Edison al Internetului: Bill Joy, adolescentul sclipitor care a revoluționat calculatoarele și ți-a schimbat viața definitv

Publicat pe 25.03.2014 la 11:16 Actualizat pe 25.03.2014 la 12:58

„Înalt, slăbuț, oarecum timid” - așa este descris cel mai influent om din istoria modernă a computerelor, la 16 ani, de Malcolm Gladwell. Bill Joy este cel căruia îi datorezi jumătate din viața ta - adică timpul petrecut pe Internet!

Russ Curtis/CNN

„Înalt, slăbuț, oarecum timid” - așa este descris cel mai influent om din istoria modernă a computerelor, la 16 ani, de Malcolm Gladwell. Bill Joy este cel căruia îi datorezi jumătate din viața ta - adică timpul petrecut pe Internet!

Joy a fost croit din altă stofă, lucru vizibil de timpuriu. Singur se caracterizează ca un „tocilar autentic” în timpul liceului. Acum la 59 de ani, Joy realizează norocul pe care l-a avut când s-a înscris la Universitatea din Michigan, în anul 1971. După un scor perfect la matematică în timpul Testului de Aptitudini pentru admitere, Joy a fost primit în rândul celor mai buni studenți de matematică, fizică și informatică. În anul înscrierii sale, Universitatea inaugurase Centrul de Informatică, care rula pe unul dintre cele mai avansate programe științifice operaționale al vremii.

Acolo, Joy a dat nas în nas cu cele mai bune calculatoare existente, mașinării imense unde putea să programeze în voie. Fascinat de posibilitățile nesfârșite pe care i le dădea un cod, Joy a perseverat în această direcție, aplicând apoi la Universitatea din California, Berkeley. Aici, profesorii și-au dat seama de reala lui valoare. La examenele orale, Joy a venit cu un algoritm în dinamica zborului atât de complex, încât dascălii au realizat că aveau de-a face cu o revelație.

Realizările lui academice impresionante au atras respectul și încrederea celor din jur, astfel că tânărul geniu a fost rugat să rescrie UNIX-ul, softul pe care mergeau serverele la acea vreme. Ceea ce a făcut el a revoluționat lumea calculatoarelor, iar mai târziu, a pus bazele a ceea ce urma să-ți schimbe viața : Internetul.

Tot Joy, acest „Bill Gates de la Sillicon Valley”, a creat soft-ul care îți permite să comunici online! În plus, numele său se leagă și de fondarea companiei Sun Microsistems din Sillicon Valley, acolo unde a rescris Java (pentru cunoscători).

Bill Joy a reușit să-și pună creativitatea (unii ar spune chiar talentul) la treabă. Bărbatul și-a petrecut mii de ore în camera cu servere și apoi, în laboratoare informatice pentru a schimba lumea așa cum o știai:

Când eram la Michigan, petreceam opt-zece ore pe zi programând. La Berkeley, deja o făceam zi și noapte. Aveam un terminal acasă. Stăteam până la două-trei dimineața urmărind filme de epocă și programând. Adormeam cu capul pe tastatură. [...] În cel de-al doilea an petrecut acolo [Berkeley] ajunsesem expert. Atunci am scris programe care se folosesc și astăzi, treizeci de ani mai târziu”.

sursă: „Excepționalii”, Malcolm Gladwell

În articolul

Edison al Internetului: Bill Joy, adolescentul sclipitor care a revoluționat calculatoarele și ți-a schimbat viața definitv

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x