foarte aglomerate. Sunt destui hoti si riscati sa ramaneti fara bani sau alte bunuri.

Si acum partea frumoasa. Ce vizitam in Londra? Greu de spus, sunt foarte multe locuri. Haideti totusi sa incepem cu Palatul Buckingham. Este resedinta familiei regale. Turistii sunt atrasi aici nu numai de frumusetea constructiei, ci mai ales de momentele in care are loc schimbarea garzilor la palat. Toata lumea vine aici sa-si faca o poza cu soldatii imbracati in rosu si caciulile lor lunguiete, pe care le poarta fie vara, fie iarna.

Un alt palat pe care trebuie sa-l bifati ca vizitat cand mergeti la Londra este Palatul Westminster. A fost, pana in 1512, resedinta familiei regale, astazi fiind sediul Parlamentului. Aflat pe malul Tamisei, palatul gazduieste cele mai renumite turnuri si ceasuri din lume. Big Ben este unul dintre acestea, un urias clopot ce anunta prin bataile sale ora exacta din varful turnului Sfantul Stefan.

Pentru o paorama spectaculoasa asupra Londrei trebuie sa mergeti la London Eye. Este cea mai mare roata "Ferris" din lume, putand oferi o calatorie pentru 800 de persoane in acelasi timp. London Eye este de-acum, desi inaugurat abia in anul 2000, un simbol al Londrei moderne. De la 135 de metri inaltime, roata iti ofera posibilitatea de a vedea orasul si imprejurimile sale pe o distanta de 40 de kilometri departare, in zilele senine.

Interesanta si relaxanta este si o plimbare prin parc. Londra are cam 1700 de parcuri, iar cele mai renumite sunt Hyde Park Corner si Green Park. In Hyde Park se pot face plimbari cu barca sau chiar se poate pescui in unele zone special amenajate. Incearca sa nu-ti arunci undita in alte parti, pentru ca politia e foarte vigilenta si poti intra in belele mari. Deosebit la acest parc este faptul ca exista un "Colt al vorbitorilor", unde oricine poate striga cat il tin plamanii, fara a fi considerat nebun sau unde poti pur si simplu sa intri in coonversatie cu straini de parca i-ai cunoaste de o viata. Green Park, o intindere verde de 19 hectare, se afla langa Palatul Buckingham, oferind o priveliste frumoasa spre acesta.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: geography.about.com

În articolul

Londra - capitala superlativelor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x