Sfântul Spiridon - tradiții și obiceiuri
Publicat pe 12.12.2013 la 12:14
Cine a fost Sfântul Spiridon:
Sfântul Spiridon a fost de meserie ciubotar, de aceea este considerat patronul ciubotarilor, tăbăcarilor si cojocarilor.
Se spune sfântul face minuni pentru cei care-l cinstesc.
Este considerat cel care îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe cei bolnavi.
Agheasma facută de Sfântul Spiridon se spune că e bună pentru bolile primejdioase.
Femeilor nu li se recomandă să muncească în această zi, întrucât li se va aprinde lampa în mână‑i şi rufele de pe ele.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, potrivit crestinortodox.ro. Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, el participând şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.
În anul 348 d.Hr, la vârsta de 78 de ani, Sfântul Spiridon a murit ș a fost îngropat în Biserica "Sfinților Apostoli" din Trimitunda.
Când sarazinii au cucerit cetatea, ciprioții au decis să mute trupul Sfântuluila Constantinopol, ocazie cu care s-a descoperit că a fost învrednicitncu darulneputrezirii. Moaștele sale au fost mutate în Serbia, în anul 1453, iar la scurt timp au fost aduse în Grecia, în insula Corfu, unde se găsesc și astăzi.
Se povesteste că, doar folosindu-se de puterea credinței sale, Sfântul Spiridon l-a vindecat pe Constantius - fiul lui Constantin cel Mare, de o boala fără leac.
Se spune că Sfântul pleacă din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu credinţă şi dragoste.
Din când în când moaştele sale dispar din biserica din Corfu pentru scurte perioade de timp, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările sunt tocite, având urme de pământ şi iarbă.
Preoţii de la catedrală îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe 12 decembrie. Hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
Datorită minunilor săvârşite în întreaga lume, a fost denumit şi "Sfântul călător".
Tradiții și obiceiuri:
Sf. Spiridon se ţine, întrucât el face multe minuni şi bune şi rele. Cei ce îl ţin capătă numai bune, iar cei ce nu‑l ţin capătă minuni rele.
Sf. Spiridon îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe cei bolnavi.
Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu face curăţenie. În mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă. În această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.