Cosmetice pe baza de ADN

Publicat pe 07.09.2010 la 17:57 Actualizat pe 07.09.2010 la 18:18

Cosmetice pe baza de ADN

Un vis frumos, considerat de multi irealizabil, s-a transformat in realitate. Cercetatorii unei renumite companii de produse cosmetice din Franta au reusit sa identifice genele responsabile cu intinerirea tenului. Descoperirea le ofera posibilitatea sa adapteze cosmeticele astfel incat sa ne tratam ridurile si alte mici imperfectiuni ale tenului cu produse... biologice.


Mai mult, noua tehnologie pusa la punct de specialisti ar putea fi utilizata si pentru a testa daca un produs cosmetic este sau nu potrivit pentru pielea noastra.


Gene care intineresc
Pe masura ce inaintam in varsta, tenul nostru isi pierde din elasticitate si prospetime. O consecinta directa a acestui fenomen este aparitia ridurilor - pliuri ale pielii care se formeaza in derm (strat aflat imediat sub epiderma, care adaposteste terminatiile nervoase si cele ale capilarelor sangvine si limfatice). Chiar daca piata cosmeticelor nu duce lipsa de produse care promit "marea cu sarea", realitatea ne arata ca nu putem scapa asa usor de riduri. Acest lucru i-a ambitionat insa pe oamenii de stiinta, care si-au propus sa ne "vindece" de riduri prin mijloace naturale.

Potrivit specialistilor, ridurile sunt cauzate de existenta unei cantitati insuficiente de proteine - structuri cu rol crucial in functionarea organismului. Cel mai des mentionate sunt proteinele elastina si colagen, a caror asociere cu aparitia ridurilor este folosita in numeroase reclame la produsele de frumusete.

Proteinele sunt esentiale pentru pastrarea prospetimii si tineretii pielii. Pentru ca toate proteinele sunt produse de gene, cercetatorii si-au indreptat atentia spre identificarea genelor capabile sa se transforme in proteine ale tineretii (fiecare gena contine instructiunile necesare crearii unei proteine unice).

Si se pare ca acum le-au si gasit, prin utilizarea unei tehnologii de varf, folosita si in cercetarea cancerului.



Cod de bare pentru proteine
Noua tehnologie, obtinuta dupa zeci de ani de cercetare in laborator, se bazeaza pe conceperea unui "cod de bare al proteinelor" existente la nivelul pielii. Fiecare celula poarta un set de gene - in organismul nostru exista, in total, 25.000 de gene.

Dar, dupa cum intr-o singura zi nu gatim dupa toate retetele din cartea de bucate, la fel si celulele pielii nu au nevoie de fiecare gena, ci doar de cele care au legatura cu pielea. Pana de curand, nimeni nu stia ce gene sunt implicate in mentinerea sanatatii pielii.

Descoperirea cercetatorilor de la L'Oreal va avea un impact major asupra tratamentului ridurilor. Ei au constatat ca exista un cod de bare diferit la pielea imbatranita, in comparatie cu cea tanara. Mai exact, exista 568 de gene carora li se modifica procesul de transcriptie o data cu inaintarea in varsta. Dintre acestea, numai 184 se pare ca sunt responsabile de aspectul tineresc al pielii. Acestea sunt de fapt genele frumusetii, in opinia specialistilor. Potrivit lui Jacques LeClaire, director al departamentului "Stiintele Vietii" de la L'Oréal, descoperirea va furniza informatii despre varsta pielii, ceea ce va accelera dezvoltarea de produse noi si eficiente.

Rolul acestor noi produse este de a crea un mediu cat mai natural pentru proteinele care ajuta la mentinerea elasticitatii si tineretii pielii. In plus, daca se cunoaste ce "cod de bare" este implicat in exfolierea pielii, atunci pot fi realizate produse care mimeaza acest cod de bare astfel incat sa obtinem efectele exfolierii fara efectele secundare ale procesului (roseata sau mancarimi ale pielii).


Citeste jurnalul.ro

Foto: beautyschools.edu

În articolul

Cosmetice pe baza de ADN

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 aprilie 2025. Taurii au parte de o perioadă interesantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
DIICOT trebuie dea înapoi drogurile confiscate de la un cuplu. Cum s-a ajuns la premiera din justiția României
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
useit.ro
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
as.ro
Milionarul celebru care a cumpărat un castel şi l-a transformat într-o „bijuterie”! Cum arată acum clădirea cu o istorie uriaşă
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x