Si pisicile trebuie spalate pe dinti!

Publicat pe 18.08.2011 la 17:44 Actualizat pe 18.08.2011 la 17:45

16:28, 18 aug 2011

Poate nu va vine a crede, dar si animalele noastre de companie au nevoie de o igiena bucala riguroasa, la fel ca si oamenii. Neefectuarea unei curatiri regulate a dintilor duce la aparitia tartrului (se depune la baza dintilor, cu precadere pe canini si molari, acoperind uneori intreaga suprafata a dintelui, decoland gingia) si, ulterior, a cariilor sau a paradontozei.

Pentru a preintampina un asemenea disconfort, atat pentru biata felina, cat si pentru noi, sapanii (timp si bani cheltuiti la doctorul veterinar), ar fi indicat sa invatam sa-i spalam frecvent dantura. Spalatul dintilor nu ar trebui sa devina un moment neplacut pentru tine si pisicuta ta.

De fapt, ar putea fi o modalitate de a petrece minunat catva timp impreuna, imbinand placutul cu utilul. Procedeul nu e complicat, insa necesita cateva indrumari pentru a face operatiunea cat mai usoara.

1. Alege momentul potrivit - pisica sa fie linistita si stapanul, relaxat.

2. Familiarizeaza pisica cu procesul care va avea loc - pentru inceput, invata pisica cu atingerea degetului tau in gura. Inmoaie degetul in apa, smantana, in uleiul de la conserva de peste, cheama-ti pisica si serveste-o cu "gustareai de pe deget. Foloseste manevra cateva zile, asa incat sa se obisnuiasca cu gestul.

Pentru primele cateva sesiuni, inainte de spalarea propriu-zisa a dintilor, nu e necesar sa folosesti nici macar periuta de dinti. Ia pisicuta in brate ca si cum ai vrea s-o imbratisezi. Cu blandete, mangaie-i obrajii cu degetele, unge unul dintre degetele tale cu pasta de dinti si lasa pisica sa o guste. De obicei, se recomanda ca pasta de dinti sa fie aromata si dulce, pentru ca animalelor le place gustul acesta.

3. Intoducem periuta de dinti - pune o cantitate mica de pasta de dinti pe periuta. Cu o miscare lenta, circulara, perie unul sau doi dinti. Scopul propus al acestei etape este de a-i da pisicutei posibilitatea sa simta periuta, sa se acomodeze cu atingerea ei.

Daca invata de la inceput ca aceasta operatiune e ceva care ii displace, e de rau, deoarece perierea dintilor de-a lungul vremii va fi ingreunata. Rezerva 30 de secunde fiecarei parti (interior, exterior) a dintelui. Pisicutele nu aduna mult tartru pe interiorul dintilor, asa ca nu ai de ce sa-ti faci griji.

5. Fa din spalarea dintilor o experienta placuta - procedeaza lent si cu blandete. Opreste fiecare sedinta de periere cat inca e perceputa ca o distractie sau ca o joaca si recompenseaza pisicuta la final. Curand, ea va cauta periuta de dinti si curatirea danturii va deveni o activitate placuta pentru amandoi (stapan si animal).

Foto: how-to-know.info
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Si pisicile trebuie spalate pe dinti!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x