3 lucruri din dormitorul tău care te împiedică să ai un somn de calitate

Publicat pe 09.10.2018 la 13:47 Actualizat pe 09.10.2018 la 13:54

Un somn odihnitor este componenta unei vieți sănătoase, dar nu totdeauna este simplu de obținut. Factori precum stresul sau cofeina te pot împiedica să te odihnești. Asociația Americană de Psihologie atrage atenția asupra importanței somnului, printr-un studiu care informează că oamenii care dorm suficient sunt mai sănătoși, mai fericiți și se accidentează mai rar.
Cel mai probabil nu te-ai gândit că acești trei factori te împiedică să ai un somn de calitate:


1. Dispozitivele electronice

Majoritatea adulților merg la culcare cu telefonul sau tableta sau se uită la televizor înainte de a adormi. Din păcate, aceste dispozitive au un efect dăunător asupra somnului.

Un factor major în scăderea calității somnului este lumina: aceste tipuri de dispozitive emit lumină albastră, care perturbă ritmul circadian al organismului (ceasul intern care reglează ciclurile de somn și veghe).

Dacă îți place să citești înainte de somn, evită să folosești tableta sau telefonul pentru asta, alege mai degrabă o carte și sigur vei dormi liniștit toată noaptea, după câteva pagini de lectură.

2. Salteaua patului

Dacă intenționezi să renovezi dormitorul și ai nevoie de idei de mobilier, este recomandat să alegi un model care să includă și o saltea de calitate, care să completeze perfect structura patului. În dormitor petreci cel puțin opt ore pe noapte iar o saltea de calitate poate să fie cea mai bună investiție pentru un somn cu adevărat confortabil.

Un studiu publicat în National Center for Biotechnology Information, realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Oklahoma, în 2009, a scos la iveală faptul că patul și salteaua au impact asupra somnului, iar schimbarea patului poate aduce rapid îmbunătățiri în calitatea somnului ceea ce va duce la un nivel de stres mai scăzut în timpul zilei.

3. Temperatura camerei

Când dormi, temperatura corpului scade ușor. Dacă aerul din dormitorul tău este prea cald, vei adormi mai greu pentru că o să-i fie greu corpului să-și scadă temperatura.

Gradele Celsius din cameră ar putea afecta somnul chiar mai mult decât lumina. Temperatura ideală într-un dormitor se încadrează între 16-18 °C, în timp ce o temperatură de peste 24 °C poate provoca un somn agitat.

Copiii și persoanele în vârstă au nevoie de un mediu mai cald, așa că te-ar ajuta un termometru de cameră pentru a monitoriza temperaturile. De asemenea, folosește un așternut adecvat în funcție de sezon - o pilotă cu fulgi iarna este o alegere foarte bună.

Nu uita că un lucru lucru important, pe lângă cele menționate mai sus este crearea unui mediu ideal pentru tine, în care să te poți relaxa. Dormitorul ar trebui să fie o oază de calm și liniște și odată ce te-ai așezat în pat să începi să-ți relaxezi corpul și mintea.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

3 lucruri din dormitorul tău care te împiedică să ai un somn de calitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x