5 creatii Coco Chanel fara de care femeile nu ar putea trai

Publicat pe 21.08.2012 la 16:54 Actualizat pe 21.08.2012 la 17:08

Duminica am sarbatorit 129 de ani de la nasterea lui Coco Chanel, si, o data cu ea, existenta a cinci creatii ale unei femei vizionare care au schimbat pentru totdeauna lumea modei. Astazi, ele se afla in dulapul oricarei femei si niciuna nu si-ar putea imagina viata fara ele.

  1. Costumul Chanel, sacou fara guler si fusta creion

Daca Gabrielle „Coco” Chanel nu s-ar fi nascut, femeile ar mai fi purtat corsete pana astazi (nu de placere, se intelege, ci sub rochii stramte in care abia se putea respira). In schimb, Coco a revolutionat moda timpului propunand un design simplu si practic, de inspiratie masculina,care iti permitea sa te misti fara dificultate.

Asa s-a ajuns la costumul Chanel, dintr-o fusta pana la genunchi si un sacou fara guler, concepute traditional dintr-un material impletit pentru a intari haina si tivuri din dantela neagra, cu nasturi aurii. Accesoriile purtate la el erau un sirag de perle, o geanta de piele si pumps.

  1. Little Black Dress, rochia care te salveaza din orice situatie

Inainte ca Coco Chanel sa vada potentialul rochiei negre ca vestimentatie de seara, dar si office, aceasta era considerata o haina de doliu. Dar pentru creatoarea de moda nimic nu era batut in cuie si conventiile vremii o plictiseau: „daca vrei sa fii indispensabila, trebuie sa fii mereu diferita”, spunea aceasta.

In 1926 ea si-a imaginat o rochie pe croiala simpla, pana la jumatatea gambei, decorata doar cu linii diagonale, imagine pe care a trimis-o la Vogue SUA. Editorii au declarat rochia „o uniforma pentru toate femeile cu clasa”.

  1. Bijuteriile statement, din materiale uzuale

Bijuteriile vremii erau coliere opulente, incrustate cu diamante si pietre pretioase, adaugand o extravaganta cautata rochiilor de seara. Un pic cam prea mult pentru gustul lui Chanel, femeia care gandea intotdeauna cu cateva miscari inainte si realizase cat de putin practice erau, si imposibil de obtinut pentru unele femei. De aceea, ea a conceput bijuteriile tip margele, din materiale mai putin scumpe, printre preferatele ei fiind perlele albe sau negre.

  1. Rochiile de seara, incrustate cu paiete si margele

Chanel si-a cladit reputatia de couturiera prin costumele croite impecabil dar si prin rochiile de seara confectionate meticulos. Ea a fost cea care si-a imaginat creatii vaporoase din tul, decorate cu margele si paiete, perfecte pentru o seara confortabila, dar glam.

  1. Primul parfum cu nume de designer, Chanel no.5

Parfumul a fost cel care i-a adus faima si cel care a scos-o la liman pe Coco cand avea probleme financiare. In 1923, Chanel i-a cerut parfumierului Ernest Beaux sa ii prezinte cateva arome pentru a lansa un parfum, iar al cincilea la rand a fost cel castigator, de aici provenind si numele Chanel no 5. A fost primul parfum atribuit unei persoane, unui designer. Aroma lui era „nevazuta, imposibil de uitat, cel mai frumos accesoriu…care iti anunta venirea si iti prelungeste plecarea”, spunea creatoarea de moda, adaugand ca „un parfum ar trebui purtat unde vrei sa fii sarutata”.

Citate celebre Coco Chanel:

„Unii oameni cred ca luxul este opusul saraciei. Nu este. Este opusul vulgaritatii”

„Cele mai multe femei se imbraca pentru barbati si vor sa fie admirate. Dar ele trebuie sa fie in stare sa se miste, sa se urce intr-o masina fara sa cedeze tesaturile. Hainele trebuie sa aiba o forma naturala”

„Un om se poate obisnui cu uratenia, dar nu cu neglijenta”

„Moda nu consta doar in alegerea hainelor. Moda se afla in aer, se naste din bataia vantului. Omul o inuiteste. Se afla in cer si pe drum”

„Moda trece, stilul ramane”

„Imbraca-te la nimereala si vor retine tinuta; imbraca-te impecabil si vor retine femeia”

sursa foto: simplybonvivant.com, socialbliss.com, hepta.ro

În articolul

5 creatii Coco Chanel fara de care femeile nu ar putea trai

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Povestea româncei care se luptă de 10 ani cu Tesla. "Elon a plătit 16 avocaţi împotriva unei singure inginere din România"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x