Sapanta, un colt din Maramuresul istoric

Publicat pe 27.08.2010 la 12:01 Actualizat pe 27.08.2010 la 12:05

La doar 18 km de Sighetul Marmatiei se afla o comuna in extremitatea de nord-vest a Romaniei, inconjurata de Muntii Ignis, foarte aproape de granita cu Ucraina. Aceea este Sapanta.

Celebritatea i-a adus-o Cimitirul Vesel, un obiectiv turistic inclus si in topurile prestigioasei reviste de turism Travel & Leasure

Daca ajungi in Sapanta, Cimitirul Vesel nu este singurul obiectiv turistic pe care-l poti vizita. Poti vedea cea mai inalta biserica de lemn din lume sau poti face o cura de apa minerala.

Istoric

Totul a pornit de la o idee a sculptorului Stan Ioan Patras. A fost rugat de o femeie din sat sa faca o cruce pentru sotul ei. A cioplit o troita si a adaugat o mica poveste despre barbatul disparut, dar scrisa la persoana intai, ca si cum era ideea defunctului de a-si prezenta viata celui care-i viziteaza mormantul.

Asa a aparut Cimitirul Vesel, unde epitafurile care vorbesc despre calitatile si defectele oamenilor sunt dintre cele mai inventive.

Si in ciuda renumelui, ele nu sunt vesele, ci mai degraba naive, simple: "Aici eu ma odihnesc/Stetca Ion Frincu ma numesc/Cat am trait in vecie/Lucru greu mi-a fost dat mie/La Ifet am tot lucrat/Si vagoane am incarcat/Banii ce i-am castigat/Tot pamant am cumparat/Si la colectiv le-am dat/Ca viata o lasai la 70 de ani”.

Sau altul, mai bun chiar decat o slujba de pomenire: "Cat in lume am trait/Turda Ion m-am numit/Multe service am avut/Padurar si agricultor/Si am altoit multi pomi/Cooperativa de consum/De presedinte m-a pus/Am fost si primar la sat/La toti nu l-am fost pe plac/O zis ca-s om rau in sat/Dar am facut si bine/La care o tinut cu mine/Si trei copii am avut/Unu de mic o murit/Si sa va mai spun ca cei/Am avut doua femei/Amindoua o fost Anuta/Si o fost tare draguta/Pe amandoua le-am iubit/Da va spun le-am stalcit/Dar acum imi cer ertare/De la mic si de la mare”.

Aproape de cer

La Sapanta se afla si cea mai inalta biserica de lemn din Europa - 75 metri. Crucea din varful turlei are 7,50 metri inaltime si 430 kg.

Cele patru cruci sunt poleite cu peste patru kilograme de aur. Un alt obiectiv turistic impresionant este manastirea de maici. Amplasata intr-un parc, este considerata cea mai frumoasa din tot Maramuresul istoric.

Sapanta este cunoscuta si pentru izvoarele sale de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, carbonate si izotonice. Acestea sunt imbuteliate local si livrate pe piata ca ape minerale cu efecte terapeutice. Avand un inalt continut de ioni bicarbonici, apele minerale de aici sunt benefice in tratamentul gastritei cronice hiperacide, al ulcerului gastroduodenal, al colicistitei cronice si colitei cronice, in prevenirea alergiilor alimentare sau in vindecarea unor forme simple de diabet.

Cazare, masa si voie buna

Ospitalitatea localnicilor este renumita. Te poti caza la pensiuni bine dotate, cu camere ce au grup sanitar propriu, TV, cablu si bucatarii moderne. In general, incalzirea se face cu sobe de teracota. Unele pensiuni au camere-expozitie unde poti admira obiecte de artizanat din Sapanta - ceramica, perne si costume populare realizate manual.

Preparatele culinare specifice se bazeaza, in intregime, pe produsele obtinute in gospodariile proprii. Cazarea costa intre 10 si 15 euro pe zi, iar daca vrei si masa, platesti intre 5 si 15 euro.

Foto: Wikpedia

În articolul

Sapanta, un colt din Maramuresul istoric

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x