Paris - orasul burlescului, al cafenelelor si intelectualilor
Publicat pe 19.10.2010 la 20:04 Actualizat pe 19.10.2010 la 20:38
Cuvantul "Paris" ar putea fi destul de bine sinonimul "culturii". Unii l-ar indemtifica si cu "stil". In ceea ce priveste arhitectura, gatitul, artele decorative, diplomatia, arta, moda, peisaje, literatura muzica si multe altele, de cateva secole, Parisul aduce lumii contributii semnificative.
Viata sa intelectuala si politica transmit lumii despre ce inseamna sa fii francez. Nu este de mirare ca franceza este limba "oficiala" a diplomatiei, din moment ce ofera lumii atat de multe.
In ziua de astazi, dincolo de cultura la nivel inalt si rolul important in scena lumii, Parisul este un loc interesant in care fuzioneaza mai multe etnii, comunitati, care fac posibila existenta unei vieti culturale atat de bogate. Cartiere ca Belleville sau La Goutte d'or iti vor crea sentimentul ca numeroase subculturi contribuie la intregul tablou parizian: Asia de sud-est, China, Coreea, Africa, tarile arabe sau cultura evreiasca.
A merge de-a lungul strazii Belleville, de la metroul Pyrenees, este dificil sa reperezi un singur "ghetou" etnic, insa vei vedea cu siguranta de toate: gaini vii la macelarii, oameni fumand narghilele in cafenele, haine atarnand in geamuri, elemente diferite, amestecate insa armonios. Acelasi lucru se poate spune si despre strada Arrondissement 13. Districtul "Strasbourg-St. Denis" este locul in care trebuie sa mergi daca vrei sa iti faci codite in par. Tot in zona se gaseste si Passage Brady, o strada intreaga dedicata numai bucatariei indiene.
Un mix de arta si cliseu
In centrul orasului, Le Marais are cateva stradute evreiesti si este un loc cunoscut si pentru cei din comunitatea gay. Cluburi, baruri, cafenele, dar si haine de avant-garda, gadgets si magazine de mobilier se gasesc in zona.
In mijlocul acestui mix de populatie, Parisul a fost dintotdeauna orasul intelectualilor, locul de unde rasar idei noi. In faimoasa Cafe de Flore din Saint-Germain-des-Pres, isi dadeau intalnire Aragon, Breton, Apollinaire ... primii suprarealisti; apoi, in anii '30, era locul de intalnire al regizorilor, scriitorilor, filozofilor, pictorilor (Picasso, Giacometti...), scriitori si filozofi (Sartre) ...
Dupa razboi, intreg districtul Saint-Germain-des-Pres, cu faimoasele sale cluburi de jazz, a devenit locul cel mai cautat al orasului. Aici au oferit spectacole Miles Davis, dar si Boris Vian si Juliette Greco. Pe atunci Parisul era un loc primitor pentru toti cei care nu erau intelesi sau acceptati in alta parte, din cauza rasei sau opiniilor politice.
De exemplu, intelectuali care erau membri ai partidului comunist, cum ar fi Arthur Koestler, Ernest Hemingway, Truman Capote, Lawrence Durrel isi gaseau adapostul la Café de Flore. Aici se puteau exprima asa cum simteau, pentru ca era permisa libertatea cuvantului.
De altfel, Parisul este cunoscut in general pentru cafenelele sale. Localnicii pot petrece ore intregi stand la o terasa, band o cafea si discutand cu oamenii care trec pe langa ei. Este de fapt si una dintre activitatile lor preferate. Vei gasi orice tip de cafenea in Paris: de la cele mai banale in care se vand bilete de loterie, la cele tematice, de inspiratie etnica, a caror arhitectura te va da pe spate (Le train Bleu) sau unele mai sofisticate, cum ar fi Cafe Coste, ce se transforma in fiecare seara intr-un club lounge.
Tot in Paris a inceput si miscarea "slow food" - o rezistenta simbolica, dar constienta in fata altei culturi. Nimeni nu poate uita de esecul pe care l-a suferit MacDonalds in aceasta tara.
Parisul este in mod cert un oras pe care il poti vizita pentru turnul Eiffel, palate si alte simboluri atat de populare, insa adevarata atmosfera se gaseste pe stradutele incarcate de culoare, de mirosuri si arome.
foto: fileguru.com