Viziteaza Muscat - orasul celui mai mare mozaic din lume!

Publicat pe 19.12.2010 la 14:56 Actualizat pe 19.12.2010 la 20:32

Muscat, capitala Sultanatului lui Oman se gaseste in golful Oman, la sud de coasta Al Batinah. Avand marele avantaj al unui port cu ape adanci, situat in partea de vest a orasului, Muscat reprezinta inima comertului international al tarii.

Capitala are noua sate care ii sunt atasate, acestea fiind Sidab, Haramel, Al Bustan, Al Jussa, Qantab, Yankat, Yiti, Al Khayran Al Sifa si Sifat Al Sheikh. Muscat este in mod cert unul dintre cele mai vechi orase din intreg Orientul Mijlociu, fiind cunoscut inca din secolul II e.n.

Primul strain care a pus piciorul in Muscat a fost exploratorul portughez Vasco da Gama, care a trecut prin Oman in drumul sau spre India. Potughezii s-au intors in 1507 si au transformat orasul in unul al comertului, fiind o baza navala pana in anul 1650, cand sultanul Imam bin Saif i-a invins si alungat pe portughezi in Gos, India.

Muscat a devenit capitala Omanului independent in 1741, cand dinastia existenta acum a castigat puterea. Cresterea economica a capitalei a fost accelerata puternic in secolul 20, dupa ce au fost descoperite rezervele de petrol din Arabia. In ziua de astazi, Muscat poate fi impartit in trei mari regiuni distincte: orasul vechi, Mutrah si Ruwi.

Granitele orasului vechi sunt marcate printr-o bariera de pereti, care inchid zona din preajma portului si Palatul Sultanului. Mutrah este zona rezidentiala, iar Ruwi este centrul modern al afacerilor.

Pe 11 noiembrie 2010, orasul a castigat si un loc in cartea recordurilor, fiind orasul celui mai mare mozaic din lume. El a fost realizat cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la accesiunea la putere a maiestatii sale sultanul Oaboos bin Said.

2010/12/17//164706-mozaic1.jpg

Pentru ca el este fondatorul Omanului modern, sultanul este responsabil pentru prosperitatea tarii, de aceea mozaicul il reprezinta si a fost facut folosindu-se o fotografie realizata de fotograful sau personal.

Probabil unul dintre cele mai impresionante aspecte ale mozaicului, in afara de marimea impresionanta si frumusetea sa, este faptul ca a fost realizat din 128.274 pietricele individuale. S-au folosit 90 nuante naturale diferite aduse din muntii si plaja din Oman.

2010/12/17//164707-mozaic2.jpg

Piatra preferata a sultanului a fost adusa tocmai din Italia si a fost folosita pentru a crea barba si mustata din mozaic. Intreaga constructie a fost realizata in 120 de zile, iar la ea au muncit 15 artisti, timp de 12 ore pe zi. Doar fata maiestatii sale a avut nevoie de 40 de zile pentru a fi facuta.

Urmareste si a1.ro

Foto: edwebproject.org

guinnessworldrecords.com

În articolul

Viziteaza Muscat - orasul celui mai mare mozaic din lume!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Camion filmat cum trece peste o bătrânică în baston, pe o stradă din Vişeu de Sus. Femeia este în comă, la spital
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x