Vacanta in Sicilia

Publicat pe 01.11.2010 la 19:39 Actualizat pe 01.11.2010 la 19:59

Cand ne planificam o vacanta in strainatate, cei mai multi ne gandim, in primul rand, sa avem un raport just intre calitate si pret. Daca plecam foarte departe, ne interesam sa existe zbor charter si o locuinta de vacanta curata si ieftina. Sicilia a urcat in ultimii ani, in preferintele turistilor romani si acest lucru tocmai datorita avantajelor pe care le ofera: avioane ieftine si pachete de turism cu discounturi.

Fie ca alegem un sejur la mare (apa Mediteranei e calda, in Sicilia, pana la sfarsitul toamnei), fie ca mergem sa admiram vulcanul Etna si monumetele greco-romane, reusita expeditiei noastre siciliene e aproape garantata. Va propunem o scurta prezentare a catorva localitati turistice de top din Vestul si din Estul Siciliei.

Palermo

Incepem din Vest aterizand la Palermo, capitala regiunii cu acelasi nume si cel mai mare oras al sau. Frumusetea lui trebuie descoperita cu atentie, fie ca o cautati in arhitectura sau in aglomeratia strazii. Monumentele istorice ale acestei foste capitale de regi si de emiri sunt numeroase. Barocul si medievalul stau unul langa altul pentru a da frumusete manastirilor si castelelor, catedralelor, galeriilor de arta si muzeelor.

Vara, la Palermo, are loc Sarbatoarea Sfintei Rosalia, care este cel mai popular eveniment din Sicilia. Timp de o saptamana, Palermo devine un teatru in aer liber pe scena caruia este purtata, in caleasca trasa de cai, statuia Sfintei. Muzica, dansul, tobele africane, corurile religioase, focurile de artificii, spectacolele de teatru si bucataria ambulanta caracterizeaza evenimentul.

Erice si San Vito lo Capo

In Sud-Vest, avem mai multe obiective tentante. Zona e supranumita Sicilia Africana din cauza apropierii de Tunisia (300 km, pe mare), a caselor albe si a cuscusului, originar din nordul Africii. Asezat pe varful unui munte, incantatorul orasel medieval Erice e situat intre Trapani (capitala administrativa a regiunii) si San Vito lo Capo (fermecatoare statiune la malul Mediteranei, strajuita, aproape ireal, de un pinten muntos).

Ziduri feniciene inconjoara partea de nord a cetatii Erice, care are doua castele: Pepoli, cu fundatii datand din timpul ocupatiei arabe, si Venus, construit in perioada normanda pe ruinele fostului templu roman al zeitei Venus. Inconjurate de un parc luxuriant, castelele merita sa fie vizitate, ca si strazile medievale inguste ori bisericile. Panorama vazuta din turnul castelelor este de-a drepul uimitoare.

La Erice, se gasesc restaurante cu bucatarie locala si se poate servi specialitatea casei, cus-cus cu peste. In cofetaria tinuta de venerabila Maria Grammatico, care a invatat meseria de patiser la manastirea de calugarite, va puteti delecta cu celebrele "fructe de martipan" siciliene.

Cuscusul e insa in centrul atentiei: in fiecare an, cu prilejul Festivalului International din septembrie de la San Vito lo Capo puteti avea 3 zile de dans, muzica live si targ de produse locale de la manufactura la gastronomie si vinificatie. (Datorita faimei pe care il are fetsivalul, locurile in hoteluri pentru perioada derularii lui incep sa se rezerve pentru editia viitoare imediat ce se incheie ultima editie - aviz amatorilor!)Viile acopera o mare parte din vestul Siciliei. Centrul comercial al acestei regiuni este Marsala localitate de origine a celebrului vin purtand acelasi nume.

Taormina, Catania si Siracuza

E vremea, insa, sa mergem si in estul Siciliei. Primul oras in care va invitam este Taormina, un fel de Monte-Carlo sicilian, dar fara casino si familie regala. Taormina are numeroase strazi medievale, ziduri istorice, fiecare cu secretul sau, restaurante, cafenele si baruri. Tabloul e completat de o magnifica deschidere la mare.

Un loc deosebit este amfiteatrul greco-roman, unul dintre cele mai mari din Sicilia, cu muntele Etna pe fundal. Cu cei 3350 metri inaltime, Etna este cea mai mare atractie naturala din Europa si cel mai inalt vulcan activ. Circa 1200 de metri patrati din jurul vulcanului sunt acoperiti de lava solidificata. Iarna, Etna ofera partii de schi, vara, excusii pe pantele si in grotele sale.

Un alt oras din Est, Catania, situat la poalele Etnei si la jumatatea drumului dintre Messina si Siracusa, este un centru economic si turistic foarte important in Sicilia. Catania este renumita pentru monumentele de arhitectura romana, bisericile baroce, palatele, parcurile sale, pentru La Playa Beach - locul favorit al localnicilor si al vizitatorilor care doresc sa se bucure de cura heliomarina.

Ne incheiem parcursul de la Vest la Est prin Sicilia cu Siracuza, oras care ofera un amestec de antic si de modern. Oras atractiv, recunoscut pentru ruinele sale grecesti, Siracuza a fost descris de Cicero drept cel mai mare si mai frumos oras grecesc. {i nu si-a pierdut deloc stralucirea!

Citeste si Jurnalul National

Foto: schooneart.com

În articolul

Vacanta in Sicilia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x