Adevărul despre pisici. Cât de periculoase sunt și cum te poți apăra

Publicat pe 31.05.2016 la 20:13 Actualizat pe 31.05.2016 la 20:21

Beneficiile legate de deținerea unei pisici sunt de necontestat. Pisicile sunt foarte frumoase și jucăușe și ne place să le avem în casă. Sunt inocente și încântătoare, însă pot fi, totodată, foarte periculoase pentru sănătatea noastră.

Beneficiile legate de deținerea unei pisici sunt de necontestat. Pisicile sunt foarte frumoase și jucăușe și ne place să le avem în casă. Sunt inocente și încântătoare, însă pot fi, totodată, foarte periculoase pentru sănătatea noastră.

Singurele pericole la care ne gândim de obicei atunci când vorbim despre pisicile noastre sunt zgârieturile și inhalarea părului micilor feline. Cu toate acestea, oamenii pot contacta o mulțime de boli de la pisici, mai ales dacă nu respectă regulile igienei de bază:
Iată care sunt cele mai periculoase boli pe care le putem lua de la pisici:

Toxoplasmoza
Toxoplasmoza reprezintă cea mai de temut boală pe care omul o poate lua de la pisică. Acest parazit are nevoie de două gazde: o gazdă intermediară, formată din peste 300 de specii de animale și păsări, și o gazdă definitivă, care este pisica. În interiorul organismului pisicii are loc înmulțirea paraziților.

Pisica poate fi, însă, și gazdă intermediară pentru acest parazit, pe care îl poate transmite omului. Spre exemplu, infecția cu toxoplasmoză în timpul sarcinii provoacă malformații ale fătului, iar parazitul prezintă o afinitate deosebită pentru neuroni și pentru celulele retinei. Aceasta este, însă, doar una dintre numeroasele boli parazitare pe care le putem lua de la pisici. Cu toate acestea, este foarte simplu să ne apărăm de astfel de boli, eliminând riscurile în proporție de 100% cu ajutorul unor astfel de metode.

Ascaridoza sau „limbricii”
Ascarizii sunt cunoscuti și cu denumirea populară de„limbrici”. Sursele de contaminare cu astfel de paraziți sunt pisicile. La adulți, ascaridoza evoluează mai rar, însă la copii se poate manifesta prin tulburări grave, care pot duce inclusiv la orbire. Pentru a evita contaminarea cu limbrici, trebuie să ne spălăm mereu pe mâini după ce am curățat litiera pisicii și să fim atenți ca cei mici să nu aibă acces la litieră.

Râia
Deși râia pare o boală eradicată acum foarte mult timp, ea rămâne de actualitate și poate fi luată de la pisică. Râia poate fi observată în zona urechilor acesteia, iar pisica începe să se scarpine foarte des, până apar leziuni dureroase. Omul se poate contamina atunci când realizează toaleta auriculară a pisicii, de aceea igiena corespunzătoare în timpul unei astfel de operațiuni este foarte importantă.

Dipilidioza
Câinii și pisicii sunt deseori purtători ai unui astfel de parazit, iar contaminarea omului se face prin contactul cu animalele infestate. Copiii care devin purtători ai paraziților se confruntă cu fenomene alergice, secreție exagerată de salivă, diaree, prurit perianal și somn agitat.

Heliobacter pylori
Heliobacter pylori este o bacterie foarte rezistentă, care este foarte greu de tratat, deoarece manifestă o rezistență puternică la antibiotice. Bacteria se găsește în saliva, voma sau materiile fecale ale animalelor, inclusiv în cele ale pisicilor, iar cei mai predispuși la o astfel de infecție sunt copiii. Igiena este, astfel, foarte importantă, mai ales după ce copiii și chiar persoanele adulte s-au jucat cu animalul de companie.

Dermatomicozele
Dermatomicozele sunt afecţiuni transmise prin contactul cu animalele bolnave. Cele mai frecvente boli sunt tricofitia, microsporia şi favusul. Leziunile generate de dermatomicoze sunt însoţite de căderea părului (acolo unde există) și de senzația de mâncărime puternică. Transmiterea se realizează prin contactul direct cu animalele bolnave, dar şi cu aşternutul şi obiectele cu care acestea au venit în contact.
Cu toate acestea, igiena corespunzătoare, precum și deparazitarea la timpa pisicii sunt, în general, suficiente pentru a teproteja de astfel de boli în proporție de 99%.

În plus, deținerea unei pisici vine la pachet cu o serie întreagă de avantaje:
1.Pisicile sunt foarte ușor de crescut

2.Ești mai inteligentă!
Un studiu britanic citat de publicația The Telegraph a demonstrat că persoanele care dețin o pisică sunt mai inteligente și mai educate decât posesorii de câini. Explicația este simplă: persoanele inteligente și educate tind să lucreze mai multe ore pe săptămână decât persoanele mai puțin inteligente, de aceea preferă pisicile, care sunt mult mai ușor de întreținut decât câinii.

3.Te ajută să eviți bolile de inimă
Persoanele care dețin o pisică timp de cel puțin 10 ani sunt cu 30% mai puțin predispuse la o moarte prematură cauzată de bolile de inimă decât persoanele care nu dețin o pisică, conform unui studiu citat de medicalnewstoday.com.

4.Există o strânsă legătură emoțională între femei și pisici
Un studiu citat de publicația Time a arătat că deținerea unei pisici reprezintă pentru femei echivalentul emoțional al unui partener romantic. În plus, pisicile își amintesc gesturile de tandrețe ale stăpanilor și „intorc favorul” ulterior.

5.O pisică spune multe lucruri despre tine
Posesorii de pisici sunt mai tăcuți și mai introvertiți decât posesorii de câini, conform unui articol publicat pe psychologytoday.com. Dacă deții o pisică, ești mai de încredere și manifești mai multă implicare în relațiile cu cei din jurul tău decât persoanele care nu dețin un animal de companie. În plus, posesorii de pisici sunt mai puțin manipulatori și mai modești decât celelalte persoane.

Foto: shutterstock.com/Olesya Kuznetsova

În articolul

Adevărul despre pisici. Cât de periculoase sunt și cum te poți apăra

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x