Paris, eleganta si grandioasa capitala

Publicat pe 02.09.2010 la 11:27 Actualizat pe 02.09.2010 la 11:43

Paris… Cantece, poezii, filme, toate preamaresc aceasta citadela a iubirii, acest oras al indragostitilor, vesnic viu, vesnic stralucitor si vesnic magnet de turisti. Nimic din ce nu ati mai auzit: Turnul Eiffel, Notre Dame, Sacré Coeur, Musee d'Orsay, Muzeul Luvru...Desi sunt considerate, deja, clisee, se cer vazute si admirate.

Simbolul Parisului

Daca tot e vorba de Paris, in primul rand trebuie mentionat Turnul Eiffel. Megeti devreme daca vreti sa nu-l prindeti prea aglomerat. O sa trebuiasca sa asteptati putin chiar si asa, dar macar nu va fi o coada kilometrica. La ce altceva va asteptati? Este doar cel mai vizitat loc din lume! Urcati pana sus si admirati orasul in toata splendoarea lui. Apropo, nu uitati sa faceti poze!

Povestile unor capodopere

Urmatoarea oprire: Notre Dame. Catedrala este nu numai simbolul Parisului, ci a intregii Frante, asa ca ar fi pacat sa o ratati. Admirati caldirile gotice si grandioase si fotografiati fatadele mari, dantelate si cele doua turnuri patrulatere ce radiaza echilibru. Prima caramida de fundatie a fost pusa in anul 1163. In 1182, episcopul Maurice de Sully a sfintit altarul, dar constructia catedralei a durat din 1163 pana in 1250. Constructia cladirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrarile de pe fatada vestica, iar pe la mijlocul secolului al XIII-lea, prima capodopera a stilului gotic timpuriu era gata.

Cu toate ca desenele initiale si strana evoca inca stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oara solutii arhitecturale specifice stilului gotic. Notre-Dame este considerata cea mai intunecata catedrala dintre marile catedrale gotice, deoarece lumina care se filtreaza prin rozetele colorate confera sentimente mistice in penumbra severa.

Strabatand drumul artei

Dupa aceasta atmosfera mistica, cea mai buna varianta este un tur al bisericii Sacré Coeur. Conceputa la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea, cu multe dificultati si impotriviri ale autoritatilor, biserica in stil romano-bizantin vegheaza asupra orasului dintr-o zona foarte inalta: dealul Montmartre. Zona mai este cunoscuta si pentru multitudinea de artisti care, de mai bine de doua secole, vin aici in cautare de inspiratie. Au admirat biserica artisti precum Picasso, Van Gogh, Mogdiliani, Renoir si multe alte nume sonore ale artelor plastice si nu numai.

Si ca sa o strabeti in continuare drumul artistilor, indreptati-va catre Musee d'Orsay, ce adaposteste, in cele peste 80 de galerii ale sale, arta celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea. Veti gasi aici colectii de pictura apartinand curentelor impresionism, simbolism, pointillism, realism, romantism tarziu, cu opere ale unor artisti precum Delacroix, Courbet, Daumier, Manet, Monet, Cezanne, Van Gogh, Renoir, Matisse, Degas, Gaugain, Corot; fotografii; obiecte de arta; mobila in stil Belle Epoque. Printre atractii se numara picturile lui Manet: "Mic dejun in iarba" si "Olympia" sau lucrarea lui Monet - "Catedrala Rouen".

Iubitorii de arta trebuie neaparat sa treaca si pe la muzeul Luvru, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume. Cladirea este un fost palat regal, situat in inima orasului Paris. Are o lunga istorie in pastrarea patrimoniului artistic al Frantei, de la regii capetieni pana la imperiul napoleonic. Luvrul detine unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume: Gioconda (sau Monalisa), pictata de Leonardo da Vinci. Muzeul are trei aripi: Denon, Sully si Richelieu. Se spune ca, daca vrei sa vezi tot ce e de vizitat la Luvru, iti trebuie cam o saptamana intreaga. Asa ca inarmati-va cu rabdare si veniti mai multe zile la rand sa vedeti cat mai multe sali de expozitie. Merita!

Si pentru toti impatimitii de “shopping”, trebuie sa stiti ca Parisul este unul dintre putinele orase din lume unde nu trebuie sa mergi intr-un loc anume pentru a-ti face cumparaturile, deoarece oportunitati intalnesti la orice pas. Vitrinele magazinelor sunt pline de energie, creativitate si expresivitate, asa cum putine gasesti in alte orase ale lumii.

Citeste si Jurnalul National
Foto: www.aviewoncities.com

În articolul

Paris, eleganta si grandioasa capitala

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x