Socotra, insula pierduta in Oceanul Indian
Publicat pe 04.11.2010 la 17:17 Actualizat pe 04.11.2010 la 17:21
Socotra este o insula desprinsa, parca, dintr-un peisaj ireal. Un loc uitat de timp, in care locuitorii respecta natura, iar natura, la randul ei, ofera acestora linistea si pacea de care au nevoie.
Socotra este cea mai mare insula din arhipelagul cu acelasi nume, fiind un loc izolat, in care o treime din speciile de plante nu se mai gasesc in niciun alt loc din lume.
Insula dateaza de acum sase milioane de ani, cand s-a separat de Africa. Astfel, s-a creat un microclimat propriu, ce a permis dezvoltarea unei faune si flore unice in lume.
Socotra a inceput sa fie populata de tributile arabe, insa insula era cunoscuta deja printre vechii greci, care o numeau Dioscorida.
In Socotra s-au putut conserva nu mai putin de 300 de specii rare de plante, printre care cinnabarul (o planta in forma de umbrela), trandafirul desertului, arborele de tamaie si al-djeeraz.
Datorita pozitiei sale izolate, singurele mamifere originare de pe insula sunt liliecii si, izolat, o specie de pisici salbatice, care, conform legendelor, sunt pisici domestice aduse de olandezi in secolul XVII.
In contrast, recifurile de corali sunt diverse, cu multe specii endemice.
Introducerea pe insula a unor specii noi, precum capra, pot reprezenta o amenintare pentru viitorul florei native a Socotrei
Locuitorii insulei sunt de origine araba, somaleza si sud-asiatica, limba vorbita fiind soqotri, de origine semitica. Principalele ocupatii sunt cresterea animalelor si plantarea palmierilor.
Un loc de vis, primitor si linistit. Socotra...
Foto: Wikipedia / justinwateridge.com