Mirajul insulei Madagascar, intre legenda si realitate

Publicat pe 23.08.2010 la 15:37 Actualizat pe 26.08.2010 la 11:18

Madagascar, a patra insula ca marime din lume, este situata in Oceanul Indian si este cunoscuta pentru speciile unice de animale si plante, care ii ofera frumusetea salbatica si exotica.

Desi vechii cercetatori au crezut ca locuitorii din Madagascar provin din Africa si Asia, s-a dovedit ulterior ca, de fapt, nativii provin din Borneo si Africa.

Primul European care a explorat aceasta insula a fost Diogo Dias, care a pasit pentru prima data in salbaticul Madagascar in 1500.

Madagascar a starnit interesul francezilor, care au incercat sa isi patrunda autonomia in secolul al XVII-lea, insa fara success. Regatul absolutist Merina, creat in secolul XVII, unifica intreaga insula, sub conducerea lui Radama I (1810-1828), aceasta devenind in cele din urma Regatul Madagascar. In ciuda acestor eforturi, Franta reuseste sa monopolizeze regatul, care devine in 1896 colonie. Abia dupa 64 de ani, Madagscarul isi obtine independenta.

Madagascar in prezent

Populatia Madagascarului este formata, in prezent, dintr-o mixtura de chinezi, arabi, africani si indieni. Modul de gandire al locuitorilor este reprezentat de o variatatea culturala, care poate fi observata atat in comportament, cat si vestimentatie.

In ciuda problemelor politice actuale, turismul nu a incetat din activitate. Pe teritoriul malgas nu exista nicio urma de violenta, de altfel niciun motiv pentru care turistul sa nu se simta in siguranta.

Inca un lucru remarcabil in ceea ce priveste locuitorii insulei este ca vorbesc o singura limba: malgasa, o limba austroneziana. Insa, din cauza autonomiei franceze din trecut, a patruns si limba franceza, care este a doua limba oficiala. Desi locuitorii nu au fost de acord cu acest fapt, in 2007 a fost declarata si cea de-a treia limba, engleza, insa doar 70% dintre ei sunt in conformitate cu cele doua limbi oficiale.

Minunile insulei malgase

Aflandu-se departe de climatul continental, Madagascarul si-a format un climat propriu, alaturi de fauna si flora unice in lume. Aproximativ 80% dintre speciile de plante si animale nu mai sunt gasite in alta parte, decat aici.

Tsingy de Bemaraha a fost declarat de catre UNESCO patrimoniu international si este una din cele mai mari rezervatii de pe insula. Aici traiesc lemuri maronii (declarata in 2008 specie pe cale de de disparitie), Sifaka si cameleonul Brookesia perarmata (o alta specie rara).

Bulevardul Baoba este cel mai vizitat loc din regiunea Menabe de catre turisti si unul din candidatii la “cele 7 minuni ale Africii”. Unii copaci baoba, numiti Adansonia Grandidieri, au o vechime de peste 800 de ani si ajung pana la 30 de metri inaltime. Acest loc a devenit preferatul forografilor si a romanticilor, care se pot saruta sub mirajul apusului exotic.

Ce poti face in Madagascar?

Windsurfing-ul este o varianta extrema si plina de aventura, oferita de Marea Smaraldelor. Acesta poate fi practicat in special intre lunile aprilie si noiembrie. Vezi insula dintr-un unghi diferit, prin kanoe, alaturi de un ghid care sa iti prezinte cele mai frumoase zone din Sainte Marie. O alta varianta ar fi scaldarea in apele limpezi si cristaline.

Mancarea este ieftina si absolut surprinzatoare. Cu doar 1 dolar iti poti cumpara o portie de laoka (pui,vita sau porc), alaturi de orez si apa din orez. “Fast-food”-ul este reprezentat de banane si prajiturele din orez.

Ce e bine sa stii:

- in Madagscar exista un concept numit “fady”, care se poate traduce in limba romana ca "tabu"
- locuitorii care tin cont de acest concept au anumite reguli, de exemplu in unele regiuni se poarta doar o singura culoare, atunci cand vine vorba de haine
- din punct de vedere religios, aici se afla o mixtura de religii, care trebuie respectate, fie ca, la prima vedere, par fara sens
- daca te adresezi unor personae cu o functie inalta, sau batranilor, pentru care oamenii au un foarte mare respect, foloseste cuvantul “tompoko”, echivalentul “domn/doamna” in limba romana
- desi, izolat, se mai serveste carne de lemur ori broasca testoasa, trebuie sa aveti grija in ce zone va satisfaceti aceasta curiozitate culinara, deoarece majoritatea oamenilor respecta fauna locala

Foto: www.picstropical.com


În articolul

Mirajul insulei Madagascar, intre legenda si realitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x