Top 5 orase pentru iubitorii de literatura

Publicat pe 01.09.2010 la 13:18 Actualizat pe 01.09.2010 la 21:18

O forma particulara de turism cultural o reprezinta vizitarea oraselor si a locurilor unde s-au nascut sau au creat marii scriitori ai lumii. Imaginea multor orase a fost asociata astfel unui scriitor reprezentativ pentru respectivul loc.

Potrivit Reuters, Londra se afla pe primul loc in top 10 cu cele mai cautate destinatii mondiale de catre iubitorii de literatura, devansand orase precum Paris, New York sau Roma.

1. Londra, Marea Britanie

Capitala Angliei este orasul unde s-au nascut scriitori precum John Keats si John Donne, fiind in acelasi timp locul unde au fost plasate actiunile a nenumarate romane. Londra a fost descrisa de cei care au participat la sondaj ca fiind "casa literaturii unde ne-am petrecut atat de mult timp invatand si iubind".

2. Stratford-Upon-Avon, Marea Britanie


Stratford-upon-Avoneste locul de nastere al lui Shakespeare si uimitor, orasul care gazduieste anual peste 3 milioane de turisti. Aici se pot vizita multe locuri dedicate celebrului scriitor.

3. Edinburgh, Scotia

Foarte multi dintre clasicii literaturii si-au creat operele in acest oras: Sir Arthur Conan Doyle, sir Walter Scott sau Robert Louis Stevenson. In prezent, Edinburgh are un nou simbol in literatura: Joanne Rowling, creatoarea celebrelor serii cu Harry Potter.

Edinburgh a fost primul oras “al literaturii” declarat de UNESCO.

4. Dublin, Irlanda

Irlanda este tara care a gazduit, de-a lungul timpului, idei si produse inovatoare, in special in capitala Dublin. Un exemplu in acest caz sunt operele “Oamenii din Dublin” si “Ulises”, de James Joyce. In secolul XX, Samuel Beckett a inventat, tot aici, drama absurda.

Iar daca vei avea ocazia sa devii unul dintre fanii acestui oras, viziteaza, pe langa “Muzeului Scriitorilor” si “Biblioteca Nationala”, pub-ul “Crawl”, care a fost adapostul favorit al multor literati.

5. New York, SUA

Se afla in acest clasament, deoarece foarte multi autori celebri au locuit in “Marele Mar”. Printre acestia se numara si Jack Kerouac si Allen Ginsberg. Un alt motiv a fost acela ca orasul a devenit principala arena a revolutiilor literare din secolul XX, precum “Revolutia Harlem”.

Celelalte cinci orase, clasate in top 10 sunt Concord, Massachusetts (Louisa May Alcott), Paris (Victor Hugo), San Francisco (Allen Ginsberg), Roma (Virgiliu) si St. Petersburg (Dostoievski).

Sursa: Reuters

Foto: www.travelvivi.com

În articolul

Top 5 orase pentru iubitorii de literatura

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x