Atentie: cititi eticheta cremelor fotoprotectoare!

Publicat pe 11.07.2011 la 14:12

In aceasta perioada, cand razele ultraviolete ating cote alarmante, medicii dermatologi ne sfatuiesc sa ne protejam pielea prin aplicarea unor produse fotoprotectoare de fiecare data cand iesim din casa. Stiti insa ce crema trebuie sa folositi? Alegerea acesteia este esentiala pentru a va apara pielea de arsuri solare.

Agentia franceza pentru siguranta produselor sanitare (AFSSaPS) a publicat recent un ghid privind principalele criterii de alegere a produselor fotoprotectoare. Aflati in continuare recomandarile cuprinse in acest ghid.

Fiecare categorie de produse destinate protectiei solare este definita de un factor de protectie solara (FPS) sau sun protection factor (SPF). Acest factor, care trebuie obligatoriu mentionat pe eticheta oricarui produs fotoprotector, indica gradul de aparare asigurat de crema sau lotiunea respectiva fata de efectele nocive ale razelor ultraviolete B. UVB sunt responsabile de arsurile pielii. Cremele sau lotiunile disponibile au un FPS care variaza intre 6 (pentru o protectie foarte slaba) si 50 (protectie foarte inalta).

Cititi intotdeauna eticheta cremelor fotoprotectoare si alegeti una in functie de fototipul dumneavoastra:

- Persoanele foarte sensibile la soare fac parte din fototipurile 1 si 2. In aceasta categorie sunt incluse persoanele cu pielea alba, par si ochi deschisi la culoare. Acestea sunt expuse riscului de a suferi foarte rapid arsuri solare, pielea lor nu se bronzeaza, ci se inroseste. In cazul lor sunt indicate produsele fotoprotectoare cu FPS minimum 30+.

- Persoanele sensibile la soare (fototipul 3) au pielea deschisa, dar pot obtine o tenta de bronz. Acestea trebuie sa-si protejeze pielea cu creme avand FPS minimum 15+.

- Persoanele cu piele rezistenta la soare (fototipurile 4 si 5) se pot bronza cu usurinta fara a suferi arsuri, dar chiar si in cazul lor dermatologii recomanda fotoprotectie cu ajutorul FPS minimum 6+.

In ceea ce priveste forma produselor - creme, lotiuni, sprayuri - aceasta trebuie aleasa in functie de suprafata ce trebuie protejata si de confortul aplicarii. Important este factorul de protectie mentionat pe eticheta, subliniaza medicii.

AFSSaPS atrage atentia asupra unei mentiuni extrem de importante: precizarea "ecran total" sau "acest produs asigura protectie 100%" nu ar trebui sa figureze pe ambalajul produselor fotoprotectoare. Studiile recente au demonstrat ca "nici un produs destinat protectiei solare nu poate garanta apararea completa impotriva tuturor razelor ultraviolete (A, B si C)", se arata in ghidul publicat de agentia franceza. In cazul copiilor, medicii recomanda utilizarea exclusiva a produselor fotoprotectoare specifice varstei, disponibile numai in farmacii.

Alte reguli generale: aplicati pe zonele expuse la soare o crema fotoprotectoare adecvata tipului de piele de fiecare data cand iesiti din casa. Nu uitati urechile, ceafa, mainile si picioarele.

La plaja, reinnoiti aplicarea cremei cel putin o data la doua ore si ori de cate ori dupa ce faceti baie sau daca transpirati abundent. Nu prelungiti timpul de expunere la soare in intervalul interzis (12:00-16:00), pe motiv ca ati aplicat o crema fotoprotectoare.

In aceasta perioada a zilei, cand intensitatea radiatiilor ultraviolete atinge cote maxime, singura metoda sigura de aparare este adapostirea in interior.

Citeste si jurnalul.ro!

În articolul

Atentie: cititi eticheta cremelor fotoprotectoare!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x