Biletul costa 5 dolari și ceremonia NU era televizată! Prima decernare a Oscarurilor și primul film care fermecat America
Publicat pe 16.05.2014 la 12:59 Actualizat pe 16.05.2014 la 14:25
Discursurile hilare, selfie-urile și grija pentru vestimentație în ideea că vei fi văzut de o lume întreagă nu exista acum 85 de ani la Oscaruri. Prima decernare a premiilor care recunosc talentul actorilor, regizorilor și scenariștilor de la Hollywood nu a fost transmisă la radio sau televizor!
Discursurile hilare, selfie-urile și grija pentru vestimentație în ideea că vei fi văzut de o lume întreagă nu exista acum 85 de ani la Oscaruri. Prima decernare a premiilor care recunosc talentul actorilor, regizorilor și scenariștilor de la Hollywood nu a fost transmisă la radio sau televizor!
Pe 16 mai 1929, când președintele Academiei Americane de Film a anunțat cel mai bun film din anii precedenți, mare parte din glamour-ul care caracterizează ceremonia astăzi nu exista. Douglas Fairbanks a ținut un discurs de 15 minute înainte să anunțe nominalizații și câștigătorii. Nu existau surprize - cei care primeau Oscarul erau anunțați de Academie cu trei luni înainte prin... telegrame!
5 dolari, 270 de persoane și cei mai buni actori ai Americii
Biletul costa 5 dolari, ceremonia se ținea la Hollywood Roosevelt Hotel, în L.A, California, iar 270 de persoane aveau mesele rezervate. Câștigătorii puteau să primească premii pentru toate filmele în care avuseseră performanțe excepționale.
Emil Jannings a fost primul bărbat distins cu titlul de Cel mai bun actor pentru rolurile din filmele „The Way of All Flesh" și „The Last Command”. Maestrul Charlin Chaplin și titanii Warner Brothers au câștigat câte un Premiu pentru întreaga carieră.
Cea mai iubită femeie în anii '30 și cea mai respectată actriță la momentul respectiv a fost Janet Gaynor. Gaynor a devenit Cea mai bună actriță în rol principal pentru „Seventh Heaven”, „Street Angel” și „Sunrise: A Song of Two Humans”.
„Wings”, Cel mai bun film al anilor '30, primul sărut între bărbați și două milioane de dolari
Paradoxal, în Cel mai bun film al anilor 1927-1928 nu a jucat nici Jannings, nici Gaynor și nici nu a fost regizat de cel mai bun artist la vremea respectivă. În schimb, „Wings” a fost cea mai scumpă producție din acea vreme. Filmul mut a avut un buget de două milioane de dolari! Personajele principale, interpretate de Clara Bow, Charles "Buddy" Rogers și Richard Arlen, sunt implicate într-o poveste de dragoste emoționantă pe fondul Primului Război Mondial. Actorii principali interpretează doi bărbați îndrăgostiți de aceeași femeie. Inițial dușmani, odată ce ajung în armată, cei doi descoperă că au lucruri în comun. Uită de femeia care le-a răpit somnul, devin prieteni și luptă împreună. Pritnr-o ironie a sorții, unul dintre ei este crezut mort de celălalt. Vrând să-și răzbune amicul, acesta doboară avionul inamic, în care, va afla abia la final, se afla prietenul său, viu. În ciuda destinului crud, bărbatul capătă iertarea muribundului și a părinților acestora și trăiește o altă iubire alături de femeia care se îndrăgostise de el în tăcere.
Wellman a fost angajat ca regizor pentru că era singurul care avea experiență ca pilot de război. Acesta a luat legătura cu 300 de piloți reali pentru a filma scenele de război, numai scena pentru bătălia de la Saint Mihiel durând 10 zile cu 3500 de infanteriști pe un câmp de război creat special pentru producție.
Criticii au lăudat filmul pentru tehnologia folosită și realismul scenelor, devenind o referință pentru următoarele pelicule de război. Totodată, în „Wings” a fost filmat unul dintre primele săruturi între doi bărbați, stârnind controverse și pentru scenele cu nuditate.