Durerile in gat - cauze si remedii

Publicat pe 03.04.2018 la 08:34 Actualizat pe 03.04.2018 la 09:58

O persoana care sufera de dureri in gat poate primi un anumit diagnostic, iar alta persoana poate primi un diagnostic cu totul diferit.

Durerea in gat este un termen generic folosit pentru a descrie simptomele de disconfort si de durere din zona gatului. Durerea in gat nu are o cauza principala, ci poate fi declansata de factori diferiti. Prin urmare, o persoana care sufera de dureri in gat poate primi un anumit diagnostic, iar alta persoana poate primi un diagnostic cu totul diferit.

Cele mai cunoscute cauze ale durerilor in gat

Infectia virala este, de departe, cea mai frecventa cauza a unei dureri in gat. Sunt atat de multi virusi diferiti care pot declansa numeroase afectiuni, de la o raceala obisnuita pana la o infectie a cailor respiratorii superioare. Anumiti virusi, cum ar fi virusul gripei, virusul Epstein-Barr sau mononucleoza, virusul oreionului, virusul parainfluenza sau virusul Coxsackie A cauzeaza adesea si dureri in gat.

Infectia bacteriana este o cauza mai putin frecventa a durerilor in gat. Totusi, este un factor periculos care poate conduce la abces peritonsilar, difterie, epiglotita, abces retrofaringian sau amigdalita. In unele cazuri, anumite boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea si chlamydia, pot cauza dureri in gat.

Toxinele si iritantii sunt alte cauze foarte populare care cauzeaza dureri in gat. Fumul de tigara, poluarea aerului si numeroase produse chimice periculoase pot cauza dureri la nivelul gatului si chiar afectiuni grave. La fel de periculoase sunt si lacurile, vopseaua, ba chiar si lacul de unghii. Nu sunt deloc mai prejos produsele destinate curateniei casei. Spray-urile de sters praful, clorul, detergentii pentru spalat podele si multe alte produse pot cauza dureri si disconfort la inghitire. Puteti opta pentru detergenti bio sau utilizati o masca atunci cand folositi clor sau detratant. O atentie sporita trebuie acordata si utilizarii parfumurilor de camera, intrucat pot cauza sangerari nazale, uscaciune si usturime in gat. Anumite afectiuni medicale, precum alergii, tuse, tumori sau boala de reflux gastroesofagian pot declansa dureri la nivelul gatului.

Traumele si leziunile sunt alte motive care stau la baza durerilor in gat. Ranirea directa a gatului, inghitirea unor lichide sau alimente fierbinti, corpurile straine, precum un os sau o bucata de mancare, pot cauza dureri. Responsabile pentru astfel de dureri sunt si strigatele, urletele si vorbirea pe un ton ridicat care pot irita gatul si laringele.

Simptomele durerilor in gat

In functie de toate acele cauze dureri in gat, semnele si simptomele durerilor in gat pot varia de la persoana la persoana. Totusi, sunt o seama de simptome comune impartasite de cei care acuza dureri in gat, cum ar fi disconfort, durere la vorbire sau la inghitire, uscaciune, usturime sau senzatia de zgarietura. Intrucat cele mai multe dureri de gat sunt cauzate de o infectie, durerea propriu-zisa mai poate fi insotita si de alte simptome, precum febra sau frisoane, dureri de corp, dureri de cap, dureri de ureche, tuse, stranut, congestie nazala, greata, varsaturi, ameteala, slabiciune, lipsa poftei de mancare, voce ragusita, inrosirea sau umflarea amigdalelor, suprafete albe in zona amigdala sau umflarea ganglionilor limfatici in gat.

Remedii pentru calmarea durerilor in gat

Sunt numeroase remedii la care puteti apela din confortul propriului camin pentru a ameliora rapid durerile in gat. De exemplu, puteti sa faceti o gargara cu apa calda sarata sau cu ceai de musetel. Unele persoane se simt mai bine daca consuma ceai cald fara cofeina, apa cu miere, apa cu lamaie si ghimbir, lapte cu miere sau supa calda de pui, în timp ce alte persoane se simt mult mai bine după ce mananca o inghetata sau beau un smoothie cu gheata. Atunci cand durerile in gat sunt cauzate de un aer uscat, mai ales in timpul iernii cand ne bazam pe caldura de la calorifere, este recomandat sa folositi un umidificator. Daca infectia sta la baza durerilor in gat, este important sa consumati cat mai multe lichide si sa va odihniti, pentru a preveni astfel deshidratarea si pentru a permite organismului sa se recupereze in mod corespunzator.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Durerile in gat - cauze si remedii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x