Cum putem preveni cele mai grave afectiuni cardiovasculare?

Publicat pe 27.08.2020 la 12:33 Actualizat pe 27.08.2020 la 12:42

Bolile cardiovasculare sunt tot mai frecvente, iar stilul de viață dezechilibrat este una dintre cele mai importante cauze care afectează sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Cum putem preveni cele mai grave afectiuni cardiovasculare?

Cum putem preveni cele mai grave afectiuni cardiovasculare?

pexels.com

Bolile cardiovasculare sunt tot mai frecvente, iar stilul de viață dezechilibrat este una dintre cele mai importante cauze care afectează sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Există situații în care afecțiunile cardiace sunt provocate de malformații congenitale sau de boli genetice, dar, de cele mai multe ori, acestea apar ca urmare a depunerilor de grăsime care se formează pe vasele de sânge.

Fenomenul se numește ateroscleroză și poate duce la îngustarea sau chiar la blocarea arterelor care transportă sângele spre inimă sau spre creier. Astfel, poate să se declanșeze un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Atunci când boala este avansată, este necesară respectarea unui regim alimentar, urmarea unui tratament medicamentos sau pot fi recomandate intervenții medicale speciale. Spre exemplu, în caz de aritmie gravă, poate fi necesar un defibrilator cardiac. Acest mic aparat este implantat sub piele, conectat prin senzori la inimă și poate restabili pulsul normal prin aplicarea unor mici șocuri electrice.

Din fericire, există metode prin care putem preveni apariția unor boli cardiovasculare grave sau putem reduce riscul ca ele să se agraveze. Stilul de viață sănătos este esențial pentru persoanele care suferă de boli de inimă sau care sunt predispuse la aceste afecțiuni. Iată care sunt recomandările medicilor.

1. Monitorizarea tensiunii arteriale

Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să-și monitorizeze frecvent tensiunea, să ia medicamentele prescrise și să respecte un regim alimentar mai strict (fără sare).

2. Scăderea colesterolului

Cele mai multe persoane care ajung să dezvolte boli cardiovasculare au un nivel ridicat de colesterol și trigliceride în sânge. Acestea sunt grăsimi care se depun pe interiorul vaselor de sânge, pe care le îngustează sau le blochează. Colesterolul poate fi controlat cu ajutorul unor medicamente speciale, dar și printr-o dietă sănătoasă.

3. Menținerea unei greutăți corporale normale

Obezitatea crește foarte mult riscul de boli cardiovasculare, dar și de hipertensiune sau diabet.

4. Respectarea unei diete sănătoase

Printr-o alimentație echilibrată, poate fi redus riscul apariției bolilor de inimă sau acestea pot fi ameliorate, în cazul în care s-au declanșat deja. O dietă sănătoasă trebuie să cuprindă multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, lactate degresate și carne slabă, fără grăsimi. Trebuie evitate dulciurile, sarea, grăsimile, sucurile acidulate. Alimentele sănătoase ajută la pierderea în greutate și la scăderea nivelului de colesterol.

5. Stabilirea unui program de exerciții fizice

Mișcarea este foarte importantă pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la menținerea unei greutăți corporale normale, scade tensiunea arterială și colesterolul. De asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației. Chiar și o plimbare zilnică, timp de 30 de minute, este benefică pentru organism.

6. Renunțarea la fumat și la alcool

Aceste obiceiuri sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, deoarece cresc tensiunea arterială și, în timp, contribuie la îngustarea vaselor de sânge.

7. Controlul stresului

Stresul constant poate crește tensiunea arterială, declanșând chiar un atac de cord. În plus, persoanele stresate tind să caute refugiu în obiceiuri dăunătoare pentru sănătate (fumat, consum de alcool sau de cafea, mâncat de fond nervos). Pentru a putea gestiona mai ușor stresul, sunt recomandate activitățile plăcute, relaxante.

8. Respectarea unui program de odihnă

Somnul insuficient crește riscul de hipertensiune, obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Un adult ar trebui să doarmă câte 7-9 ore pe noapte, iar somnul să fie unul profund. Insomnia și apneea în somn pot afecta însă calitatea somnului. Astfel, apare oboseala și crește riscul de boli cardiovasculare. De aceea, persoanele care au probleme cu somnul trebuie să ceară ajutor unui medic, care le poate recomanda tratamentul potrivit.

Respectând aceste recomandări simple, care țin de adoptarea unui stil de viață sănătos, vom putea reduce riscul apariției unor boli cardiovasculare grave, care pot avea complicații și pot duce chiar la deces.

Sursă foto: pexels.com

În articolul

Cum putem preveni cele mai grave afectiuni cardiovasculare?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x