Praga, orasul cu o mie de strazi

Publicat pe 11.09.2010 la 12:03 Actualizat pe 11.09.2010 la 12:15

Praga e rece, impunatoare, prea frumoasa pentru doi ochi. Oriunde te uiti, e o statuie, un detaliu la o fereastra sau pe un acoperis, ceva straluceste si, daca doar treci, nu ai cum sa vezi tot, sa inghiti tot, iar ce ramane neinghitit se razbuna.

Podul Carol e el insusi un muzeu: statui negre nu din cauza poluarii, ci pentru ca fierul din compozitie s-a oxidat, si statui aurii, care nu sunt toate originale.

Praga e infioratoare, atatea stradute, atatia oameni! Mii de poze la Podul Carol, in Piata Veche, strajuita de o catedrala si de un turn.

Si totusi, fiecare muritor care ajunge aici isi gaseste locul lui pe o banca, la o terasa, intr-un butic unde se vand suveniruri, pentru ca totul e foarte bine gandit si organizat. Mereu cineva se ridica, mereu cineva se asaza. Un Turn Babel pravalit, orizontal.

Spre seara, incep muzicile: trompeta in catedrala, violoncel pe Pod, pian intr-un club. Baroc, rock, jazz. Dixieland si "Nothing else matters", o flasneta si o soprana cantand "Ave Maria". Muzicile nu se bat totusi intre ele; intre ele e linistea si urechea se bucura si poate alege.

Senzatie de claustrofobie pe strazile inguste, in care cladirile inalte limiteaza privirea, ascunzand orice punct de reper. Un oras cu o mie de strazi, cu o mie de fete. Asa l-a simtit probabil si Kafka. In muzeul ce-i este dedicat, gasesti scris: "Tanarul artist se misca printr-un labirint, care il fascina si il sufoca in egala masura. Praga devenise colivie si refugiu. Un spatiu care il proteja de dimensiunea ‘prea eroica’ a naturii...".

Multi turisti se multumesc sa viziteze doar curtea Muzeului Kafka, unde se afla sculptura amuzanta realizata de David Cerny: doi barbati de metal turcoaz dau din fund si fac pipi intr-un bazin care are forma Pragai. Oamenii se pozeaza, apoi merg mai departe, ignorand muzeul. Din pacate, pentru ca nu e un muzeu obisnuit.

Poze intr-o apa care curge, traseu labirintic, obscuritate, pozele iubitelor lui Kafka atarnate orizontal, sertare marcate cu literele alfabetului si doar unul deschis, in care se poate vedea o pagina scrisa de Kafka, muzica picaturilor de apa cazand. Un muzeu care iti transmite o stare, o dorinta de a afla mai mult, si nu doar o insiruire prafuita de hartii.

Pe celalalt mal al Vltavei se afla o expozitie cu lucrari realizate de Dali - pictura, grafica, sculptura. Iadul, Purgatoriul, Raiul. Gargantua si Pantagruel. Un univers fantastic si prolific. Alaturi e Muzeul Torturii, o expozitie de instrumente monstruoase de provocat durere. Iar mai departe, cartierul evreiesc, cu o multime de cladiri frumoase.

In Praga, piatra cubica uneste cladirile, pasii, ritmurile. Un oras ce merita vizitat!

Pentru fotografii, vizualizati slide-ul de mai sus!


Citeste si Jurnalul National
Foto: picturesfromprague.com

În articolul

Praga, orasul cu o mie de strazi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x