Vrei să ieși în evidență? Iată 22 altfel de orașe pe care trebuie să le vizitezi

Publicat pe 17.12.2013 la 12:53

Să călătorești este frumos, dar să călătorești în locuri deosebite, în locuri în care nu se plimbă orice persoană, este și mai frumos.

Tbilisi
Tbilisi este capitala şi cel mai mare oraş al Georgiei. Situat in estul țării, pe ambele maluri ale râului Kura.
Numele său este derivat din cuvântul T’pilisi. Până în 1936 avea numele de Tiflis. Fondat în secolul V de Vakhtang Gorgasali, Tbilisi este de 1500 de ani capitală.

Skopje
Capitala Macedoniei, Skopje este situat pe cursul superior al râului Vardar.
În anul 2000 avea circa 600.000 de locuitori.
Este centrul politic, economic și cultural al Macedoniei și un centru important în prelucrarea metalului, industria chimică, textilă și a pielii.
Primii locuitori în Skopje au venit acum 4000 ani. Numele Skopje este menționat pentru primă dată în documentele lui Claudi Diolomei dar acolo este folosit numele antic al lui Skopje - Scupi. Scupi înseamnă colibă, bordei, obor.
Scupi a fost una dintre cele mai importante orașe în timpul Imperiului Roman.

Priștina
Capitala și cel mai mare oraș din Kosovo.
La câțiva kilometri de muntii Sar, de lacul Bodovac, între orașele Obilic și Kosovo Polje,
Legenda spune că pe vremea romanilor exista un vechi oraș care a fost distrus. În locul lui s-a clădit Priștina.

Prizren
Este un oraș istoric situat în sudul provinciei Kosovo și reședința districtului Prizren.
Are o populație de aproxamativ 170.000, cei mai mulți fiind de etnie albaneză.
Prizren este situat pe pantele munților Šar în sudul provinciei Kosovo la frontiera cu Albania și Macedonia.

Sofia
Sofia, capitala Bulgariei, este situată la poalele muntelui Vitoșa.
Există urme arheologice care arată că Sofia era locuită acum șapte mii de ani, astfel că este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa.
A avut mai multe denumiri în decursul timpului, iar ruine ale vechilor orașe se găsesc și astăzi.
La început era o localitate tracă numită Serdica. A fost capturată de romani în anul 29 și a devenit capitala provinciei Dacia Mediterranea. Distrus de huni în 447, orașul a fost reconstruit de împăratul bizantin Iustinian I și renumit Triadița. Cunoscut ca Sredeț după cucerirea bulgară, a fost redenumit Sofia în 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman în 1382 devine capitala provinciei turcești Rumelia.
Ocupată de ruși în 1878 devine capitala Bulgariei independente în 1879.

Bratislava
Este capitala și cel mai mare oraș din Slovacia. Este situată pe Dunăre, aproape de granițele Slovaciei cu Austria și Ungaria și destul de aproape de granița cu Republica Cehă. Se află la doar 60 de km de Viena
Munții Carpații Mici încep pe teritoriul acestui oraș.
Astăzi Bratislava este sediul Președinției, Parlamentului și Guvernului slovac.
La nivelul tradițiilor, orașul slovac poartă și semnele influențelor venite din Austria, Ungaria. În trecut a fost un oraș din Imperiul Austro-Ungar

Tirana
Este capitala și cel mai mare oraș din Albania.
Fondată în 1614, a devenit capitala Albaniei în 1920.
Situată pe râul Ishm, Tirana este centrul industrial și cultural al Albaniei.
Orașul are patru lacuri artificilae: Lacul Tirana, în jurul căruia a fost construit Big Park, Lacul Paskuqan, Lacul Farka și Lacul Tufina.
E situat pe aceleași paralele ca și Napoli, Madrid, Istanbul și New York.

Lodz
Al treilea oraș ca mărime în Polonia, este situat în centrul țării, la 120 de kilometri sud-vest de Varșovia și este capitala voievodatului Łódź.
Are o populație de peste 700.000 de locuitori și o suprafață de 294,4 km².
În poloneză, numele municipiului înseamnă barcă.

Bergen
Este un oraș în județul Hordaland, vestul Norvegiei. Este al doilea cel mai mare oraș din Norvegia.
Afost fondat în 1070 de Olav Kyrre și a fost considerat capitala Norvegiei până în 1299.

Galway
Este al cincilea cel mai mare oraș din Irlanda. În limba Irlandeză, orașului i se spune Gailimh și e cunoscut drept Orașul Neamurilor.
În secolul XV a fost condus de 14 familii.

Riga
Este capitala Letoniei. Situat pe malul Mǎrii Baltice, la gura de vǎrsare a râului Daugava, Riga este cel mai mare oraș din Țǎrile Baltice, fiind un centru important cultural, educațional, politic, financiar și politic din zonǎ.

A fost inclus în anul 1997 de cǎtre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, iar orașul este remarcat în mod special pentru arhitectura lui în stil Art Nouveau (Jugendstil), putându-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.

