Cum să-ți amenajezi un dormitor de mici dimensiuni pentru a obține mai mult spațiu

Publicat pe 01.11.2019 la 10:44 Actualizat pe 01.11.2019 la 10:53

Pentru a avea un dormitor funcțional dar aerisit în același timp, va trebui să creezi iluzia unui spațiu aerisit, prin îmbinarea elementelor de design cu cele de mobilier. Pentru a reuși, va trebui să renunți la toate lucrurile pe care le consideri inutile sau care crezi că nu ți-ar folosi în mod deosebit.

Amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni poate presupune un efort pentru majoritatea persoanelor, din cauza spațiului insuficient pentru a include tot mobilierul pe care și-l doresc. Atunci când vrei să-ți dotezi mica încăpere din apartament cu toate facilitățile necesare, îți vei da seama ca aceasta se va aglomera, dacă nu renunți la câteva dintre ele.

Pentru a avea un dormitor funcțional dar aerisit în același timp, va trebui să creezi iluzia unui spațiu aerisit, prin îmbinarea elementelor de design cu cele de mobilier. Pentru a reuși, va trebui să renunți la toate lucrurile pe care le consideri inutile sau care crezi că nu ți-ar folosi în mod deosebit.

Nu trebuie să-ți faci încă o listă, însă poți avea o imagine de ansamblu cu privire la elementele principale pe care vrei să le incluzi. Pentru a reuși să amenajezi un dormitor într-un mod cât mai eficient, trebuie să urmezi următorii pași:

1. Stabilește-ți un buget

Chiar dacă ești o persoană foarte creativă, trebuie să realizezi că lipsa fondurilor se va pune mereu în calea ideilor tale ingenioase și te va împiedica să le pui în aplicare. De aceea, este extrem de important să-ți stabilești un buget, în care să incluzi toți banii pe care ești dispus să-i investești în amenajarea dormitorului.

Atunci când hotărăști ce sumă vei cheltui în perioada următoare, ar trebui să ai o privire de ansamblu asupra cheltuielilor materialelor necesare (glet, vopsea, polistiren etc.), a mobilierului (comodă, dulap, noptieră, pat) și asupra manoperei lucrărilor de amenajare. În cazul în care nu ai un fond de economii pentru astfel de scopuri, poți opta pentru un credit de nevoi personale avantajos, dar asigură-te că rata lunară este una pe care îți permiți să o achiți.

2. Fă măsurători

Pentru că dormitorul tău nu este foarte încăpător, lipsa spațiului va fi un element cu care te vei confrunta destul de des în acest proces de amenajare. Chiar dacă nu vei putea introduce orice obiect de mobilier îți dorești, încă ai opțiuni.

Pentru a vedea care sunt acestea, înarmează-te cu o ruletă și măsoară fiecare colțisor al dormitorului tău, pentru a stabili unde poți include obiectele pe care ți le dorești. Atunci când faci asta, lasă-ți o marjă de eroare de câțiva centimetri, pentru cazul în care dimensiunile reale ale obiectului de mobilier sunt diferite de ce a promis producătorul.

3. Alege piesele de mobilier

A venit momentul să îți pui în valoare creativitatea și să alegi elementele de interior. Atunci când cumperi mobila pentru dormitor, trebuie să te asiguri că piesele îndeplinesc trei calități: eficiență, rezistență și confort.

Începe prin alegerea unui pat, deoarece acesta este „personajul principal” al oricărui dormitor, iar apoi organizează-ți întreaga cameră în funcție de dimensiunile și de poziționarea sa. Continuă prin alegerea dulapului de haine, însă caută un model cât mai îngust dar bine compartimentat, în care să fii sigur că îți poți pune toată garderoba. Noptiera trebuie, de asemenea, să fie cât mai îngustă și compartimentată. Astfel, vei putea să renunți la cumpărarea unei comode, care este posibil să nu mai aibă spațiu în dormitor sau să aglomereze camera prea mult.

4. Alege culoarea predominantă din dormitor

Pe lângă factorul estetic, culoarea predominantă din dormitor va avea un impact direct asupra calității somnului tău. Chiar dacă ai deja în minte o culoare care crezi că s-ar potrivi de minune în încăpere, ar trebui să pui mai mare accent pe factorul psihologic al nuanțelor cromatice.

Cele mai potrivite culori pentru un dormitor sunt verdele și albastrul. Acestea induc o senzație de calm, de fiecare dată când le privești și îți vor asigura un somn odihnitor și liniștit. În cazul în care nu îți sunt tocmai pe plac, poți să-ți vopsești pereții într-o nuanță de mov.

Culoarea de referință a dormitorului tău nu trebuie să se regăsească doar pe pereți, ci poate fi inclusă și în anumite elemente decorative, accesorii de pat sau chiar obiecte de mobilier. Folosește-te de creativitate și ajustează culoarea în unele locuri, cu nuanțe mai închise sau mai deschise.

Culori de evitat în dormitor

Chiar dacă albul este o culoare predominantă în majoritatea caselor, pentru un dormitor aceasta nu este tocmai indicată. Această culoare îți va da o stare de neliniște, care poate duce foarte ușor la anxietăți și migrene.

De asemenea, ar trebui să eviți roșul pentru camera ta de dormit. Această nuanță cromatică încurajează activitatea, îi dă corpului energie și îl determină să se pună în mișcare, lucruri nu tocmai folositoare atunci când încerci să ai un somn liniștit.

Acum că știi care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi un dormitor de mici dimensiuni, este momentul să îți creezi un plan de amenajare și să treci la treabă. Folosește-ți creativitatea și alege o amenajare de care să te bucuri mulți ani de acum încolo.

Sursa Foto: Shutterstock

În articolul

Cum să-ți amenajezi un dormitor de mici dimensiuni pentru a obține mai mult spațiu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x