Monumente cu iz de poveste: viziteaza catedrala Notre Dame de Paris!

Publicat pe 21.04.2011 la 09:01 Actualizat pe 21.04.2011 la 11:54

Catedrala Notre Dame, numita in mod oficial Notre Dame de Paris este considerata unul dintre cele mai frumoase exemple ale arhitecturii gotice franceze din Europa. A fost una dintre primele catedrale si constructia sa a fost finalizata dupa aproape 200 de ani de munca, in anul 1345.

Cu peste 13 milioane de vizitatori in fiecare an, Notre Dame de Paris este cel mai popular monument al Frantei, fiind chiar mai cautat decat turnul Eiffel. Desi a fost printre primele cladiri din lume ce a folosit un contrafort zburator, nu a fost construita initial cu intentia de a-l include. Pe masura ce peretii au fost ridicati si au devenit tot mai inalti, au inceput sa se crape din cauza presiunii.

Arhitectii catedralei s-au folosit de suporturile arcuite si au continuat cu acest tip de model pana la finalizare. In 1790, catedrala a fost victima revolutiei franceze, o buna parte din icoane fiindu-i distruse. Insa, in secolul 19 a fost salvata de la demolarea completa si restaurata de unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai Frantei, cunoscut pentru specializarea sa in munca de restaurare : Eugene Viollet-le-Duc.

Interiorul catedralei este o lucrare maiestuoasa de arta, cu geamuri din sticla pictata, portale ce infatiseaza scene biblice si multe altele. Doua dintre cele trei clopote din catedrala Notre Dame au devenit faimoase datorita cartii "Cocosatul de la Notre Dame" si au fost mai apoi distruse in timpul revolutiei franceze. Exceptie a facut marele clopot Emmanuel, care poate fi auzit si in ziua de astazi din cand in cand. Este unul dintre cele mai frumoase si vechi instrumente muzicale ale Europei si a reusit sa treaca testul timpului inca din Evul Mediu.

O vizita nu este completa daca nu urci in turnurile catedralei, care te duc pana in partea de sus a fatadelor de vest ale catedralei. Trezoreriria Notre Dame pastreaza numeroase artefacte si obiecte religioase, protejand natura lor sacra. Un alt element unic ce poate fi vazut aici este cripta arheologica a expozitiei Parvis de Notre Dame, ce protejeaza ruinele descoperite in timpul excavatiilor din 1965.

Notre Dame de Paris este deschis zilnic de la 8 dimineata pana la 6:45 pm (7 :15 in zilele de Sambata si Duminica), accesul fiind liber in acest interval orar.

Foto: paris.france-province.net

În articolul

Monumente cu iz de poveste: viziteaza catedrala Notre Dame de Paris!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x