(P) Ce soluții ai dacă ți-ai pierdut toți dinții?

Publicat pe 04.10.2024 la 15:01 Actualizat pe 04.10.2024 la 15:04

Pierderea dinților este o problemă de care se ciocnesc destul de mulți dintre noi. Cauzele acestei probleme pot fi multiple și includ atât probleme de sănătate orală, cât și factori externi.

fațetă dentară pe un fundal negru

Ce soluții ai dacă ți-ai pierdut toți dinții?

drandreistan.ro

Printre principalele cauze se numără parodontoza sau boala parodontală, care este o infecție gravă a gingiilor și a structurilor de susținere ale dinților, cauzată de acumularea plăcii bacteriene. În stadii avansate, boala distruge osul și țesuturile care susțin dinții și duce, inevitabil, la pierderea stabilității dinților și, în final, la căderea lor. O altă cauză sunt și cariile dentare netratate. Atunci când caria distruge o mare parte din smalț și din dentina dintelui, acesta devine fragil și poate să se rupă sau să fie extras din cauza infecțiilor repetate. Totodată, loviturile puternice la față sau accidentele pot provoca daune semnificative dinților, inclusiv pierderea lor. Unele persoane sunt mai susceptibile la probleme dentare din cauza predispoziției genetice. Bruxismul este un obicei involuntar de scrâșnire sau încleștare a dinților, care poate cauza uzura exagerată a dinților. Pe termen lung, bruxismul poate provoca fracturi, eroziunea smalțului și pierderea stabilității dinților. Fumatul, de asemenea, este un factor de risc major pentru bolile gingivale și pierderea dinților. Acest viciu afectează circulația sângelui în gingii și favorizează acumularea plăcii bacteriene, accelerând boala parodontală și resorbția osoasă. Și nu în ultimul rând igienă orală neadecvată (periaj rar, lipsa folosirii aței dentare) contribuie la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, ceea ce poate duce la carii și boli parodontale, iar, în timp, dinții slăbesc și pot fi pierduți.

Este, însă, bine de știut, că indiferent de cauză, chiar dacă ți-ai pierdut toți dinții, există soluții care te pot ajuta să remediezi problema. Specializat în implantologie dentară avansată, doctorul Andrei Stan ne spune mai multe despre aceste soluții.

Astfel, în funcție de buget, starea de sănătate generală, dar și de preferințele sau așteptările personale ale fiecărui beneficiar, cele mai frecvente opțiuni sunt protezele dentare totale, punțile dentare pe implanturi sau lucrările fixe pe implanturi, iar aici ne referim la reabilitările orale complete, de tip All on 4 sau All on 6.

Evident, fiecare dintre aceste soluții enumerate mai sus vine cu o serie de avantaje, dar pot avea și anumite dezavantaje. Dr. Andrei Stan recomandă informarea corespunzătoare și un consult de specialitate înainte de a lua o decizie.

Pentru a putea lua cea mai bună decizie, este important de știut particularitățile fiecărei opțiuni.

Așadar, protezele dentare totale sunt dispozitive detașabile care înlocuiesc toți dinții de pe o arcadă dentară (superioară sau inferioară). Sunt o variantă relativ accesibilă din punct de vedere financiar și pot fi personalizate și adaptate pentru se potrivi pe maxilar sau mandibulă, însă, acestea sunt instabile. Fiind mobile, acestea pot crea disconfort su pot chiar leza gingia, limba sau obrazul. Un alt dezavantaj este și faptul că nu oferă aceeași eficiență și nici nu permit o masticație normală, iar pentru igiena zilnică, protezele mobile trebuiesc date jos și curățate.

Puntea dentară pe implanturi este o soluție similară cu implanturile totale, dar implică inserarea unui număr mai mare de implanturi pentru susținerea unui set de dinți artificiali. Aceasta este o soluție fixă și durabilă, cu funcționalitate și aspect natural, însă presupune costuri mai mari și nu oferă chiar aceeași eficiență ca și soluțiile fixe totale.

Lucrările fixe pe implanturi dentare totale (All on 4/ All on 6) presupun inserarea a 4, respectiv 6 implanturi pe arcadă (maxilar și/ sau mandibular). Inițial, pe aceste implanturi este fixată o lucrare provizorie, care vine, practic, înșurubată. După osteointegrarea implanturilor, proces ce durează în jur de 4-6 luni, lucrarea provizorie este înlocuită cu o lucrare fixă definitivă. Avantajele reabilitării de tip All on 4/ All on 6 le reprezintă stabilitatea și confortul. În acest caz lucrarea arată și funcționează aproape la fel ca și dinții naturali, pe lângă faptul că mențin structura osoasă. Printre dezavantaje, însă, se numără costurile mai ridicate, procesul chirurgical care presupune o operație prin intermediul căreia sunt inserate implanturile, dar și perioada mai lungă pentru vindecare.

În concluzie, chiar dacă ți-ai pierdut toți dinții, soluții există, însă pentru a o determina pe cea mai potrivită pentru tine, consultarea cu un medic stomatolog este esențială.

În articolul

(P) Ce soluții ai dacă ți-ai pierdut toți dinții?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x