Opatija - locul de recreere al familiei regale austriece

Publicat pe 30.07.2010 la 12:39

Orasul trandafirilor si al magnoliilor te asteapta cu un climat bland, gradini minunate si plaje scaldate de apele Adriaticii.

Opatija este o statiune foarte populara din Croatia, vizitata atat vara, cat si iarna. Numele orasului provine de la italianul Abbazia si inseamna abatie. Se afla in Istria de nord-est, in golful Kvarner, aproape de portul Rijeka si la aproximativ 80 de kilometri de Trieste-Italia. Intreaga coasta maritima este stancoasa, dar extrem de frumoasa si presarata cu mici statiuni. La inceputul secolului XX, Opatija era una dintre cele mai moderne statiuni din Europa, un loc de recreere pentru familia regala austriaca si pentru aristocratia habsburgica, ai carei reprezentati se bucurau de frumusetea acestui loc. Este destinatia cu cea mai lunga traditie turistica pe coasta Adriaticii.

Nisa Adriaticii


Riviera Opatija masoara 43 de kilometri lungime si este marginita de parcuri, promenade amenajate, vile si cateva hoteluri vechi, construite in vremea imparatesei Sissy. Statiunea a fost denumita si “Nisa Adriaticii” pentru frumusetea plajelor si a imprejurimilor pitoresti de un farmec aparte. Cea mai cunoscuta plaja in Opatija este Slatina, situata chiar in mijlocul statiunii. O alta este cea de la Moscenicka Draga, iar promenada Lungo Mare de la Opatija spre Lovran este una dintre atractiile turistice majore. De altfel, Lovranul este amplasat la sase kilometri sud de Opatija. Istoria sa este foarte interesanta deoarece a fost martorul luptelor dintre piratii care se stabilisera in Golful Kvarner si puternica Republica Venetiana, confruntari care nu au permis decat supravietuirea unei mici parti din vechea arhitectura. Se pastreaza Biserica Sf. Gheorghe, construita in stil gotic in secolul al XIV-lea, cu un cavou ce dateaza din anul 1470. Lovran este considerat versiunea in miniatura a Opatijei.

Excursii si croaziere


Dintre atractiile turistice se remarca pitorescul Volosko, vechile sate de pescari Icici si Ika, orasele medievale si dealurile din apropiere - Kastav, Veprinac si Moscenice. Cel mai vizitat obiectiv este Villa Angiolina, datand din 1844. Orasul Opatija mai este cunoscut si pentru “Doamna cu pescarus“, o statuie situata in pavilionul Juraj Sporer. Vechea abatie, San Giacomo della Priluca, din care deriva si numele locului, a fost transformata intr-o vila. Este situata in Parcul Svetog Jakova. De asemenea, se organizeaza excursii catre Parcurile Nationale Risnjak si Plitvice, turul Istriei cu vaporul, excursie la pestera Postojna si chiar o croaziera la Venetia. O alta atractie pentru turisti, mai ales pentru gurmanzi, este bucataria croata, asemanatoare celei italiene - nu rizoto (orez cu fructe de mare), manistra (supa) sau buzara (languste in sos tomat).

Cat ne costa

Un sejur de opt zile in Opatija este cuprins intre 300 si 550 euro pe camera. Include cazarea la hotel si doua mese pe zi.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: revistafelicia.ro

În articolul

Opatija - locul de recreere al familiei regale austriece

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x