O incursiune culinara prin Grecia
Publicat pe 23.05.2011 la 22:18 Actualizat pe 23.05.2011 la 22:22
Cei de la Good Food ne ofera un ghid culinar al uneia dintre cele mai populare destinatii mediteraneene: Grecia: "Amintirile mele grecesti se vor lega intotdeauna nu de Acropole, ci de tavernele mici si umbrite de pe malul marii, de insulele pline de maslini si de brutariile ademenitoare de pe stradute ascunse.
Mancarea greceasca, multumita unui climat mediteraneean si marii care inconjoara tara, inseamna o varietate larga, pentru gusturile celui mai pretentios gurmand: peste proaspat, carne de miel si de iepure, o bogatie de legume si fructe, precum si cereale completate de cantitati copioase de ulei de masline si ierburi aromatice.
Felurile de mancare variaza de la gratare simple la bunatati coapte ca pastisio (budinca de paste), moussaka si stifado (tocana). Pe de alta parte, exista si nenumarate feluri de dulciuri si produse de patiserie, iar toate mesele sunt precedate de ouzo, o bautura cu aroma de anason, ce capata un aspect laptos odata ce-o combini cu gheata. De asemenea, nu ocoli vinurile cretane sau pe cele din Santorini, unde strugurii au fost bine copti sub soarele arzator. Si, desigur, berea Mythos.
Ghidul Good Food in Grecia
Cazare
AVA Hotels Athens este cel mai bine cotat loc unde ai putea sta in Atena, potrivit utilizatorilor site-ului TripAdvisor.com. O camera dubla costa 230 de euro pe noapte, iar cele mai bune servicii hoteliere din Santorini le vei gasi la Anastasis Apartments, cu preturi intre 180 si 315 euro, in functie de perioada sezonului.
Mancare
Sfatul meu atunci cand vrei sa incerci mancarea greceasca e sa ochesti un restaurant frecventat de localnici si sa comanzi multe farfurii cu meze - portii mici de mancare care pot fi servite alaturi de ouzo sau tsipouro facut in casa.
Nu uita de pitta si nu rata nici macar unul din numeroasele feluri de mancare gatite in foi de placinta: kotopita (cu pui), spanakotyropita (cu spanac sau branza), hortopita (cu legume) sau kreatopita (cu carne, de obicei tocata). La sfarsit de masa, ca experienta sa fie completa, e obligatoriu sa incerci cateva din deserturile traditionale aromate si indulcite cu miere.
Transport
Poti pleca cu masina spre Grecia. Desigur, daca vrei sa ajungi pe o insula, vei lua feribotul. Daca alegi avionul, exista curse Tarom, Aegean Airlines si Blue Air, precum si charterele agentiilor de turism.
Decodeaza meniul:
BOUREKI - placinta cu branza sau legume;
DOLMATES - sarmale;
KOULOURAKIA - prajituri cu unt sau ulei de masline;
LOUKOUMI - desert asemanator rahatului turcesc;
SOUVLAKI - frigarui;
SAGANAKI - branza prajita."
Citeste si Good Food Romania!
Foto: travelglobep.com