Weigelia, un arbust peren potrivit pentru gradini

Publicat pe 18.06.2011 la 19:35 Actualizat pe 18.06.2011 la 19:38

Un arbust florifer foarte rezistent si deosebit, Weigelia este din ce in ce mai cautat pentru aspectul sau rustic.

Originare din Asia orientala, cele douasprezece specii ale genului Weigela sunt cultivate pentru florile de culoare roz, care au forma unor palnii. Daca i se asigura conditii optime de crestere, arbustul peren Weigela florida poate atinge si 2 metri inaltime, fiind unul potrivit pentru gradini publice sau private. Tulpina este lemnoasa, rezistenta, viguroasa, de culoare maro. Frunzele au culoarea verde si forma ovala cu virful ascutit. Weigela florida infloreste primavara si vara, florile fiind dispuse in corimbi (inflorescenta in forma de umbrela).

Cum se ingrijeste

Weigelia nu este deloc greu de cultivat la noi. Poate fi plantata fara probleme afara, in gradina, pentru ca este rezistenta la ger si supravietuieste cu succes chiar si iernilor grele.

Are nevoie de un sol bogat, compus in mare parte din pamant gras de gradina si turba pentru mentinerea umiditatii. Drenajul solului nu trebuie nici el neglijat, in jurul radacinilor plantei cultivate in gradina fiind bine sa sapam usor periodic pentru a afana solul.

Se uda regulat, cu apa in cantitati moderate. Vara este bine sa crestem cantitatea de apa pentru udare, iar iarna nu se uda deloc, planta intrand in repaus. Se poate planta atat in plin soare, cat si in locuri semiumbrite, fiind foarte adaptabila.

Este bine ca dupa ce au trecut florile (toamna) ramurile care au avut flori sa fie taiate. De asemenea, se tund ramurile batrane, care nu mai produc flori, pentru a stimula aparitia de lastari floriferi in anul urmator.

2011/06/18//310051-weigelia_en_fleur1.jpg

Cum se inmulteste

Weigelia florida se imulteste prin seminte sau butasi. Butasii se preleveaza toamna, odata cu taierile de intretinere. Acestia se pun la inradacinat si apoi se planteazp definitiv, in gradina sau ghiveci.

Insamantarea se face toamna, dupa ce semintele sunt coapte, in ghivece cu pamant fertil. Dupa ce plantutele au cativa centimetri inaltime se muta fiecare intr-un ghiveci.


Daunatori

Weigela florida este foarte rezistenta atat la variatiile mari de temperaturi dintre iarna si vara, cat si la atacul daunatorilor insecte sau fungi. Dintre cei mai activi atacatori mentionam Armillaria, o ciuperca extrem de prolifica a carei prezenta duce obligatoriu la inlaturarea partii atacate si la utilizarea fungicidelor.

Afidele pot ataca mugurii de ramuri sau de flori, caz in care acestia devin lipiciosi din cauza dejectiilor insectelor. Se recomanda folosirea de indata a insecticidelor si inlaturarea mugurilor atacati.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: plantingforyou.com

În articolul

Weigelia, un arbust peren potrivit pentru gradini

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un cuplu a cumpărat un siloz cu o liră şi l-a transformat în casa visurilor în 6 ani. Cât i-a costat renovarea
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este virală pe TikTok și a plecat într-o vacanță de vis / FOTO
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x