Trunyan, un sat unic in lume

Publicat pe 01.11.2010 la 16:13 Actualizat pe 01.11.2010 la 16:17

Intr-un sat izolat din Insula Bali, Trunyan, mortii sunt lasati sa se descompuna in aer liber, fara a fi ingropati vreodata, respectandu-se astfel o traditie ancestrala.

Asezat pe malul Lacului Batur, langa vulcanul Abang, Trunyan este unul dintre cele mai izolate sate din Bali. Pana in 2006, cand a fost construita o strada, accesul in acest sat era posibil doar cu ajutorul barcilor.


Conform AFP, Cadavrele sunt lasate direct pe pamant, imbracate in cele mai frumoase haine si inconjurate de obiectele personale, iar o cusca din bambus le protejeaza de caini si de animalele salbatice.

Locuitorii din Trunyan sustin ca sunt descendentii Bali Aga, adica ai balinezilor de origine, si ca respecta traditiile anterioare hinduismului, principala religie din Bali. Tocmai de aceea, ei nu au adoptat incinerarea, practica funerara care este raspandita in restul insulei.

"Toate traditiile pe care le avem ne-au fost lasate mostenire de stramosii nostri. Daca nu le respectam, riscam sa ne imbolnavim, chiar sa murim. Din aceasta cauza, nimeni de aici nu indrazneste sa se abata de la obiceiuri", afirma Ketut Jaksa, un adjunct al capeteniei satului.

Cimitirul, sau Sema Wayah, a fost instalat sub coroana unui smochin banian imens, copacul simbolizand nemurirea. Scheletele, osemintele si craniile se afla pe niste pietre, printre radacinile tentaculare ale copacului.

In acest cimitir pot fi depusi doar mortii care au fost casatoriti si cei care au murit de moarte naturala, ceilalti fiind ingropati in afara.

Sub smochinul banian se afla doar 11 custi de bambus, asa ca, in momentul in care are loc al 12-lea deces, corpul cel mai vechi este scos din cusca, iar osemintele sale sunt asezate printre celelalte.

Cea mai mare surpriza a turistilor este sa constate ca niciun corp nu degaja vreun miros neplacut. Acest lucru se intampla datorita parfumurilor copacului, care simbolizeaza o zeita legendara ce detinea un parfum ametitor, explica I Ketut Sutapa, capetenia satului.

Odata cu realizarea strazii, Trunyan a devenit, datorita traditiilor sale nemaintalnite, o etapa a circuitelor turistice. Locuitorii sai accepta banii turistilor, dar nu sunt la fel de primitori ca restul balinezilor, deoarece nu vor sa se deschida prea mult pentru lumea exterioara.

Sursa: Intact News
Foto: punkrocktraveler.blogspot.com / baliwww.com

În articolul

Trunyan, un sat unic in lume

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x