Vilnius
Este capitala Lituaniei și a județului Vilnius, situat la granița cu Belarus.
Centrul vechi istoric din Vilnius a fost înscris în anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Vilnius găzduiește o Arhiepiscopie Catolică. Aici se află și o universitate, încă din anul 1579.

Rotterdam
Rotterdam este un oraș portuar, în provincia Olanda de Sud, Țările de Jos.
Face parte din proiectul de unire a unor orașe din vestul Țărilor de Jos într-o singură aglomerare: Randstad Holland (7.100.000 locuitori din Amsterdam - Haarlem - Haga - Rotterdam - Utrecht).

Ljubljana
Este capitala Sloveniei și în același timp, cel mai mare oraș din țară. Este plasat în centrul țării, istoric parte a Carniolei Interioare.
Istoric, orașul a fost influențat de poziția sa geografica, la răscrucea dintre culturile germanice, latine și slavice.

Lyon
Este un oraș în Franța situat la confluența fluviului Rhône cu râul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris și la 314 km spre nord de Marsilia.
Este capitala departamentului Rhône și a regiunii Ron-Alpi.

Hamburg
Este numele unuia din cele 16 landuri federale ale Germaniei.
Ca teritoriu este identic cu orașul, mai precis cu orașul-stat numit oficial "Orașul liber și hanseatic Hamburg" .
Numele oficial al orașului face referire la legăturile sale cu Liga Hanseatică.
În prezent este principalul port german. Are 1,8 milioane de locuitori și este astfel al doilea oraș ca număr de populație din Germania și al șaptelea din Uniunea Europeană.
Este centrul "regiunii metropolitane europene Hamburg", cu o suprafață de 750 km².
La Maschen, în sud de oraș, se găsește nodul feroviar cu cea mai mare stație de triaj din Europa.

Napoli
Cel mai mare oraș din Italia de sud și al treilea oraș din Italia. Este una dintre capitalele regionale și are o populație de aproape un milion de locuitori, iar împreună cu zona metropolitană strânge între 3 și 4,4 milioane de locuitori.
Este reședința regiuni Campania și a provinciei Napoli și cetrul economic și cultural important din sudul Italiei.
Se află la mijlocul distanței dintre Vezuviu și zona vulcanică Campi Flegrei.
Între 1285–1816 a fost capitala Regatului de Neapole, iar apoi, până la Unificarea Italiei în 1861, a fost capitala Regatului celor Două Sicilii.
Centrul vechi istoric din Napoli a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Cântecul napoletan 'O surdato 'nnammurato a ajuns renumit ca fiind simbolului orașului Napoli.

Kiev
Este capitala și cel mai mare oraș a Ucrainei.
Orașul este un centru important industrial, științific și cultural a Europei de Est. Kievul are o infrastructură extensivă, deși destul de veche, considerând declinul puternic economic a Ucrainei în anii 1990. Există totuși un sistem foarte dezvoltat de transport în comun, incluzând un sistem de metrou – Metroul din Kiev.

Budapesta
Capitala Ungariei. Orașul este situat pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafață, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Budapesta are cca. 1,7 milioane de locuitori (est. 1999).
Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Turin
Sau Torino. Este un important oraș industrial în nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stâng al râului Pad, aproape de confluența sa cu râurile Sangone, Dora Riparia și Stura di Lanzo. Cu o populație de 905.209 de locuitori și 1.700.000 în zona metropolitană, este cel mai mare oraș și capitala regiunii Piemont și totodată a provinciei omonime. Torino a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 2006.

Kotor
Este un oraș de coastă din Muntenegru. Este localizat în partea retrasă a golfului Kotor și are o populație de 13,510 locuitori.
Vechiul port mediteranean din Kotor este înconjurat de un zid impresionant construit în timpul Republicii Veneției care reflectă influența venețiană în rândul arhitecturii. Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa (deși aceasta este de fapt un canion scufundat).
Kotor face parte din situl UNESCO din Muntenegru.

Belgrad
Capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII.
Fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, cu dovezi arheologice ale așezărilor încă din mileniul al V-lea î.Hr., Belgradul și zona sa urbană au fost locul de naștere al culturii Vinča, cea mai mare cultură preistorică europeană.
Locația a fost descoperită de greci, celții l-au construit și numit Orașul Alb (nume pe care, tradus în sârbă, încă îl poartă, începând cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orășenești, înainte să fie populat complet de sârbii albi.
A fost câmpul de luptă a peste 115 conflicte internaționale și dărâmat de 44 de
În 1521, a fost cucerit de otomani și a devenit reședința Pașalâcului Belgrad, fiind declarat principalul oraș al Europei Otomane și printre cele mai mari orașe europene.
A devenit capitala Serbiei în 1841, după o perioadă de suzeranitate a Imperiilor Austriac și Otoman. Partea septentrională a orașului a rămas în Austria până în 1918, când s-a destrămat Imperiul Austro-Ungar. Orașul unit a fost atunci capitala entităților Iugoslaviei, până în 2006, când Muntenegru s-a declarat stat suveran.

În articolul

Vrei să ieși în evidență? Iată 22 altfel de orașe pe care trebuie să le vizitezi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x