Cum pictezi pe panza? Ghid util
Publicat pe 13.05.2019 la 10:54 Actualizat pe 13.05.2019 la 10:58
Atunci cand alegi sa pictezi pe panza, e necesar sa acorzi o atentie deosebita intregului suport. Trebuie sa stii ca ai nevoie de panza pentru pictura de calitate in situatia in care iti doresti sa realizezi adevarate opere de arta.
Pictura este un act de creatie original, realizat prin exprimarea propriilor trairi ale autorului. Cu toate ca este una dintre cele mai vechi expresii artistice umane, aceasta arta a suferit putine modificari de-a lungul timpului. Explozia de culoare si redarea fiecarui aspect al vietii cotidiene au ramas unele dintre temele preferate ale pictorilor experimentati ori ale artistilor amatori. Panza a devenit suportul favorit pentru a ilustra tablourile intr-o abordare moderna. De la nonconformism si natura moarta la peisaje si portrete, orice idee creativa poate fi asternuta cu usurinta pe o panza curata. Daca esti la inceput de drum sau ai o pasiune pentru pictura, iti prezentam cateva idei care te vor ajuta in aceasta activitate.
Cum trebuie sa pregatesti panza
Atunci cand alegi sa pictezi pe panza, e necesar sa acorzi o atentie deosebita intregului suport. Trebuie sa stii ca ai nevoie de panza pentru pictura de calitate in situatia in care iti doresti sa realizezi adevarate opere de arta. Daca nu ai achizitionat un sevalet cu un astfel de produs deja aplicat, atunci intinde panza cumparata pe o rama din lemn. Indeparteaza ambalajul din plastic si adauga cleiuri sintetice sau un strat de ghips pentru a netezi suprafata si pentru protejarea fibrelor panzei.
Pentru pictura cu vopsele acrylice sau culori in ulei este necesar un tratament special ce consta in aplicarea a doua sau mai multe straturi de clei ori gesso – grund acrilic special pentru tratarea suplimentara a panzei. Dupa acest proces, poti trece la pregatirea fundalului pentru pictura pe care iti doresti sa o realizezi. De exemplu, daca vrei sa creezi un peisaj de apus vopseste panza intr-o nuanta deschisa de bej, iar pentru a ilustra o priveliste furtunoasa opteaza pentru o nuanta calda de gri.
Cum alegi culorile pentru pictura pe panza
Pentru pictura pe panza se folosesc culori acrylice si in ulei. Primele dintre acestea sunt pe baza de apa, destul de usor de manevrat, au o uscare rapida, se aplica in straturi, sunt lucioase si prin diluarea cu apa devind transparente. Este esential sa le folosesti corect si sa stii ce nuante iti doresti sa obtii deoarece acrylicele se intuneca dupa ce se usuca.
Culorile in ulei sunt foarte rezistente in timp, desi se usuca mai greu. Pe cat de fascinante si spectaculoase pot fi operele obtinute cu ajutorul lor, pe atat de complex si pretentios este lucrul cu ulei. Insa, acest tip de pictat se poate efectua si in straturi groase, asa ca in cazul unor greseli vopseaua se indeparteaza cu usurinta cu ajutorul unui cutit special. Un avantaj al culorilor in ulei este ca isi pastreaza aproape aceleasi nuante si dupa aplicare.
Culorile de baza de care ai nevoie pentru pictura sunt galben, rosu si albastru. Este de preferat sa ai un ton rece si unul cald pentru fiecare dintre cele trei nuante ca sa creezi diferite accente. Pe langa acestea, trebuie sa ai alb si negru, iar daca nu vrei sa amesteci culorile opteaza si pentru nuante de maro-auriu, maro-pamantiu sau maro-verde. In situatia in care iti doresti sa obtii efecte inedite pentru pictura pe panza, ai posibilitatea de a folosi medium, respectiv un ulei pe baza de lianti naturali ce ofera textura si un aspect mat ori lucios.
Cum selectezi ustensilele de lucru
Pe langa suportul de panza pe care se va efectua pictura, ai nevoie si de paleta de culori ce poate fi confectionata din plastic sau lemn. Este esential sa alegi un produs care sa nu absoarba lichidul si sa poata fi manuit cat mai usor. In cazul utilizarii culorilor in ulei este necesara si o godeta, si anume un vas mic din metal in care se pune ulei de in sau diluant (terebentina) care usureaza amestecul nuantelor si grabesc uscarea. Cutitul de paleta este special pentru pictura in ulei deoarece straturile pot fi indepartate foarte usor cu ajutorul sau. Pentru acrylice, ai nevoie de carpe de sters si unul sau doua vase cu apa.
In ceea ce priveste pensulele, acestea depind foarte mult de tehnica pe care ti-o impune pictura. De pilda, pentru a acoperi o suprafata mare ai nevoie de o pensula rotunda si stufoasa ori de una lata. In situatia realizarii detaliilor, sunt necesare pensulele subtiri sau cele unghiulare. De retinut ca uleiurile au nevoie de cate o pensula in parte pentru fiecare culoare utilizata. Prin urmare, este ideal sa achizitionezi pensule din par natural, sintetic sau plastic de marimi, forme si grosimi diferite ca sa pictezi cu usurinta tot ceea ce iti doresti.
Inainte de a te apuca de pictat asigura-te ca ai la dispozitie toate materialele necesare. Cu creativitate, imaginatie si rabdare poti obtine tablouri pe panza deosebite. Pictura este o arta speciala, iar cu produse de calitate cu siguranta vei reusi sa realizezi opere de arta exceptionale.