Cele mai curajoase femei din mass-media: Patru jurnaliste au indurat ani de inchisoare si batai salbatice, pentru adevar
Publicat pe 06.11.2012 la 13:32 Actualizat pe 06.11.2012 la 19:41
"Jurnalistii trebuie sa vorbeasca pentru cei care nu au o voce" – pentru asta a luptat Reeyot Alemu, in fiecare zi si pentru asta se afla, astazi, intre cei patru pereti ai unei celule cu peretii mucegaiti si podeaua umeda.
Ea si alte trei jurnaliste au fost premiate, la International Women's Media Foundation, pentru curajul dovedit in relatarea faptelor cu acuratete, fara a ceda in fata presiunilor externe.
“Clementa, daca iti predai colegii”
Reeyot Alemu a avut o singura ocazie de a evita ultima “destinatie”, temnita. Oferta? Divulgarea colegilor jurnalisti implicati, cica, in acte de terorism impotriva autoritatilor etiopiene. Acte de sinceritate ar spune occidentalii. Acte de curaj, de speranta, acte de libertate le-ar considera jurnalista inchisa de 14 ani in tara ei de origine.
Nici vestea ca are cancer la san nu i-a spulberat increderea in dreptate si nu a facut-o sa cedeze rugamintilor familiei si a celor care ii doreau binele. A acceptat sa se intoarca in lanturi in fosta celula din inchisoarea Kality, fara timp de recuperare dupa operatia din aprilie la san.
“Jurnalistii trebuie sa vorbeasca in locul celor care nu au o voce”
Recent, jurnalista de 31 de ani a primit Premiul pentru Curaj in jurnalism. Din spatele zidurilor impenetrabile,ea a avut puterea sa scrijeleasca cateva cuvinte, pe care le-a trimis ca sol in locul sau la ceremonia de premiere: “Jurnalistii trebuie sa vorbeasca in locul celor care nu au o voce. Chiar daca trec prin mari dificultati din cauza acestui motto, nu sunt dispusa sa renunt la el. Nici la profesia mea, de altfel.”
Sa lucrezi pentru presa independent in Etiopia este indiscutabil, un risc. In aceasta tara se afla cel mai mare numar de jurnalisti inchisi din Africa, dupa Eritrea, potrivit Comitetului de Protectie a Jurnalistilor.
Batuta cu salbaticie, Asmaa al-Ghoul refuza sa renunte la “boala vietii ei”
Reeyot Alemu nu este singura jurnalista care vede moartea trecand prin fata ochilor in fiecare zi si refuza sa se dea la o parte.
Asmaa al-Ghoul din Palestina, una din cele mai puternice voci din blogosfera internationala si o jurnalista independenta in tara natala, primeste zilnic amenintari cu moartea si avertizari sumbre la adresa copilului ei: "Te vom arde de vie si iti vom distruge familia", cam asa suna toate, a declarat cel care i-a prezentat premiul de curaj.
Anul trecut, aceasta s-a dus la o adunare intre palestinieni si egipteni pentru a transmite ce se intampla, de la fata locului. Mare greseala! Al-Ghoul a fost inconjurata de fortele Hamas fara veste si batuta salbatic. Nu a interesat pe nimeni ca este femeie sau ca isi face meseria - au vrut sa ii “inchida gura”.
Asmaa Al- Ghoul se trezeste in fiecare zi nestiind daca va fi ultima din viata ei. "Drogul" ei este lupta pentru libertate : “[libertatea] este ca o boala. Este o boala pe care o sa o am toata viata si pe care o iubesc”.
“Mi-au interceptat telefoanele si m-au filmat in momente intime, dar nu au reusit sa ma faca sa tac”
Pe ea nu au maltratat-o si nici nu au privat-o de libertate. Nu a fost vorba de un abuz fizic si nici de intemnitare. Autoritatile s-au “jucat” altfel cu jurnalista Khadija Ismayilova, din Azerbaidjan.
O luptatoare convinsa impotriva coruptiei din tara si a abuzului de putere, Ismayilova a ajuns in posesia unor informatii compromitatoare. Pentru a nu fi divulgate, autoritatile au apelat la santaj. Telefoanele i-au fost interceptate iar camere video au fost plasate in casa, care o surprindeau pe aceasta chiar si in momente intime cu iubitul ei. Cu aceste arme in maneca, puterea a incercat sa o faca pe Khadija (numele uneia dintre cele patru femei perfecte din Coran, sotia lui Mohamed) Ismayilova sa dea inapoi si sa predea materialele obtinute. Jurnalista a primit o "mostra" la casuta postala impreuna cu nota: "Femeie usoara, comporta-te cum trebuie sau vei fi defaimata".
In schimb, femeia a facut publice amenintarile primite si filmul facut de ei. Riscul era mare, in aceasta tara practicandu-se inca omorurile de onoare. Mult timp, prietenii au trebuit sa faca de garda la usa ei.
“[Asta] nu a fost un motiv destul de bun pentru a ma face sa tac. Coruptia nu a luat sfarsit”, si-a motivat Ismayilova determinarea de a merge inainte cu planurile ei.
Zubeida Mustafa, 70 de ani, a luat Premiul pentru Intreaga ei Cariera
Zubeida Mustafa din Pakistan este la un pas de a-si pierde vederea, dar cand vine vorba de etica si probleme sociale a ramas la fel de agera ca intotdeauna. Jurnalista care a castigat Premiul pentru Intreaga ei Cariera 2012 a fost o pioniera in media din Pakistan: ea a fost prima femeie-reporter la ziarul in limba engleza, "Dawn", care a promovat egalitatea intre femei si barbati intr-o redactie de stiri.
Datorita ei, femeile care ocupau un post de redactor si-au vazut povestile publicate in toate sectiunile ziarului si nu doar in cea pentru femei, asa cum conducerea sexista pretindea odinioara.
Trei decade mai tarziu, Zubeida Mustafa poate fi gasita lucrand la fel de energic ca in prima zi, pentru ziarul unde a facut istorie.
AUTOR: Mara Pruna
foto: dw.de, glamour.com