Praga, orasul cu o mie de strazi
Publicat pe 11.09.2010 la 12:03 Actualizat pe 11.09.2010 la 12:15
Praga e rece, impunatoare, prea frumoasa pentru doi ochi. Oriunde te uiti, e o statuie, un detaliu la o fereastra sau pe un acoperis, ceva straluceste si, daca doar treci, nu ai cum sa vezi tot, sa inghiti tot, iar ce ramane neinghitit se razbuna.
Podul Carol e el insusi un muzeu: statui negre nu din cauza poluarii, ci pentru ca fierul din compozitie s-a oxidat, si statui aurii, care nu sunt toate originale.
Praga e infioratoare, atatea stradute, atatia oameni! Mii de poze la Podul Carol, in Piata Veche, strajuita de o catedrala si de un turn.
Si totusi, fiecare muritor care ajunge aici isi gaseste locul lui pe o banca, la o terasa, intr-un butic unde se vand suveniruri, pentru ca totul e foarte bine gandit si organizat. Mereu cineva se ridica, mereu cineva se asaza. Un Turn Babel pravalit, orizontal.
Spre seara, incep muzicile: trompeta in catedrala, violoncel pe Pod, pian intr-un club. Baroc, rock, jazz. Dixieland si "Nothing else matters", o flasneta si o soprana cantand "Ave Maria". Muzicile nu se bat totusi intre ele; intre ele e linistea si urechea se bucura si poate alege.
Senzatie de claustrofobie pe strazile inguste, in care cladirile inalte limiteaza privirea, ascunzand orice punct de reper. Un oras cu o mie de strazi, cu o mie de fete. Asa l-a simtit probabil si Kafka. In muzeul ce-i este dedicat, gasesti scris: "Tanarul artist se misca printr-un labirint, care il fascina si il sufoca in egala masura. Praga devenise colivie si refugiu. Un spatiu care il proteja de dimensiunea ‘prea eroica’ a naturii...".
Multi turisti se multumesc sa viziteze doar curtea Muzeului Kafka, unde se afla sculptura amuzanta realizata de David Cerny: doi barbati de metal turcoaz dau din fund si fac pipi intr-un bazin care are forma Pragai. Oamenii se pozeaza, apoi merg mai departe, ignorand muzeul. Din pacate, pentru ca nu e un muzeu obisnuit.
Poze intr-o apa care curge, traseu labirintic, obscuritate, pozele iubitelor lui Kafka atarnate orizontal, sertare marcate cu literele alfabetului si doar unul deschis, in care se poate vedea o pagina scrisa de Kafka, muzica picaturilor de apa cazand. Un muzeu care iti transmite o stare, o dorinta de a afla mai mult, si nu doar o insiruire prafuita de hartii.
Pe celalalt mal al Vltavei se afla o expozitie cu lucrari realizate de Dali - pictura, grafica, sculptura. Iadul, Purgatoriul, Raiul. Gargantua si Pantagruel. Un univers fantastic si prolific. Alaturi e Muzeul Torturii, o expozitie de instrumente monstruoase de provocat durere. Iar mai departe, cartierul evreiesc, cu o multime de cladiri frumoase.
In Praga, piatra cubica uneste cladirile, pasii, ritmurile. Un oras ce merita vizitat!
Pentru fotografii, vizualizati slide-ul de mai sus!
Citeste si Jurnalul National
Foto: picturesfromprague.com