Top 8 cele mai spectaculoase carnavaluri din lume

Publicat pe 20.08.2012 la 12:20 Actualizat pe 20.08.2012 la 12:37

O data pe an poti sa-ti iei lumea in cap, glasuieste o straveche povata italiana. Intr-adevar, macar o data pe an, poti pasi intr-o lume ciudata si stranie, care aduna la un loc frumusetea, gratia si eleganta cu hidosenia dusa la extrema. Un melanj care te rupe de realitate, purtandu-te intr-un trecut bizar si misterios: carnavalul.

Carnavalul! Candva, in vremuri demult apuse, ajunse la noi prin traditii pastrate cu sfintenie de sute de generatii, carnavalul (carne vale, adio carne!) era petrecerea vesela de dinaintea marelui post. Oamenii lasau la o parte totul, nu mai existau restrictii si diferente de rang. Brusc, bunatatea devenea regina atotputernica, iar veselia, singura stare de spirit permisa. Pornita din Europa , aceasta manifestare de bucurie s-a raspandit in intreaga lume, pe toate continentele, imbratisata cu bucurie de populatie si imbracand haine si simboluri locale. Sunt carnavaluri cunoscute si altele mai putin stiute, dar toate poarta emblema orginalitatii, fiecare are coloritul lui si o atmosfera specifica.

1. Venetia-Italia


In a doua decada a lunii februarie a fiecarui an, Venetia se muta, pentru zece zile, in strada, imbracand straie de catifea si matase, asortate cu tot felul de masti. Este cel mai cunoscut si mai vechi carnaval din lume, incredibil de frumos, elegant, misterios si incitant. Cine nu-si doreste sa incerce, macar o data in viata, „sa intre in pielea altuia”, sa capete, fie si pentru cateva ore, „personalitatea” dorita? Tinerii timizi viseaza sa fie irezistibili de seducatori, doamnele sfioase – femei indraznete si patimase, iar oamenii de rand – „aristocrati” cu sange albastru. Si numai intr-un singur oras de pe Terra, la Venetia, este posibila o asemenea metamorfoza.

De aceea, dorinta de transformare aduce aici, in orasul-teatru, mii de oameni. La numeroasele parade participa sute de persoane de varste diferite, cu situatii diferite. Dar toti au ceva in comun: sunt costumati si poarta masti. Tinutele, toate de epoca, sunt felurite, colorate si rafinate, o adevarata nebunie. Ultima zi a carnavalului este un bal general, care te face sa uiti ca dincolo de Venetia este secolul 21, cu toate crizele si durerile lui de cap.

2. Rio de Janeiro-Brazilia


Din zbor, stafeta este preluta de Brazilia, unde, din 20 pana in 24 februarie, lumea isi pierde, practic, mintile la Carnavalul de la Rio de Janeiro. „Pentru a intelege Brazilia, trebuie sa vezi Carnavalul de la Rio”, spun oamenii de prin partea locului. Și stiu ce spun. Evenimentul poate fi catalogat drept una dintre cele mai memorabile privelisti din lume. Gasesti de toate, de la eleganta studiata a europenilor si traditiile indienilor, la obiceiurile robilor de culoare. Un spectacol care cumuleaza in sine sufletul si mentalitatea Braziliei, un show de o frumusete inedita, costisitor si sexual, conceput pentru publicul din intreaga lume.

Timp de cinci zile, orasul se abandoneaza in imbratisarea irezistibila a bucuriei, lasandu-se prada dansului, intr-o dezlantuire de energie. Nimeni nu lucreaza, strazile sunt invadate de localnici si vizitatori, care danseaza cu ochii atinti asupra sutelor de dansatoare de samba; in tinute excitante din pene si matase, in culori luminoase si incantatoare, acestea strabat marile artere ale orasului. Fiecare scoala de samba are numarul ei, la care se munceste, de obicei, un an intreg.

3. Cento-Italia


Cei care nu au reusit sa ajunga in Brazilia nu trebuie sa dispere, pentru ca la Cento, in Italia, se intampla anual ceva similar Carnavalului de la Rio, oferind publicului patru zile de neuitat. Simbolul carnavalului, organizat tot in februarie, este masca TASI. Legenda spune ca Tasi a fost mare iubitor de vinuri bune si alese, astfel ca, atunci cand a trebuit sa aleaga intre casatorie si carafa cu lichid rubiniu, a ales ultima varianta. Tasi deschide suita paradelor de care alegorice, care se incheie cu „arderea lui Tasi” si un extraordinar foc de artificii.

Vezi si restul topului, pe Income Magazine!

sursa foto: hepta.ro

În articolul

Top 8 cele mai spectaculoase carnavaluri din lume

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x