Cum ne poate ajuta un contract de comodat
Publicat pe 21.12.2021 la 17:55 Actualizat pe 21.12.2021 la 17:58
Contractul de comodat este un tip de contract de împrumut. Una dintre părți (comodat) îi dă cu titlul de împrumut comodatarului un bun, iar totul este gratuit.
Contractul de comodat se încheie prin bunăvoință și cu ajutorul lui se face predarea bunului care formează obiectul real. Este unilateral, deoarece, odata încheiat, generează obligații pentru comodatar. E gratuit, deoarece comodatarul nu trebuie sa achite contravaloarea bunului pe care îl folosește, exceptând cazul în care s-a convenit altfel prin contract.
Ca un contract de comodat să fie valabil, acesta trebuie să îndeplinească anumite condiții și anume: ambele părți să aibă capacitatea de a întocmi acte de admistrare, să se înțeleagă asupra termenilor din contract, să fie predat bunul de folosință.
În funcție de bunurile care sunt împrumutate, contractul de comodat poate fi de mai multe tipuri:
- Contract de comodat pentru bunuri mobile
- Contract de comodat pentru bunuri imobile
- Contract de comodat pentru autovehicule
Comodatarul, persoana care primește bunul în folosință, trebuie să aibă grijă de el, să îl folosească conform destinației sale, să-l returneze la data stabilită și să repare bunul dacă acesta s-a stricat în timp ce era în folosința sa. În cazul în care comodatarul folosește bunul cu altă destinație sau nu îl trebuie returnează la data scadentă, acesta să suporte cheltuielile de folosință.
Un contract de comodat poate să înceteze într-una din urmatoarele situații:
- Când expiră termenul contractual
- Prin restituirea bunului împrumutat
- Înainte de termen, la solicitarea comodantului
- Dacă nu au fost îndeplinite obligațiile prevăzute în contract
- La moartea comodatarului
Acte sunt necesare pentru încheierea contractului de comodat
Bunuri mobile sau imobile:
- actul de identitate al părților implicate
- actul de proprietate
- actele de funcționare, pentru persoanele juridice
Contractul de comodat pentru locuință are loc de multe ori cu scopul înființării unei firme, dat fiind faptul că printre actele care trebuie depuse trebuie să se facă dovada sediului social. Este un document așadar util pentru cei care nu dețin o proprietate, dar doresc să își deschidă firmă.
Autovehicule:
- actul de identitate al părților implicate
- talonul și cartea de identitate a mașinii
- certificat fiscal eliberat de DITL
- pentru persoane juridice, act constitutiv, hotarare AGA
În cazul în care comodantul deține un autoturism prin contract de leasing, este necesar și acordul firmei de leasing.
În cazul în care vrei mai multe informații, poți arunca o privire pe homeZZ.ro. Aici găsești o mulțime de surse despre cadrul legal al contractelor de comodat, ce sunt ele, modele de contracte în funcție de tipul de bun dat în folosință, dar și alte informații utile. HomeZZ.ro e mereu la dispoziția ta cu toate variantele pregătite.