Ce trebuie să știi despre calcularea prețului unui teren

Publicat pe 29.11.2021 la 17:04 Actualizat pe 29.11.2021 la 17:07

Terenul cumpărat este un bun material care foarte greu își pierde din valoare. Indiferentul care este scopul pentru care îl cumperi, prețul acestuia va crește de la an la an.

Terenul cumpărat este un bun material care foarte greu își pierde din valoare

Shutterstock

Atunci când te decizi să cumperi un teren trebuie să ai în vedere că sunt două mari categori de terenuri: intravilan și extravilan. Fiecare categorie are avantaje și dezavantaje, iar aici este vorba despre factori precum locația, prețul pe metru pătrat, investiția, ideea de la care s-a pornit cumpărarea.

Atunci când cumperi un teren intravilan trebuie să te interesezi în detaliu despre locul în care este amplasat, să stai de vorbă cu vecinii și de ce nu, să aduci un specialist care să îl evalueze. Dacă decizi să renunți la viața de la bloc în favoarea celei de la curte, mai întâi trebuie să afli ce și dacă poți contrui pe terenul respectiv.

Apa curentă se poate obține ușor cu ajutorul unui puț, canalizarea cu ajutorul unei fose, dar utilitățile precum cele de internet sau cablu și ele se pot obține la fel de ușor. Trebuie însă să ții cont ca terenul să fie în apropierea unei străzi principale, să nu fie aproape de o apă curgătoare, deci este important să ai în vedere realizarea unui studiu geofizic. Acesta permite aflarea profilului solului, deci te va ajuta să te decizi până la ce adâncime să mergi cu fundația construcției.

De asemenea, pentru a afla dacă poți contrui pe terenul respectiv, ai nevoie de un certificat de urbanism informativ, în care vei găsi specificate de către autorităţi toate elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor care există deja în acea zonă. Poate prețul unui teren extravilan te va tenta la prima vedere, dar transformarea lui într-unul intravilan, pe care să poți construi poate dura și ani de zile.

Înainte să cumperi terenul, cere sfatului unui arhitect, care te va ajuta să te decizi în privința tipului de construcție. Ai grijă să adaugi la preţul total pe care îl vei plăti pe teren şi alte taxe. În afară de branșarea la utilități, taxele pentru proiect, studiul geofizic, trebuie să ai în vedere și taxele notariale pentru vânzarea terenului.

Există calculatoare de taxe notariale care te pot ajuta în acest sens. Cea mai simplă variantă este să ceri ajutorul unui agent imobiliar cu experiență, iar el te va sfătui și îți va da toate datele necesare în privința cumpărării.

Acte necesare pentru vânzare-cumpărare teren:

Dacă este teren extravilan, vânzătorul trebuie să facă procedura preempțiunii. Trebuie să depună oferta de vânzare la primărie, iar dacă niciun preemptor nu dorește să cumpere terenul, primăria va elibera o adeverință din care să rezulte că terenul este liber la vânzare sau un aviz care dă dreptul la cumpărare persoanei interesate. Prețul la care se vinde nu trebuie să fie mai mic decât cel din oferta de vânzare (egal sau mai mare).

Aruncă un ochi pe HomeZZ.ro, platforma online unde găsești mii de anunțuri actualizate permanent, care să întrunească toate condițiile tale.

În articolul

Ce trebuie să știi despre calcularea prețului unui teren

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 14 ianuarie 2025. Racii au nevoie de claritate în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un şofer din Bucureşti şi-a înmatriculat maşina în Braşov pentru a scăpa mai ieftin la asigurare. Cât a plătit
a1.ro
Andreea Tonciu a făcut turul casei sale. Cum arată locuința de lux și ce colecții de genți și băutură impresionante are | VIDEO
HelloTaste.ro
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Catine
Ce se întâmplă cu sănătatea intestinului tău dacă mănânci coaja de portocală. Un nou studiu oferă informații surprinzătoare
useit.ro
Oamenii care au văzut Pământul din spațiu au făcut o dezvăluire surprinzătoare. Ce s-a întâmplat după ce au părăsit planeta
as.ro
„Nu mai filma!” David Popovici se transformă într-un „pachet de muşchi”. Cum a fost surprins în sala de forţă
MediCOOL
O lovitură la cap poate activa virusuri latente. Oamenii de știință caută informații pentru a dezvolta metode de prevenție
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
DeParinti
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
MediCOOL
Particulele de plastic din aer pot crește riscul de cancer. Cercetătorii au analizat efectele acestui tip de poluare
HelloTaste
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
x