Curată, naturală, cum o făceau măicuțele! Rețeta SECRETĂ a dulceții din fructe de soc
Publicat pe 11.03.2015 la 10:06 Actualizat pe 11.03.2015 la 10:26
Vara, te răcorești întotdeauna cu socată proaspătă și naturală, făcută în casă? Noi îți propunem să folosești fructele socului și pentru a face un dulce aparte, după o rețetă „sfântă”!
Vara, te răcorești întotdeauna cu socată proaspătă și naturală, făcută în casă? Noi îți propunem să folosești fructele socului și pentru a face un dulce aparte, după o rețetă „sfântă”!
Este vorba de dulceața din fructe de soc, descoperită într-o carte de patrimoniu tipărită la Mănăstirea Neamț în 1817. Numită „Istoria lui Alexandru cel Mare”, cartea conține, pe coperta a II-a, o „Rețetă de făcut dulceață din boabe de soc”.
Cum sună?
''De pe ciorchii se desprind bobițele negre-negre. Se spală în mai multe ape și se pun la zvântat într-o pânză, ca aceea de strecurat zerul. Separat se ia un castron de pământ ars adânc, în care se îndeasă un kil de zahăr de la osmalâii din Ada-Kaleh, peste care se toarnă o jumate de sticlă de apă folosită pentru vânzarea brăgii. Se pune la foc pe plită și se mestecă până iese siropul. Peste acesta se toarnă boabele de soc, patru-cinci feli înjumătățite de lămâie. Maglavaisul se lasă la fiert până se leagă. (Adică când iei cu lingura de lemn să se scurgă ca mierea). Când e gata, se pune într-o ulcea, tot din pământ, se leagă la gură și se așază într-un tuci larg în gură, unde se ține până a doua zi. Când se ivește sorocul, se împarte în vase mai mici, pentru a fi servită dulceața în salon la 10-15 oaspeți'', este rețeta așa cum a fost scrisă la acea vreme. Sub text se află mențiunea: ''La conac. 13 aprilie 1821''.