Petrece Sarbatorile de iarna la plaja, in Cipru!
Publicat pe 23.12.2010 la 00:40 Actualizat pe 23.12.2010 la 00:51
Cei care s-au saturat deja de iarna si nu mai vor frig si zapada de Craciun sau de Revelion se pot duce la plaja in tari scaldate de razele zoarelui chiar si in anotimpul rece. Iar destinatiile insorite iarna nu sunt toate atat de scumpe precum se crede.
O saptamana la plaja in Cipru poate costa putin peste 300 de euro, la un hotel de trei stele, pe malul marii. Aeroportul din Larnaca isi intampina calatorii cu decoruri pentru sarbatorile de iarna, Mos Craciun le zambeste fericit, pe holurile hotelurilor, turistilor in pantaloni scurti, iar fulgi mari de nea impodobesc strazile insorite de la malul marii.
Cu toate astea, nu e nici urma de zapada, iar sarbatorile vin doar cu distractii „la cald", fie in cluburile cu programe pentru toate gusturile, fie pe malul marii, la odihna. Daca vorbim despre temperatura, media oficiala este de 23-24 de grade Celsius in Cipru, insa anul acesta sunt cu 10 grade mai mult decat in mod obisnuit.
Mos Craciun isi va trage sania pe nisipul scaldat de razele Soarelui, iar de Revelion, pentru ca este un an special, vor fi in jur de 27 de grade, deci se va putea face plaja si poate chiar baie in mare. Pentru cei mai sensibili, multe hoteluri din statiunile turistice ofera piscine incalzite. Iar cererea este foarte mare pentru locurile de cazare pe insula, la preturile promotionale din acest sezon.
„Pentru Craciun mai avem locuri, iar pentru Revelion asteptam o suplimentare, asta inseamna un nou avion pe destinatia Cipru, pentru variante de patru, cinci sau sapte nopti in Larnaca si Limasol. Aya Napa este o destinatie mai mult de vara, iar cele mai multe hoteluri sunt inchise, ceea ce face ca in extrasezon sa nu fie o atmosfera de vacanta.
De aceea preferam sa promovam doar Limasol sau Larnaca, statiunile in care cele mai multe hoteluri sunt deschise si exista posibilitati de distractie mult mai multe", spune Oana Danila, de la agentia de turism Fast Travel. Cei care vor sa se distreze la mare in aceasta iarna se pot bucura de programele speciale ale discotecilor, barurilor sau de excursii pe insula, agentii de turism pregatindu-le o multime de surprize placute.
Unele excursii sunt oferite chiar gratuit in cadrul unui sejur, fiind incluse in pretul pentru cele sate nopti de cazare. Astfel, turistii pot vizita Larnaca si Limasol, oprindu-se la o degustare de vinuri autohtone. „Noi mai avem excursii optionale de o zi la Kikos Monastery, unde se afla celebra icoana facatoare de minuni a Sfantului Luca.
Drumul prin muntii Throdos este spectaculos si foarte multi turisti aleg aceasta excursie, care costa 45 de euro, pranzul fiind inclus in pret si servit la un restaurant cu bucatarie cipriota, langa Kikos Monastery, intr-un sat situat la 1.100 de metri altitudine. Turistii mai pot alege «Ciprus Night», o petrecere tipica a insulei care incepe undeva la 10 seara si tine pana la 4 dimineata.
Turistii invata sa danseze si au mancare si bautura nelimitat. Costa 52 de euro daca o achita in tara si 62 de euro daca platesc local", mai explica agentul de turism. Incepand cu deschiderea sezonului, la 1 mai, se pot face si excursii catre Israel, cu doua nopti de cazare pe vapor.
Se pleaca dimineata din Limasol, a doua zi turistii ajung la Haifa, viziteaza orasul, apoi pot face vizite la Tel Aviv si la Ierusalim, iar seara se imbarca pe vapor, pentru intoarcere. Iar vaporul ofera aceleasi conditii de cazare si masa precum cele pe care turistul le achita pentru intregul sejur.
Se mai pot face excursii la Nicosia, singura capitala impartita pe criterii politice intr-o parte turca si una cipriota. Turistii pot merge dintr-o parte in alta, cu pasaportul. Acum se poate merge si la Famagusta, localitate in care nu era permis accesul pana in 2008.
Cei care ajung in Cipru si au sansa sa-l viziteze, inteleg imediat ca nu este un conflict intre populatia de etnie turca si cea cipriota, ci este o problema politica. Oamenii se inteleg bine intre ei, convietuiesc, merg la serviciu impreuna, se ajuta, insa teritoriile sunt inca separte si supravegheate de fortele ONU.
De doi ani se poate trece dintr-o parte in alta, tranzitul fiindu-le permis inclusiv cetatenilor ciprioti. Cipru este considerata o tara scumpa in continuare pentru ca destinatia nu a fost promovata pana acum indeajuns. „A fost o destinatie scumpa, insa CTO (Ciprus Tourism Organization) a hotarat schimbarea acesteie politici, pentru a combate acel tip de program all inclussive turcesc.
Astfel, preturile pentru Cipru au scazut cu pana la 40%-50% fata de acum doi ani. In sezon, cea mai ieftina varianta, pentru hotel de doua stele, inseamna 150 de euro pentru un sejur de sapte nopti, daca vorbim de hotel de patru stele, 310 de euro, iar la trei stele, 200 de euro, preturi in extrasezon.
In sezon, tarifele pornesc de la 350 de euro pana la 750-800 de euro la hotelurile de cinci stele. Se adauga taxele de aeroport si transfer, 100 de euro pe pasager, ceea ce inseamna o medie de 350 de euro pe tot anul pentru destinatia Cipru", mai spune Oana Danila.
Astfel, cine alege un hotel de trei stele, precum Grand Arche din Limasol, la 20 de metri de plaja, are surpriza sa constate ca in aceasta perioada pretul este cu tot cu taxe doar 310 euro pentru un sejur, adica sapte nopti cu transferuri, cu avion, taxe incluse si demipensiune-mic dejun si cina.
In sezon, acelasi pachet inseamna 425 de euro cu tot cu taxe. Diferenta nu este foarte mare la cele de trei stele, simtindu-se insa atunci cand turistul alege un hotel precum Four Seasons, de cinci stele. In aceasta perioada il gasim la 400 de euro, iar in perioada de sezon, iulie si august, la 750-800 de euro cu tot cu taxe, deci pret dublu.
Pentru toate celelalte, diferenta variaza de la 100 la 250 de euro, in functie de luna in care turistii vor sa mearga. E sfarsit de vara pe tarmul Marii Mediterane, distractia se pregateste pentru sarbatori, iar Soarele isi asteapta turistii, totul fiind acum la preturi foarte mici.
Citeste si Jurnalul National
Foto: searchadegree.com