O calatorie a diversitatii: din Londra si pana in Glasgow

Publicat pe 02.10.2010 la 16:53

Vei patrunde intr-o lume pe cat de conservatoare, pe atat de diversa, un loc al traditiilor, dar si epicentrul industrializarii. Istoria meleagurilor pe care le vei vizita este una spectaculoasa, plina cu personaje care ne-au influentat educatia chiar si de la mii de kilometri distanta.

Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit al Marii Britanii. A fost fondata de romani cu aproape 2.000 de ani in urma si reprezenta, inca de atunci, un simbol al imperiilor moderne. S-a pastrat asa pana nu de mult, in anii 50. Acum, la Londra se da ora exacta in materie de burse, finante in general, de politica internationala, dar si din punct de vedere cultural.

Mare gresala sa te axezi doar pe obiectivele turistice devenite clasice, gen London Bridge, Big Ben, Trafalgar Square, British Museum sau Tower of London si sa nu vrei sa simti pulsul vietii londoneze. In acest sens sunt destule perspective: de la celebra roata „London Eye" la renumitele pub-uri, pana la strazile pline de magazine. Sunt multe locuri de shopping in Londra - Oxford Street, Piccadilly Circus si Regent Street sunt doar cele mai bune. Daca nu ai foarte multi bani, incearca in magazinele Dorothy Perkins sau Primark. Vei gasi acolo haine dragute, la preturi nu foarte ridicate.

Spre casa regala

Castelul Windsor este poate unul dintre cele mai importante din lume. Acolo s-a facut si s-a desfacut istoria, medievala ori... contemporana. Situat la aproximativ 50 de kilometri de Londra, a fost resedinta familiei regale timp de peste 900 de ani. Poti vizita apartamentele folosite si astazi pentru cazarea personalitatilor lumii, inclusiv a sefilor de stat, dar si admira opere de arta din colectia regala, incluzand picturi de Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough si celebrul portret al lui Charles I realizat de Sir Anthony Van Dyck. Mai poate fi admirata Capela St. George (construita in stil gotic) considerata casa spirituala a Ordinului Jartierei (Order of the Garter) - cel mai inalt ordin al Cavalerismului Britanic, infiintat in 1348 de Edward III. In interior se afla inmormantati Henry VIII si sotia sa Jane Seymour, precum si Charles I.

Orasul profesorilor refugiati

Este imposibil sa nu fi auzit de Cambridge, celebrul oras universitar situat in regiunea East, la 80 de kilometri de capitala Regatului Unit. Peste un sfert din populatia locului o reprezinta studentii. Universitatea Cambridge este cea de-a doua ca vechime din Regatul Unit, dupa cea din Oxford.

De altfel, trebuie spus ca ea a fost fondata in anul 1209 de studentii si profesorii fugiti de la Oxford din cauza ostilitatii locuitorilor care nu intelegeau in ruptul capului la ce poate folosi... „cartea". Acolo au predat mari personalitati ale culturii si stiintei universale: Erasmus din Rotterdam (latina si greaca) sau Isaac Newton care a devenit in 1669 profesor de matematica si de fizica.

Si daca tot suntem la acest capitol poti da o fuga si la Oxford, „rivala" celor de mai sus. Nu de alta, dar in apropiere se afla orasul natal al lui Shakespeare - Strattford Upon Avon. Obligatoriu sa vizitezi „Casa natala" si Trinity Church, unde se afla mormantul lui Shakespeare.

Patria rafinamentului

Scotienii erau odata marii rivali ai englezilor. Istoria celor doua popoare, de altfel strans inrudite, este plina de confruntari sangeroase si glorie comuna, deopotriva. Glasgow este capitala Scotiei, una dintre cele mai spectaculoase destinatii ale Europei. Este unul dintre putinele locuri in care, daca nu ai prea mult timp la dispozitie, pare suficient sa faci o simpla plimbare pe strazi pentru a observa spectacolul arhitectonic.

Edinburgh este un alt popas obligatoriu al itinerariului tau. O sa apreciezi cu siguranta contrastul dintre „Orasul Nou", georgian, cu strazile sale largi, aliniate, si pietele elegante si „Orasul Vechi", medieval. Royal Mile reprezinta „coloana vertebrala" a vechiului cartier. Desparte Palatul „Holyrood House" si Castelul Edinburgh care domina orasul de pe o stanca impunatoare.

Evident, nu ai cum sa faci abstractie ca te afli in patria whisky-ului. Chiar langa Edinburgh se afla faimoasa distilerie „Glenkinchie Distillery" - singura fabrica de whisky din malt operationala. Evident, o sa ai ocazia sa degusti bautura nationala a Scotiei.

Cat ne costa

Pretul unui astfel de circuit este intre 850 si 1.200 de euro de persoana si poate dura maximum 10 zile, incluzand drumul. Sunt incluse si o serie de servicii pe langa cazare si mic dejun, precum asigurarea unui ghid specializat, tarif zero la vizitarea unor obiective sau transportul local. Va trebui sa mai platesti acolo taxele de aeroport (aproximativ 120 euro de persoana) si asigurarile medicale.

citeste si revista Felicia

foto: cheapholidays24.co.uk

headquartersmagazine.com

În articolul

O calatorie a diversitatii: din Londra si pana in Glasgow

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x