Pentru o vacanta plina de calm, viziteaza Elevador de San Justa!

Publicat pe 03.07.2011 la 14:02

Aproape de statia de metrou Baixa-Chiado, la mai putin de cinci minute de rau si de Praça do Comércio, se afla un punct de interes turistic unde e mereu lume la coada, unde se inghesuie ma­jo­ritatea strainilor care vor sa vada Lisabona de sus si sa inteleaga de ce acest oras e o me­ta­fo­ra, de ce dupa-amiezile sunt aici mai calme de­cat in alte colturi ale lumii. Acest loc se numeste Ele­va­dor de Santa Justa.

Creat de arhitectul francez Raoul de Mesnier du Ponsard, realizat din fier, Elevatorul Santa Justa se ascunde, timid, intre stradutele cartierului, nu iese in evidenta de departe si, totusi, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Lisabona. La coada nu se sta foarte mult, in general merge re­pe­de, iar cele doua lifturi care fac legatura intre aglo­meratia de jos si peisajul incredibil de la 32 de metri isi fac treaba foarte bine, desi sunt destul de imbatranite si functioneaza pe principii clasice.

De sus, totul pare altfel. In dreapta, Raul Tejo, cu toate nuantele lui, cu ambarcatiuni confuze ca­re par a se afla intr-o continua competitie. In fa­ta, Castelul São Jorge si stradutele cu piatra cu­bi­ca, pline sau nu de turisti, cu copii galagiosi pe trotua­re si cu ferestre deschise larg. In stanga, un ames­tec nebun de imagini: Piata Rossio - numita oficial Praça Dom Pedro IV -, Teatrul National Dona Maria II, aflat in partea de nord a acesteia si putin din Piata Restauradores, un loc important pentru locuitori si vizitatori.

Coborarea se poate face tot cu liftul sau pe jos. Ultima varianta e mai buna, pentru ca asa se ajunge la ruinele Bisericii do Carmo (Igreja do Carmo), fondata in secolul al XIV-lea de D. Nuno Álvarez Pereira. Biserica, inainte de a fi distrusa aproape in totalitate de cutremurul din 1755, ajunsese sa fie cea mai mare din Lisabona. Acum, partea care a avut noroc sa ramana cu acoperis gazduieste Muzeul Arheologic al orasului.

Celebrul elevator a scapat ca prin minune de incendiul devastator din 25 august 1988, care aproape a distrus cladiri valoroase ale cartierului Chiado. Atunci, un magazin de pe Rua do Carmo a luat foc si flacarile s-au extins pana pe Rua Garrett, o alta strada incarcata de povesti a Lisabonei. Pompierilor le-a fost greu sa intervina, pentru ca zona este pietonala, dar, din fericire, focul nu a apucat sa afecteze constructia care se pastreaza si astazi in cele mai bune conditii.

E cer mult acolo, sus, pe terasa Elevatorului Santa Justa, unde steagul Portugaliei, asezat cu grija spre rau, se misca in ritmul vantului atlantic. De la 32 de metri inaltime, orasul seamana a liniste, seamana a viitor. Lisabona mi-e tot mai draga.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: viaje.com.br

În articolul

Pentru o vacanta plina de calm, viziteaza Elevador de San Justa!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x