Constanța, locul oportunităților

Publicat pe 05.01.2022 la 18:35 Actualizat pe 05.01.2022 la 18:38

Pandemia a afectat, așa cum era de așteptat, cel mai mult piața muncii. Potrivit specialiștilor, anul 2020 a fost anul care a adus o transformare majoră asupra culturii organizaționale.

Lucrul în echipă, inteligența emoțională, agilitatea și gândirea creativă sunt doar câteva dintre calitățile pe care mai nou trebuie să le aibă candidații pentru a fi recrutați

Shutterstock

Au fost o mulțime de probleme în cadrul companiilor din cauza lucrurilor care s-au schimbat peste noapte, iar mulți oameni nu au putut face din păcate față deciziilor luate pe repede înainte, într-o perioadă de incertitudine totală.

Se pare însă că oamenii și-au pierdut interesul față de cultura organizațională din cauza lucrului de acasă, iar acum sunt mult mai dispuși să-și schimbe mai repede locul de muncă. În anul 2022, adaptabilitatea și felxibilitatea sunt lucrurile care contează cel mai mult pentru angajatori.

Lucrul în echipă, inteligența emoțională, agilitatea și gândirea creativă sunt doar câteva dintre calitățile pe care mai nou trebuie să le aibă candidații pentru a fi recrutați, spun specialiștii de resurse umane.

Cu toate acestea însă, și în 2022 abilitățile tehnice și cele digitale sunt la mare căutare printre angajatori. Din ce în ce mai multe joburi din categoria white collar, cea a specialiștilor, sunt scoase pe piața muncii. Cele mai multe locuri de muncă sunt în zona de IT și în cea de banking din cauza schimbărilor care au mutat totul în online în ultimii 2 ani.

Printre orașele care caută specialiști cu studii superioare, dar au nevoie și de cei din categoria blue collar se află și Constanța. Pe litoral sunt cele mai multe oferte pentru specialiști care nu au neapărat studii superioare, iar acest lucru poate fi văzut rapid pe jobzz.ro.

Foarte mulți oameni au dorit să-și îmbunătățească abilitățile tehnice. O parte dintre angajații anului 2020 s-au reorientat și au trecut prin reconversii profesionale.

Categoria care a beneficiat de toate aceste schimbări cel mai mult este domeniul IT. Doar în 2021, mai mult de 20% din piața de IT din București a provenit din școlile de reconversie profesională, scrie panorama.ro.

"Trăim un fel de paradox. Angajații se plâng că nu își găsesc locuri de muncă, iar companiile se plâng că nu găsesc oameni potriviți pentru ceea ce au ele nevoie. Companiile începuseră înainte de pandemie să ia oameni aflați la început de drum, pe care să îi formeze. Însă atunci când a venit pandemia și au început să se închidă firme, automat a ajuns din nou forță de muncă în piață. Și managerii au preferat să ia oameni gata formați. Această tendință va exista și în 2022, dar va exista și o orientare spre juniori, care au șanse mai mari să își găsească un loc de muncă decât au avut în 2021", spune consultantul în carieră Gabriel Chicioreanu pentru publicația menționată mai sus.

Un lucru este cert, conform specialiștilor. Angajații au descoperit că pot fi autonomi pe durata pandemiei. Acest lucru înseamnă crearea unor noi locuri de muncă în 2022, dezvoltate în zona de meșteșug și manufacturare.

Dacă nu mai ești mulțumit de actualul loc de muncă și cauți altceva, găsește un job chiar azi! Pe jobzz.ro ai peste un milion de anunțuri de la angajatori de top care s-ar putea încadra în preferințele tale. Creează-ți un cont și bucură-te de toate beneficiile acestuia.

A venit timpul ca visul tău să devină realitate. Pasiunile și experiența trebuie să fie cele care contează atunci când faci alegerea pe plan professional.

În articolul

Constanța, locul oportunităților

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2024. Capricornii sunt hotărâți să facă o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
a1.ro
Chefi la cuțite, 15 aprilie 2024. Gabriel Mîțoc a uimit cu experiența sa. Ce a descoperit la asociatul său, când a privit camerele
HelloTaste.ro
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Catine
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
useit.ro
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
as.ro
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
MediCOOL
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
MediCOOL
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
HelloTaste
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
x