Valletta, orasul-cetate al Maltei

Publicat pe 03.12.2010 la 16:18 Actualizat pe 03.12.2010 la 16:30

Orasul cetate Valletta... una dintre principalele atractii ale Maltei (oras protejat UNESCO), poate fi o incursiune speciala in atmosfera medievala a printeselor si a cavalerilor, a strazilor largi, incadrate de cladiri de piatra in care istoria inca se mai framanta.

O calatorie in timp, cu 500 de ani in urma...In primul rand Valletta este o bijuterie arhtectonica, o lectie de stil baroc, manierist, neo clasic, dar si modern, pentru ca fiecare vizitator, oricat ar fi de diferit, sa poata tresari de emotie.

Scrierile vechi mentioneaza anul 1566 ca data de nastere a orasului emblematic pentru Malta. In doar 15 ani cetatea a atins frumusetea si rafinamentul altor orase europene. Ziduri crenelate, forturi si o catedrala impresionanta.

Orasul si-a primit numele de la Jean Parisot de la Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti si unul dintre strategii care au reusit sa tina departe pentru mult timp armatele otomane. Cavalerii Ioaniti obisuniau insa sa-l numeasca Humillissima Civitas Valletta, "Prea umilul oras al lui Valletta".

Un arhitect genial

Privit din punct de vedere arhitectural si urbanistic, Valletta este orasul perfect. Francesco Laparelli l-a gandit ca un spatiu rectangular, in care principalele strazi, foarte largi si drepte, sa porneasca din miezul Vallettei - Poarta Orasului - si sa se termine la Fortul Sfantul Elmo, chiar deasupra Marii Mediterane.

In felul acesta se asigura o buna ventilare a orasului (aerul circula cu repeziciune, astfel incat se putea simti briza marii in orice coltisor). In acelasi timp, cladirile erau amplasate in asa fel incat soarele sa le mangaie fatadele doar in anumite momente ale zilei.

Reteaua de canalizare care lega toate punctele orasului era pentru acele timpuri una dintre cele mai elaborate.

Bastioanele, inalte si de 47 de metri reprezentau odinioara puncte de observatie, iar astazi sunt adapost pentru pasarile ostenite care-si gasesc in Malta un refugiu, precum corabierii de acum sute de ani care se indreptau catre Valletta cea minunata.
2010/12/03//156395-malta-valletta-two-men-on-steps-one-using-mobile-phone-tweaked-1-dhd.jpg
Nu intamplator, unul dintre calatorii britanici ajunsi aici a afirmat ca este un oras de palate construite de catre domni pentru domni, a carei arhitectura o egaleaza pe cea a oricarui oras al Europei, fiind comparabil cu Venetia, cetatea lagunara a Italiei de astazi.

Marea Catedrala

Catedrala Sfantul Ioan este un edificu amblematic pentru Malta, ce adaposteste celebra pictura a lui Caravaggio - "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul". Constructia in stil baroc nu a avut nevoie decat de cinci ani pentru a-si atinge desavarsirea.

Mattia Pretti a pictat tavanul boltit cu imagini din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Podeaua este acoperita cu un numar de 365 de lespezi de marmura sub care sunt ingropati Cavalerii Ordinului. Deasupra fiecareia este scris un mesaj ce a apartinut defunctului, redactat inca din timul vietii. Germania, Spania, Italia si Portugalia au fiecare cate o capela, cu sculpturi si picturi distincte.

2010/12/03//156401-valletta_bastions_low.jpgPoarta de argint a fost salvata de atacul trupelor lui Napoleon Bonaparte (venit cu gand sa cucereasca Malta), pentru ca a fost vopsita in negru.

Icoana Sfintei Fecioare din Filermos este considerata facatoare de minuni, conform legendei, fiind descoperita in largul marii de catre niste Cavaleri aflati pe o corabie in deriva. Cand a fost adusa la bord, vremea s-a inseninat si ei au ajuns cu bine la mal.

Palatul marilor maestrii

Cea mai atractiva sala este cea a armurilor, unde sunt expuse armuri ce au apartinut Marilor Maestri Ioaniti. Printre ele se afla si cea a fondatorului cetatii, Jean Parisot de la Vallette.

Mai pot fi admirate trasura Marelui Maestru, singura care avea 6 cai si care dispunea de serviciile a doi baieti care il ajutau sa coboare sau sa urce in trasura (dupa traditie, odata cu trecerea timpului, acestia deveneau la randul lor cavaleri), tunuri si arme purtate de catre turci in timpul Marelui Asediu. In prezent Palatul gazduieste Parlamentul si Ministerul Justitiei.

Citeste si Jurnalul National!

În articolul

Valletta, orasul-cetate al Maltei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
as.ro
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x