5 intrebari frecvente despre constructia unei case

Publicat pe 07.04.2020 la 09:55 Actualizat pe 07.04.2020 la 10:10

Cu cat mai multe informatii gasesti despre un subiect, pe atat de mult creste numarul intrebarilor. Cu cat ai mai multe intrebari, cu atat mai mult ai nevoie de informatii. De cele mai multe ori, constructia unei case este un moment unic in viata unui om; este firesc sa vrei sa stii cat mai multe despre cum se face asta, inainte sa te apuci.

BCA sau caramida? Care din cele doua materiale este mai rezistent, cum difera preturile, ce avantaje si ce dezavantaje are fiecare in parte? Gandeste-te ca nici nu ai ajuns la finisaje si deja intrebarile pe care ti le pui se inmultesc exponential. Exista totusi cateva care se tot repeta de la o casa la alta. Sa vedem care sunt acestea!


1. Cum aleg terenul?
In functie de pret, de accesul la utilitati, de nivelul la care este pozitionat terenul fata de restul localitatii. Te intereseaza daca a fost sau nu o groapa de gunoi in apropiere si daca exista tevi uitate in adancime. Vrei sa stii daca si care sunt restrictiile de constructie si probabil te intereseaza si vecinii.


2. Ce fac cu gardul?
Poate vrei sa treci direct la faza in care alegi mobilierul si accesoriile, dar ar fi bine sa nu sari peste etapele esentiale, mai putin creative, dar extrem de practice. Investitia intr-un gard de calitate poate ajunge si la un sfert din costul casei, dar exista si solutii intermediare mai convenabile. De exemplu, poti folosi corniere de otel pentru crea stalpi intre care sa legi o plasa zincata. Apoi, pentru a te acoperi vizual suprafata, poti planta gard viu de-a lungul lui. Beneficiile sunt multiple, iar costurile destul de mici.


3. Cum fac fundatia?
Fundatia este baza casei tale. Daca decizi ca vrei si un beci, atunci o vei face mai adanca. Structura de rezistenta a casei este ancorata intr-o oarecare masura in fundatie. Vei avea nevoie de un inginer care sa iti analizeze solul pentru a gasi exact solutia de materiale potrivita terenului tau. Asadar, fundatia o vei face respectand intocmai sugestiile specialistilor.


4. Cum obtin autorizatia de construire?
Pana la a construi casa, trebuie sa te asiguri ca ai toate actele necesare sa incepi proiectul. Sunt o serie de avize si aprobari pe care legea te obliga sa le obtii. Etapele arata cam asa:
● certificatul de urbanism;
● studii suplimentare, daca este cazul;
● obtinerea avizelor si acordurilor cerute prin certificatul de urbanism;
● realizarea proiectului pentru obtinerea autorizatiei de construire;
● exista posibilitatea ca certificatul de urbanism sa te oblige sa obtii o documentatie urbanistica, in acest caz vei avea nevoie fie de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), fie de un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).


5. Cum aleg materialele?
Daca la finisaje alegerile tin mai degraba de gustul si bugetul fiecaruia, in cazul materialelor de care ai nevoie pentru a ridica o casa la rosu – adica zidarie, geamuri si acoperis – optiunile trebuie analizate pe baza unu plan practic.

Cel mai des folosite materiale pentru ridicarea peretilor unei case sunt caramida si BCA-ul. Prima este practic cea mai veche, a doua este o solutie relativ mai recent inventata si care are niste beneficii ce tin de modul de fabricatie.

Betonul celular autoclavizat este practic o caramida din beton si var, fabricata pentru a fi extrem de poroasa. Cei mai multi producatori de blocuri ceramice ofera o serie de modele cu goluri pe interior pornind practic de la acelasi principiu de izolare termica si fonica generata cel mai bine de aerul incapsulat.

Exista insa si alte tipuri de caramizi care vin gata izolate sau pereti care se toarna la fata locului.

In ceea ce priveste izolatia termica, vata minerala bazaltica si de sticla, precum si polistirenul sunt solutii des folosite. Dar si in acest caz poti apela la variantele mai putin folosite, cum este lana sau pluta.

Lista intrebarilor continua pe tot parcursul constructiei, dar este recomandat sa ai un set principal carora sa le gasesti raspunsul inainte de a te apuca de ridicarea casei.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

5 intrebari frecvente despre constructia unei case

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
as.ro
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: „Nu mă simt vinovat!”
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Doliu în lumea muzicii din România! A murit George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb / FOTO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x