Un tinut de legenda: calatorie in Tara Galilor
Publicat pe 24.09.2012 la 14:32 Actualizat pe 24.09.2012 la 14:49
In vestul insulei britanice, dupa un val de pamant numit „digul lui Offa”, incepe Tara Galilor, un loc unde istoria vie se imbina cu lumea sofisticata de azi si unde fiecare piatra, apa, munte, sat sau ferma poarta cu sine o legenda. E tara unde dragonul rosu este simbol si unde identitatea nationala s-a impregnat aproape in fiecare casa. Tinutul galilor este inzestrat cu zeci de castele, de golfuri spectaculoase, cu dealuri inverzite, mlastini si munti, cu ferme si sate adormite si cu urme de minerit. Parca mai mult ca in alte parti, Tara Galilor e o locatie perfecta de petrecut in aer liber, pentru ca natura are ce oferi.
Autostrada M4 pleaca din Londra si ocoleste Bristolul, ajungand in sudul Tarii Galilor, in zona sa cea mai industrializata, iar de aici perspectivele sunt diverse. E o lume total diferita de Anglia, pentru ca galezii au stiut sa-si conserve valorile si acest aspect este palpabil odata cu patrunderea tot mai mult in inima tinutului, acolo unde se aud foarte des expresiile Bore Da (Buna dimineata) sau Diolch (Multumesc). Mandri de trecutul lor si total diferiti de englezi, galezii nu se sfiesc sa aminteasca vecinilor lor ca ei sunt cei care i-au dat pe legendarul rege Arthur sau pe magicianul Merlin, personaje faimoase in insula. Tara Galilor este un tinut muntos, plin de parcuri nationale, iar cele mai bune mijloace pentru parcurgerea acestora sunt mersul pe jos sau cu bicicleta montana. „Galezii pun mare pret pe mediu si o iesire in aer liber valoreaza mai mult decat orice altceva”, sustine Lorin Stefanescu, un student roman, stabilit cu familia la Cardiff.
Toate drumurile din tinut pleaca din capitala, Cardiff, unul dintre cele mai spectaculoase orase din toata Marea Britanie, daca tinem cont de schimbarile prin care a trecut. Odinioara, urbea de pe malul Canalului Bristol era o localitate miniera posomorata. Infatisarea sa de azi e cu totul altfel, pentru ca aici are loc cel mai mare plan de modernizare din Europa , derulat in golful ce poarta numele orasului, care urmareste ridicarea nivelului apei prin constructia unui baraj. In ultimii ani, au aparut zeci de restaurante, hoteluri si sali de expozitie si, mai mult decat atat, Cardiff a devenit cel mai mare centru stiintific interactiv din Marea Britanie.
Tara parcurilor naturale
La vest de Cardiff se gaseste al doilea oras al Tarii Galilor, Swansea, locul de bastina al celui mai mare poet galez, Dylan Thomas. Acesta caracteriza urbea sa ca fiind „un oras urat, dar si incantator, cu case urate si cu suburbii inecate in smog, construit pe locul unui splendid tarm serpuitor”. Principala atractie de aici o constituie piata, unde gurmanzii se simt in largul lor, pentru ca locul abunda in mancaruri traditionale.
Printre ele se gaseste asa numita laverbread, o delicatesa facuta din alge si servita cu sunca prajita.
La nord de Swansea, calatorii se pot afunda in parcul national Brecon Beacons, cea mai mare atractie naturala tarii. Punctul culminant al unei vizite aici il reprezinta calea ferata ingusta, Brecon Mountain Railway, care trece printre dealurile tinutului Merthyr Tydfil. La vest de muntii Brecon se gaseste parcul Pembrokeshire, un loc cu multe castele, dar si cu o catedrala situata in cel mai mic oras al Marii Britanii, St. Davis. Undeva, in interiorul regiunii, se afla un sat, Bosherston, stapanit de lacuri si de elesteie cu nuferi, din care se spune ca provine sabia regelui Arthur, Excalibur.
Inaintand spre nord, spre mijlocul Tarii Galilor, vizitatorii sunt primiti de un tinut variat, cu plaje lungi si cu promontorii de unde se vede Irlanda. Nordul este insa extrem spectaculos, iar Parcul National Snowdonia satisface cele mai exigente gusturi turistice. Calea ferata cu ecartament ingust, Ffestiniog, strabate mare parte din acest parc si urca pe Snowdon, varful de 1.085 de metri, cel mai inalt din Tara Galilor. Drumurile care trec prin Snowdonia ofera privitorilor imagini spectaculoase in trecatoarea Aberglaslyn. In zona exista un sat, Beddgelert, al carui nume inseamna „mormantul lui Gellert”, numele provenind de la cainele printului Llewellyn, omorat din greseala de stapanul sau dupa ce i-a salvat fiul din ghearele unui lup. In sudul Parcului Snowdonia, se poate admira cultura celtica in toata splendoarea ei, in oraselul Machynlleth. Aici poate fi vazuta Celtica, o expozitie audiovizuala ce prezinta imagini si sunete din trecutul Tarii Galilor.
Influente gastronomice britanice si nu prea
Gastronomia galeza poarta in principal influentele britanice, dar exista multe specialitati locale. Sunt foarte populare carnea de miel si fructele de mare. O mancare celebra o reprezinta Welsh rarebit, paine prajita acoperita cu un amestec de lapte, oua, branza, peste care se pune sos Worcestershire. Desertul favorit al galezilor il reprezinta bara brith, o paine umpluta cu stafide si smochine tinute cateva ore in ceai, si paine cu ghimbir.
Bautura preferata este, cum se putea altfel, berea. Cazarea in Tara Galilor este, ca in toata Marea Britanie, destul de piperata si pleaca de la 60 de euro camera pentru o noapte la un hotel de o stea. Pentru a ajunge in Tara Galilor din Romania este nevoie de o oprire obligatorie la Londra, din lipsa unei curse aeriene directe cu Cardiff. O cursa dusintors costa in jur de 600 de euro.
Citeste si Income Magazine!
sursa foto: hepta.ro